|

Güllaç nasıl yapılır? Pratik ve güzel Güllaç tarifi

Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelmiş Ramazanın geleneksel tatlılarından olan Güllaç, sütlü bir tatlı olmasından dolayı, onu iftar sonrası yenilebilir yapıyor. Az malzemeyle yapılan bu enfes tatlının farklı tarifleri mevcut. Peki, Güllaç nasıl yapılır? İşte pratik ve güzel Güllaç tarifi

Yeni Şafak
13:46 - 29/05/2018 Salı
Güncelleme: 14:15 - 29/05/2018 Salı
Yeni Şafak
Pratik ve lezzetli Güllaç tarifi arayanlar! Bu haberimiz sizin için.
Pratik ve lezzetli Güllaç tarifi arayanlar! Bu haberimiz sizin için.

Ramazanın gelmesiyle birlikte iftar sofralarından eksik olmayan Güllaç, sütlü olması ve az malzemeyle yapılıyor olması, onu hem besleyici hem de hafif bir tatlı haline getiriyor. “Güllaç nasıl yapılır?” diye merak edenler için pratik ve güzel Orman Meyveli Güllaç tarifini paylaşacağız.

Hem videolu hem de fotoğraflı tarife ulaşabileceğiniz Orman Meyveli Güllaç için:

Gerekli Malzemeler / 6 Kişilik
  • 1, 5 Kg Süt
  • 2 Su Bardağı Toz Şeker
  • 10 Yaprak Güllaç
Meyveli Kat İçin
  • 500 Gram Frambuaz, Böğürtlen
  • ¼ Su Bardağı Toz Şeker
  • 2 Çorba Kaşığı Mısır Nişastası
  • Yarım Limon Suyu
Servis İçin
  • Toz Şeker
  • Ekstradan Orman Meyveleri
  • Nane Yaprakları
Yapılışı
  • Meyveli kat için orman meyvelerini bir tencereye alın. Toz şekeri ilave edin. Nişastayı ekleyin. Limon suyunu ilave edin. Koyulaşana kadar pişirin ve karıştırarak soğutun. Sütü, şekeri tencereye alın ve kaynama noktasına getirip altını kapatın. Güllaç yaprağının bir tanesini kırarak sığacağı bir tepsiye alın.Ve bir kaç kepçe sıcak sütten ıslatacak şekilde üzerinde gezdirin.
  • Ardından hemen yumuşayan katı orta boy bir servis kasesine alıp yayın. Yaprakların yarısına aynı işlemi yapın.Süt arada soğursa tekrardan ısıtın ki yapraklar kolay yumuşasın. Tepsideki sütü de arada tencereye tekrardan ilave edin. Orman meyveli katı ıslanan güllaç yapraklarının üzerine yayın.
  • Kalan güllaç yapraklarını aynı şekilde ıslatıp yine orman meyveli harcın üzerine yayın. Kalan sütü tekrardan ısıtın ve servis kasesinin üzerinde gezdirin. Güllacı en az 2 saat buzdolabında soğutun. Servis ederken toz fıstık serpin. Dilimledikten sonra ekstradan meyveler ve nane yaprakları ile süsleyebilirsiniz

Meyveli kat için orman meyvelerini bir tencereye alın.Toz şekeri ve nişastayı ekleyin. Yarım limon suyunu ilave edin. Koyulaşana kadar pişirin ve karıştırarak soğutun.

Sütü, şekeri tencereye alın ve kaynama noktasına getirip altını kapatın. Güllaç yaprağının bir tanesini kırarak sığacağı bir tepsiye alın. Birkaç kepçe sıcak sütten ıslatacak şekilde üzerinde gezdirin.

Ardından hemen yumuşayan katı orta boy bir servis kasesine alıp yayın.

Yaprakların yarısına aynı işlemi yapın. Süt arada soğursa tekrardan ısıtın ki yapraklar kolay yumuşasın. Tepsideki sütü de arada tencereye tekrardan ilave edin. Orman meyveli katı ıslanan güllaç yapraklarının üzerine yayın.

Kalan güllaç yapraklarını aynı şekilde ıslatıp yine harcın üzerine yayın.

Kalan sütü tekrardan ısıtın ve servis kasesinin üzerinde gezdirin.

Güllacı en az 2 saat buzdolabında soğutun. Servis ederken toz fıstık serpin. Dilimledikten sonra ekstradan meyveler ve nane yaprakları ile süsleyebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Ramazan Rahmet ve Bereket, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Ayıdır

Peygamberimiz (s.a.s.) Ramazan ayının rahmet, mağfiret ve bereket, sosyal yardımlaşma ve dayanışma ayı olduğunu ashabına yaptığı şu konuşmasında veciz bir şekilde ifade etmiştir:

  • Sahabeden Selman el-Farisî (r.a.) anlatıyor: Allah’ın elçisi Şaban ayının son günü bize bir konuşma yaptı ve şöyle buyurdu: Ey insanlar! Bereketli ve büyük bir ayın gölgesi üzerinize düşmüştür. Bu öyle bir ay ki onda bin aydan daha hayırlı olan bir gece vardır.
  • O öyle bir ay ki Allah o ayda oruç tutmayı farz kılmış, gecelerini nafile ibadet (teravih namazı) ile geçirmeyi teşvik etmiştir. Kim Ramazan ayında hayır işlerse Ramazan ayı dışında farz bir ibadeti yapan kimse gibi sevap kazanır. Kim Ramazan ayında bir farzı eda ederse Ramazan ayı dışında yetmiş farzı eda eden kimse gibi sevap kazanır. Ramazan ayı sabır ayıdır. (Ebû Dâvûd, “Savm”, 55) Sabrın sevabı ise cennettir.
  • Ramazan, yardım etme ve ihsanda bulunma ayıdır. Bu ayda müminin rızkı artar. Kim bu ayda oruç tutan bir mümine iftar yemeği verirse bu, günahlarının bağışlanması ve cehennem ateşinden azat olmasına vesile olur, iftar verdiği kimsenin oruç ile kazandığı kadar sevap kazanır, oruç tutanın sevabında da eksilme olmaz.
  • Sahabe, “Ey Allah’ın elçisi! Hepimiz iftar verecek güce sahip değiliz ki” dedi. Bunun üzerine Hz. Peygamber, “Allah, bu sevabı bir tek hurma veya bir bardak su veya bir içimlik süt ikramı ile de verir” buyurdu. (Konuşmasına şöyle devam etti): Ramazan, evveli rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennem ateşinden kurtulma ayıdır.
  • Kim bu ayda işçisinin / hizmetçisinin işini hafifletirse Allah onu bağışlar ve cehennem ateşinden azat eder. (Ey insanlar!) Ramazan ayında dört şeyi çok yapın. Bunlardan ikisi ile Rabb’inizi razı edersiniz. Diğer ikisine ise sizin ihtiyacınız var.
  • Rabb’inizi razı edeceğiniz şeyler; kelime-i şahadet ve tövbe-i istiğfardır. Sizin muhtaç olduğunuz iki şey ise, Allah’tan cenneti ister, cehennemden O’na sığınırsınız. Kim oruç tutan bir mümine su ikram ederse Allah da onu benim (Kevser) havuzumdan içirir. Bu havuzdan içen cennete girinceye kadar bir daha susamaz.”
#Güllaç
#Ramazan
#İftar
6 yıl önce