|

Oruca ne zaman ve nasıl niyet edilir?

Müslüman aleminin büyük bir heyecanla beklediği Ramazan ayının başlamasıyla birlikte gündeme gelen konulardan biri de 'niyet' oldu. Sahur ve iftar için olduğu gibi oruca niyet ederken de bazı noktalar dikkat etmek gerekiyor. Özellikle ilk kez oruç tutacak olanlar ve niyet etmeyi unutanlar Diyanet'in niyet konusundaki bilgilendirmesini araştırıyor. Niyet etmeden oruç tutanın orucu kabul olur mu? Oruca ne zaman ve nasıl niyet edilir? Oruca her gün niyet etmek gerekir mi? İşte bu soruların cevabına ilişkin detaylar.

09:04 - 23/03/2023 Perşembe
Yeni Şafak
Oruca niyet nasıl ve ne zaman edilir?
Oruca niyet nasıl ve ne zaman edilir?

Gece niyet etmeden oruç tutulur mu sorusu, oruç ibadetlerini yerine getirmek isteyen vatandaşların gündemindeki konu olmaya başladı. Çeşitli sebeplerden dolayı sahur vaktine uyanamayan ve niyet etmeyi unutan Müslümanlar, gece niyet etmeden oruç tutulur mu sorusuna yanıt arıyor. Peki, gece niyet etmeden oruç tutmak mümkün mü? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler

Oruca niyet

Oruca her gün niyet etmek gerekir mi?

Niyet etmek orucun şartlarındandır. Niyetsiz oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır. Ramazan orucu, belli günlerde tutulmak üze- re adanan oruçlar ile nafile oruçlar için niyet etme vakti, güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi öncesine kadarki süredir.

Ancak imsaktan sonra yapılacak niyetin geçerli olması için bu vakitten itibaren bir şey yenilip içilmemiş, oruca aykırı bir iş yapılmamış olması gerekir. Aksi takdirde gündüz niyet caiz olmaz. Bu oruçlar için, “yarınki orucu tutmaya” şeklinde mutlak niyet yeterlidir. Bununla birlikte geceden niyet edilmesi ve “yarınki Ramazan orucuna” şeklinde orucun belirlenmesi daha faziletlidir. Ramazan’ın her günü için ayrı niyet edilmesi gerekir. Kaza, keffaret ve bir zamana bağlı olmaksızın adanan oruçlar için gün batımından itibaren en geç imsak vaktine kadar niyet edilmiş olmalıdır.

Bu tür oruçlara niyet edilirken, “falanca kaza, keffaret veya adak orucuna” şeklinde belirtilmesi gerekir. Şafiî mezhebine göre ise nafile dışındaki tüm oruçlara geceden niyet edilmelidir. İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz. Nafile oruçlara ise güneş tepe noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir.

Ramazan orucu kimlere farzdır?

Akıllı, ergenlik çağına ulaşmış ve oruç tutmasına engel bir mazereti olmayan her Müslüman'ın Ramazan orucunu tutması farzdır.

Diş fırçalamak orucu bozar mı?

​Diş fırçalamak orucu bozar mı?

Diş fırçalamakla oruç bozulmaz. Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur ve kazası gerekir. Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsaktan önce ve iftardan sonra fırçalanması uygun olur.

İğne yaptırmak, hastaya serum ve kan vermek orucu bozar mı?

İğnenin orucu bozup bozmayacağı, kullanılış amacına göre değerlendirilebilir. Ağrıyı dindirmek, tedavi etmek, vücudun direncini artırmak, gıda vermek gibi amaçlarla enjeksiyon yapılmaktadır. Gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyonlar, yemek ve içmek anlamına gelmediklerinden orucu bozmazlar. Ancak gıda ve/veya keyif verici enjeksiyonlar orucu bozar. Hastaya serum veya kan verilmesi de, aynı hükme tabidir.



#oruç
#ramazan
#oruç niyeti
1 yıl önce