|

Yeni Şafak Kitap Eki çıktı

Çocuk edebiyatını gündemine taşıyan Yeni Şafak Kitap Eki’nin yeni sayısı bugün bayilerde... “Milli çocuk edebiyatımız var mı?” sorusunun peşine düşen ekte, alanının önde gelen isimleri Türkiye’deki çocuk edebiyatını masaya yatırıyor. Uzmanlar, çocuk edebiyatında verilen eserlerin kültürümüzü yeterince yansıtmadığı görüşünde.

Yeni Şafak
13:42 - 11/04/2018 Çarşamba
Güncelleme: 13:49 - 11/04/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Yeni Şafak Kitap Eki'nin Nisan sayısı bugün bayilerde.
Yeni Şafak Kitap Eki'nin Nisan sayısı bugün bayilerde.

Yerli çocuk kitaplarının sayısı her geçen gün artsa da milli bir çocuk edebiyatı için çalışıldığını söylemek zor. Peki kültürel, yerli veya milli öğelerden beslenen bir çocuk edebiyatına ulaşmak için neler yapmak gerekiyor? Yeni Şafak Kitap Eki bugün yayımlanan Nisan sayısında çocuk edebiyatına odaklanıyor. Dosyamızda, sayısı her geçen gün artan çocuk kitaplarının milli bir çocuk edebiyatı oluşturma noktasında nasıl bir yeri olduğuna değiniliyor. Merve Akbaş imzalı araştırma, milli değerlerden yola çıkarak bir çocuk edebiyatı oluşturmak için bir çabanın olduğu fakat elde edilen sonuçların daha çok popüler kültürden beslenen eserlerle yönlendirildiğini dile getiriyor.

İşte Yeni Şafak Kitap Eki'nde öne çıkan haberler şöyle:


Çocuk edebiyatı kültürümüzü yansıtmıyor

Çocuk edebiyatının önde gelen isimleri Mustafa Ruhi Şirin, Ayşe Sevim, Mevlana İdris, Melike Günyüz’ün görüşleri konuya ışık tutuyor. Mustafa Ruhi Şirin’e göre “Kültür ve medeniyete dayalı çocuk edebiyatının çok uzağındayız.” Şirin, kültüre ve medeniyete dayalı bir çocuk edebiyatı kurabilmemiz için öncelikle bu yönde yazılacak kitaplar için programlar geliştirilmesi, mevcut Türkçe ve edebiyat öğretimi kökten yenilenmesi görüşünde

Kefaret sürekli ödenmelidir

2006’da Nobel ödülüne layık görülen romancı Orhan Pamuk’un teknik düzeyde başarısına yoğunlaşan makalelerde, edebiyat tarihimize dönük ilginç tespitlerle de karşılaşmak mümkün.

Zınk diye durur onun trenleri

Yazılarında hep zınk diye durdurur trenleri. Oysa hiç mi hiç durmaz onun trenleri. O zınk diye duruşlar bir anlıktır. Yeni bir sefere hazırlıktır; hem de sicim gibi doğuya, batıya, güneye, kuzeye... Kimi Hicaz Demiryolunda Kudüs’e, Mekke’ye, Medine’ye, Sirkeci’den Paris’e, Haydarpaşa’dan Bitlis’e, Maraş’a, Toros Ekspresi Adana’ya, Kars-Haydarpaşa Treni Sivas’a, Erzurum’a, Kars’a, Bağdat Ekspresi Bağdat’a akar.

Taşra mektuplarında sosyal hayatın her detayı var

Kitabevi Yayınları tarafından neşredilen “Taşra Mektupları Işığında II. Abdülhamid Döneminde Toplumsal Hayat”, sosyal hayattan sağlığa, ekonomiden eğitime kadar çok geniş bir yelpazede “devr-i Hamidî”yi ele alıp inceliyor.

Romancı geleceğin tarihini yazar

Siyaseti anlatmanın en iyi yollarından birinin roman olduğunu belirten Mustafa Özel, “ Hayatımız sanallaştıkça, asıl gerçeğin kurgularda yattığını fark eder (gibi) oldum. Roman gerçeğinin, hayat gerçeğinden daha sıcak, daha anlamlı, daha gerçek olduğunu hissetmeye başladım” diyor.

#Yeni Şafak
#Kitap EKi
#Yeni Şafak Kitap Eki
6 yıl önce