|

TürkAkım’da tarihi gün

Dünyanın en büyük enerji projelerinden biri olan TürkAkım’ın denizdeki inşaatı sona erdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin tarihi proje için bugün İstanbul’da bir araya geliyor. TürkAkım’ın deniz etabı Karadeniz’in tabanında birbirine paralel ilerleyen 930 km uzunlukta iki boru hattından oluşuyor. Kıyıköy’deki terminalin yapılmasından sonra yıllık 15 milyon haneye yetecek Rus gazı Türkiye’ye akacak. Gazın yarısı Türkiye’de kullanılırken diğer yarısı Avrupa’ya aktarılacak.

Fazlı Şahan
04:00 - 19/11/2018 Pazartesi
Güncelleme: 00:24 - 19/11/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Rusya lideri Vladimir Putin,  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
Rusya lideri Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

TürkAkım’ın deniz etabı inşaatının tamamlanma töreni Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya lideri Putin’in katılacağı törenle bugün gerçekleşiyor. Açılış sonrası iki lider, ulusal paralarla ticaretin artırılması ve vize serbestliği konularını da görüşecek.

Dünyadaki en büyük enerji altyapı projelerinden biri olan TürkAkım’ın deniz etabı tamamlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bugün deniz bölümü inşaatının tamamlanması törenine katılacak. Tören kapsamında bir araya gelecek olan iki lider baş başa bir görüşme de gerçekleştirecek. Siyasi ve bölgesel gelişmelerin masada olacağı görüşmede, iki ülke ekonomik ilişkileri de konuşulacak.

Özellikle son dönemde karşılıklı ticarette lira ve rublenin payını artırılması ve vize serbestliğinin heyetlerin gündeminde olması bekleniyor. Bu anlamda, açılış sonrası görüşmelerde gözler ekonomide izlenecek yol haritasında olacak. Deniz bölümü tamamlanan TürkAkım’da ise Kıyıköy’deki alım terminalinin inşaatının bitmesinin ardından Rus gazı önce Türkiye’ye ardından da Avrupa’ya akacak.


İKİ HATTAN OLUŞUYOR

TürkAkım’ın deniz kesimi, Karadeniz tabanında birbirine paralel olarak ilerleyen 930 kilometre uzunlukta iki boru hattından oluşuyor. 2 kilometreyi aşan derinlikte döşenen 81 cm çapındaki ilk boru hattı sistemi olan deniz kesimi, son teknolojiler kullanılarak hayata geçirildi.

Proje kapsamında 23 Haziran 2017’de derin sulardaki inşaat başladı. 4 Kasım 2017’de hatlar Türkiye münhasır ekonomik bölgesine giriş yaptı. Proje kapsamında ilk hat 30 Nisan 2018’de tamamlandı. 26 Haziran 2018’de ikinci hattın inşası başladı. Bugün ise projede ikinci hat tamamlanacak.

ÖNÜMÜZDEKİ YIL AKMAYA BAŞLAYACAK

2019 yılı sonunda Rusya’dan Türkiye’ye doğal gaz akmaya başlayacak. Projeyle taşınacak 31,5 milyar metreküp doğalgaz, 15 milyon hanenin bir yıllık enerji ihtiyacını karşılamaya yetiyor. TürkAkım aracılığıyla aktarılacak yıllık toplam 31,5 milyar metreküp doğal gazın yarısı Türkiye’de kullanılırken, diğer yarısı Avrupa’ya aktarılacak.


  • Türkiye ile Rusya arasında stratejik proje
  • Rus bakan Novak, TürkAkım Doğal Gaz Boru Hattı Projesi’nin, Türkiye ile Rusya arasındaki en önemli ve stratejik projelerden biri olduğunu belirterek, “Böyle projeler, uzun yıllar boyunca ekonomik alandaki iş birliğimizin temelini oluşturacak” dedi. Türkiye ve Rusya arasında ticaret hacminin arttığını da dile getiren Novak, “İki ülke arasında bu yıl ticaret hacmimiz yüzde 26 arttı. Türkiye’ye ihracatımız geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 24 artarken, Türkiye’den ithalatımız geçen yıla kıyasla yüzde 36,6 artmış durumda” ifadelerini kullandı. Novak, Türkiye ile İlişkilerin gelişmesi adına vize serbestliğinde somut adımlar atmaya sürdürdüklerini de sözlerine ekledi.

Ulusal parayla ticaret artıyor

Rusya ve Türkiye arasında ticarette ulusal para birimi kullanımının önemli olduğunu belirten Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, “Bu, liderlerimiz arasındaki görüşmelerin ana gündem maddelerinden birisi. İkili ticaretimizde Türk Lirası ve Rus Rublesi’nin kullanımının artırılması için görevlendirildik. Uluslararası kısıtlamalar nedeniyle oluşabilecek riskleri indirgemek için mali sistemlerimizi geliştiriyoruz” ifadelerini kullandı.

Bu kapsamda yürütülen çalışmaların meyvelerini vermeye başladığını aktaran Novak, “Rusya’nın Türkiye’ye ihracatında ulusal para biriminin payı yüzde 12’ye çıkarken, Türkiye’nin Rusya’ya ihracatında bu oran yüzde 40’a ulaştı. Bu arada Moskova Borsası’nda da lira üzerinden işlemlere başlandı. Merkez bankalarımız, ilgili bakanlıklarımız bu konuda gerekli adımları atıyor ve bu çalışmalara devam edeceğiz” diye konuştu.

#Aleksandr Novak
#Türkiye
#Rusya
5 yıl önce