|

Referandum ne zaman? 2017 Referandum tarihi belli oldu!

Referandum ne zaman yapılacak? 2017 Referandum tarihi açıklandı mı? İşte vatandaşlar tarafından merak edilen bu soruların yanıtını haberimizde sizlerle paylaşıyoruz. Cumhurbaşkanlığı Sistemi için referandum oylaması yapılacak. Anayasa değişikliği maddeleri onay için Cumhurbaşkanı'na sunuldu. 2017 Referandum tarihi ise Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından duyurulacak. Cumhurbaşkanlığı, başkanlık sistemini de içeren anayasa değişikliğinin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından onaylandığını açıkladı. Referandum ile ilgili son gelişmeleri ve ayrıntılı açıklamaları yazımızdan görebilirsiniz. İşte referandum ne zaman sorusunun cevabı...

Yeni Şafak
12:49 - 10/02/2017 Cuma
Diğer
Referandum ne zaman? sorusunun yanıtı haberimizde.
Referandum ne zaman? sorusunun yanıtı haberimizde.

Referandum ne zaman? 2017 Referandum tarihi heyecanla bekleniyor. Cumhurbaşkanlığı Sistemi için Referandum oylaması yapılacak. Milyonlarca vatandaş ise Referandumun hangi tarihte yapılacağını merak ediyor. Geçtiğimiz günlerde TBMM'de 339 oyla kabul edilen Anayasa değişikliği teklifi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunuldu. Cumhurbaşkanının Anayasa değişikliliği maddelerini onaylaması durumunda Referandum süreci hızlanacak ve Yüksek Seçim Kurulu'da 2017 Referandum tarihini açıklayacak. Konuyla ilgili geçtiğimiz günlerde ise Başbakan Binali Yıldırım yaptığı açıklamada, Referandum tarihinin henüz belli olmadığını, Referandumun ne zaman yapılacağına YSK'nın karar vereceğini ve tahmini olarak Nisan ayının 20'sine kadar yapılacağını ifade etmişti. Cumhurbaşkanı başdanışmanı İlknur Çevik ise, 9 Nisan'da referandum kararının açıklanacağını bildirdi. Referandum tarihi YSK tarafından açıklandığında yenisafak.com'dan sizlerle paylaşacağız. İşte Referandum sürecinden son gelişmeler.



Cumhurbaşkanı Erdoğan Yeni Anayasayı Onayladı


Cumhurbaşkanlığı, başkanlık sistemini de içeren anayasa değişikliğinin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından onaylandığını açıkladı. Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Cumhurbaşkanımız, 6771 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'u, Anayasanın 175'inci maddesinin dördüncü fıkrası gereğince halkoyuna sunulmak üzere yayımlanması için Başbakanlığa göndermişlerdir" denildi.



AK Parti'li yetkililer referandum tarihi için 16 Nisan'ı işaret ediyor.


Başbakan, referandum Nisan'ın ilk yarısında olacağını söyledi.
Binali Yıldırım, bu hafta ise YSK tarafından net tarihin açıklanacağını açıkladı.


Referandumda bir sandık bölgesi seçmen sayısı 410-415 kişi olacak


Yüksek Seçim Kurulu (YSK), halkoylamasında bir sandık bölgesindeki seçmen sayısının 410-415 kişi olacağını kaydetti.



Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan YSK kararına göre, köylerde seçmen sayısı 415'i aşmadığı takdirde bir sandıkta oy kullanılabilecek.



Aynı gazetede yer alan diğer YSK kararıyla da seçime katılma yeterliliğini taşıyan siyasi partiler; Adalet ve Kalkınma Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Halkların Demokratik Partisi, Hür Dava Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Saadet Partisi ve Vatan Partisi olarak belirlendi.



Başbakan Yıldırım: "Anayasa değişikliği muhtemelen Nisan ayının ilk yarısında 20'sine kadar uygun bir tarihte yapılacak"




YSK kararı Resmi Gazete'de


YSK seçimlere katılma yeterliliğine sahip parti sayısının 9 olduğunu tespit etti



Yüksek Seçim Kurulu (YSK), milletvekili, belediye başkanlığı, belediye meclisi ve il genel meclisi üyelikleri seçimlerine katılabilme yeterliliğine sahip siyasi partileri belirledi.



YSK'nın Resmi Gazete'de yayımlanan kararında, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 14. maddesinin 11. bendi ile 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'nun 20. ve 36. maddelerine göre 1 Ocak'tan en az 6 ay öncesi itibarıyla illerin en az yarısında teşkilat kurdukları ve büyük kongrelerini yaptıkları saptanan 9 partinin seçimlere katılma yeterliliği bulunduğu bildirildi.



Bu partilerin alfabetik sırayla Adalet ve Kalkınma Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Halkların Demokrasi Partisi, Hür Dava Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Saadet Partisi ve Vatan Partisi olduğu belirtildi.



Diğer partilerin ise genel kongre veya teşkilatlanma koşulunu yerine getiremedikleri, dolayısıyla 298 sayılı kanunun 14. maddesinin 11. bendinde öngörülen şartları taşımadığının belirlendiği kaydedildi.



REFERANDUM NEDİR?


Referandum, anayasa değişikliği, yasaların kabulü veya önemli devlet meselelerinde halkın yapılacak değişikliklere karşı iradesini belirlemek amacıyla yapılan oylamadır. Referandumda halka yapılacak değişikliğin istenip istenmediği sorulmaktadır ve çıkan oylama sonuçlarına göre de yapılması planlanan değişiklik yürürlüğe girer veya iptal edilir.



YENİ ANAYASA NE GETİRİYOR?


TBMM Genel Kurulunda kanunlaşan anayasa değişikliği, Cumhurbaşkanlığı sistemi çatısı altında getirilmesi öngörülen yeni düzenlemeler şöyle:



- Milletvekili sayısı 550'den 600'e çıkarılacak



- Milletvekili seçilebilme yaşı 25'ten 18'e indirilecek



- TBMM ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri, 5 yılda bir aynı gün yapılacak



- Meclis, denetim ve bilgi edinme yetkisini, "Meclis araştırması", "Genel görüşme", "Meclis soruşturması" ve "Yazılı soru" yoluyla kullanacak



- Cumhurbaşkanının partisiyle ilişiği kesilmeyecek



- Cumhurbaşkanının görev süresi 5 yıl olacak. Bir kişi en fazla 2 kez cumhurbaşkanı seçilebilecek.



- Cumhurbaşkanlığına, seçimlerde geçerli oyların en az yüzde 5'ini alan partiler ile en az 100 bin seçmen aday gösterebilecek.



- Seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday cumhurbaşkanı seçilecek.



- Cumhurbaşkanı "Devlet başkanı" olacak, yürütme yetkisini üstlenecek, Başkomutanlığı temsil edecek



- Cumhurbaşkanı, cumhurbaşkanı yardımcıları ile bakanları atayacak ve görevlerine son verecek.



- Cumhurbaşkanı, anayasa değişikliklerine ilişkin kanunları gerekli gördüğü takdirde halkoyuna sunacak.



- Cumhurbaşkanı, yürütme yetkisine ilişkin konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilecek.



- Kanunda açıkça düzenlenen konularda cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamayacak.



- TBMM'nin aynı konuda kanun çıkarması durumunda, cumhurbaşkanlığı kararnamesi hükümsüz olacak.



- TBMM cumhurbaşkanı, cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar hakkında soruşturma açılmasını isteyebilecek.



- Hakkında soruşturma açılmasına karar verilen cumhurbaşkanı seçim kararı alamayacak.



- Cumhurbaşkanı, bir veya daha fazla cumhurbaşkanı yardımcısı atayabilecek.



- Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip olanlar arasından cumhurbaşkanı tarafından atanacak ve görevden alınacak.



- Milletvekilleri, cumhurbaşkanı yardımcısı ve bakan olarak atanırlarsa üyelikleri sona erecek.



- TBMM, üye tamsayısının beşte üç çoğunluğu ile seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek.



- Cumhurbaşkanı, kanunda düzenlenen ilgili şartların gerçekleşmesi halinde OHAL ilan edebilecek.



- Disiplin mahkemeleri dışında askeri mahkemeler kurulamayacak.



- Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun adı, Hakimler ve Savcılar Kurulu şeklinde değişecek.



- Bütçeyi Cumhurbaşkanı Meclise sunacak.



- Bakanlar Kurulu olmayacak. Yürütme yetkisi ve görevi, Cumhurbaşkanı tarafından anayasaya ve kanunlara uygun olarak kullanılacak ve yerine getirilecek.



- TBMM'nin bir sonraki seçimi ve Cumhurbaşkanı seçimi, 3 Kasım 2019 tarihinde birlikte yapılacak.



- Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ve askeri mahkemeler kalkacak.



Referandum ile ilgili son dakika gelişmelerini, referandum tarihini ve YSK'dan yapılacak resmi açıklamaları yenisafak.com'dan takip edebilirsiniz. Güncel olan ayrıntılı bilgileri haberimizde sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.



AK Parti, referandum kampanyasını 25 Şubat'ta başlatacak


AK Parti'nin Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine ilişkin anayasa değişikliği referandumu için yürüteceği kampanya, 25 Şubat'ta Ankara'da başlayacak. AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, dün parti genel merkezinde AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım'ın kurmaylarıyla yaptığı toplantıda, referandum kampanyasının tanıtımının, 25 Şubat'ta Ankara Arena Spor Salonu'nda gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı. Ankara'da yapılacak lansmanın ardından, AK Parti, 81 il teşkilatıyla sahaya inerek, referandum için çalışmalara başlayacak. Programda, referandum sürecinde kullanılacak materyaller teşkilata dağıtılacak. Öte yandan, aynı gün AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nın yapılacağı öğrenildi.





#Referandum
#2017 Referandum ne zaman?
#Referandum tarihi
#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#Referandum 2017
7 yıl önce