
İzmir'de yaşayan 41 yaşındaki Cengiz Bülbül ilaç mümessili olarak çalışıyordu. Yıllar önce göğsünde bir kitle çıktı fakat herhangi bir ağrı yapmadığı için önemsemedi. Sonrasında yağ bezesi sandığı kitleyi aldırmak için doktora defalarca başvurdu. Her operasyon sonrası oradaki kitle kendini yeniledi ve Bülbül acı gerçeği 15 yıl sonra öğrendi. Aslında yıllardır doktorların anlamasa da yumuşak doku kanseri olarak bilinen sarkoma hastalığına yakalanmıştı.
"Herhangi bir ağrı yoktu"
- Doç. Dr. Özlem Gündeşlioğlu ise bu tür kitlelerin alındıktan sonra tekrar etmemesi için bölgenin çevresinin çok geniş bir şekilde temizlenmesi gerektiğini belirterek, yarım santim bile olmayan yumuşak doku tümörünün çevresinin 10 santim çapında temizlenmesi gerektiğini ifade etti.
Ciddiye alınması
Gündeşlioğlu, yumuşak doku sarkomlarının, vücudumuzdaki yumuşak dokularda baş gösteren kanserli tümörler olduğunu kaydederek, şunları aktardı: "Yumuşak dokular, vücuttaki diğer yapıları birbirine bağlar, onları destekler ve çevreler. Sarkomalar, kemiklerde, kıkırdakta, adaleler, tendonlar, yağ gibi organ veya dokuları çevreleyen, yumuşak bağdokusunda ve destekleyici dokularda ortaya çıkabiliyor. Kesinlikle ciddiye alınması gereken, ölümcül seyredebilen tümörlerdir. Sarkomalar erkeklerde kadınlara göre daha sık görülüyor. Yumuşak doku sarkomu vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir. Ancak en çok kollar, bacaklar, eller ve ayaklarda, göğüs, sırt, kalça, omuzlar ve karında görülürken, yaklaşık yüzde 10’u da baş ve boyunda ortaya çıkabilir. Yumuşak doku sarkomu ilk evrelerinde genellikle hiçbir belirti ve semptom göstermez. Tümör yumuşak dokuda büyüdükçe, şişme ya da yumrulara sebep olabilir.
Bacağından deri nakli yapıldı
