|

Yerli kanser ilacında önemli adım

Baş ve boyun kanserinin tedavisine yönelik yürütülen yerli biyobenzer ilaç geliştirme çalışmaları ilk kez görüntülendi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “BİOSİM kanser ilacı laboratuvar ortamında üretildi. Mayıs 2019’da firmaya teslim edilecek” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 19/11/2018 Pazartesi
Güncelleme: 00:54 - 19/11/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Varank, Türkiye'nin ilk yerli kanser ilacı ile ilgili bilgi aldı.
Varank, Türkiye'nin ilk yerli kanser ilacı ile ilgili bilgi aldı.

Türkiye yerli ve milli teknolojilere yaptığı yatırımların meyvelerini toplamaya başladı. Sağlık harcamalarında ciddi yer tutan ithal ilaca bağımlılığı azaltmak ve bu alandaki ihracatı geliştirmek amacıyla TÜBİTAK'IN baş ve boyun kanserlerinin tedavisinde kullanılmak üzere başlattığı yerli ilaç çalışmalarında önemli mesafe alındı.

"Milli Teknoloji Hamlesi" ile her alanda yerli ve milli ürünlere ağırlık veren Türkiye, ilaç endüstrisindeki Ar-Ge yatırımlarını da hızlandırıyor. Türkiye'deki ilaç piyasasının yüzde 20'sini biyoteknolojik ilaçlar oluşturuyor. Türkiye, ileri teknoloji ürünler olarak tanımlanan biyoteknolojik ilaçların tamamını ithal ediyor.

TÜM AŞAMALARI GÖRÜNTÜLENDİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da yerli ilaç çalışmalarını yerinde inceledi. Ziyarette yerli biyobenzer kanser ilaç geliştirme çalışmaları laboratuvar ortamında ilk kez görüntülendi. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Bakan Varank, Gebze'de bulunan TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'ni (MAM) ziyaret etti. Kanser Tedavisine Yönelik Yerli Biyobenzer İlaç Geliştirilmesi ve Üretimi (BİOSİM) Projesi ile ilgili bilgi alan Bakan Varank, Gen Merkezi laboratuvarlarında ilacın tüm üretim aşamalarını inceledi.


180 BENZER İLAÇ SIRADA

Projeye verdiği önemi göstermek ve çalışmalara destek vermek amacıyla bu laboratuvarı ziyaret ettiğini belirten Bakan Varank, "BİOSİM, biyobenzer baş ve boyun kanserine karşı bir ilacın geliştirilmesi projesi. Buradaki çalışmaları ve yürütücü arkadaşları ziyaret edip onlardan bilgi aldık. Bu çok önemli bir teknoloji. Bunun gibi başka 180 farklı biyobenzer olarak üretebileceğimiz ilacımız var. BİOSİM kanser ilacı laboratuvar ortamında üretildi. Mayıs 2019'da firmaya teslim edilecek. Kamu-sanayi iş birliği ve Sağlık Bakanlığımızın desteğiyle geliştirilen bu ilacın eczanelerde yerini alması ve hastalarımıza şifa olabilmesi için preklinik ve klinik çalışmalarının tamamlanıp bazı süreçlerden daha geçmesi gerekiyor" dedi.

Sırada ruhsat ve ticarileşme var

TÜBİTAK Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Şaban Tekin de “BİOSİM kapsamında geliştirdiğimiz ilaç, baş ve boyun kanseri tedavisinde kullanılıyor. Biz de genden itibaren hücreyi geliştiriyoruz. Antikor üreten hücreyi geliştiriyoruz. Geliştirdiğimiz hücre, proje yürütücüsü olan firmaya teslim edilecek. Onlar da preklinik ve klinik çalışmalardan sonra ilacın ruhsat başvurusu ve ticarileştirme işlemini gerçekleştirecekler” ifadesini kullandı. Prof. Tekin, biyobenzerinin yapıldığı referans ilacın 100 mg’lık formunun 500 lira olduğunu belirterek, “Kilogram değeri 1 milyon dolar. O kadar katma değerli ürün bunlar. Türkiye bu teknolojiyi öğreniyor artık” değerlendirmesinde bulundu.

#Mustafa Varank
#BİOSİM
5 yıl önce