|

Referandum anket sonuçları - 2017 Referandumu

Referandum anket sonuçları 2017 belli oldu. Vatandaşların şu günlerde en çok merak ettiği konulardan biri referandumdan gelecek sonuçlar oldu. Referandum 2017 öncesinde ilk anket sonuçları da açıklandı. Anayasa değişikliği maddelerinin kabul edilmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı Sistemi referandumuna ilişkin anket sonuçları AK Parti MKYK'ya sunuldu. GENAR araştırma şirketi sonuçlarını ve referandum ile ilgili tüm detayları haberimizden görebilirsiniz.

Yeni Şafak
20:00 - 4/02/2017 Cumartesi
Güncelleme: 20:02 - 4/02/2017 Cumartesi
AA
Referandum Anket Sonuçları 2017
Referandum Anket Sonuçları 2017

Referandum anket sonuçlarını öğrenmek için haberimize bakabilirsiniz. Cumhurbaşkanlığı Sistemi referandumu için ilk anket sonuçları AK Parti MKYK'ya sunuldu. Milyonlarca vatandaş tarafından merakla beklenen referandum sonuçlarına yönelik ilk değerlendirmeler belli oldu. Araştırma şirketlerinden GENAR 2017 Referandumu anketi sonuçlarına göre, 'evet' diyenler yüzde 55 oranında. 'Hayır' cephesinde yer alan CHP tabanının yüzde 10'u ve HDP tabanının da yüzde 4,5'i "evet" diyeceğini ifade ediyor. Erdoğan'ın bireysel oyu ise yüzde 60 oranında. Referandum anketi sonuçlarını ve ayrıntılı açıklamaları yazımızdan takip edebilirsiniz. İşte tüm detaylar.



AK Parti MKYK'sının geçen hafta yapılan toplantısında, Genar Araştırma Şirketi'nin yaptığı son saha analizi detaylı şekilde değerlendirildi.



Erdoğan'ın bireysel oyu yüzde 60 "evet" yüzde 55


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bireysel oyunun yüzde 60 olarak çıktığı belirtilen anket sonuçlarında, vatandaşlar arasındaki referandum desteğinin de yüzde 55'e yükseldiği görüldü. Star gazetesinin haberine göre; anket sonuçları MHP tabanının, belirtildiğinin aksine yarıya yakın oranda referanduma destek vereceğini ortaya koydu.




'Hayır'cı CHP ve HDP'de "evet" oyları


Bu arada anketin sonuçları arasında, Meclis'te “hayır" cephesini oluşturarak, Anayasa değişikliğine engel olmaya çalışan CHP ve HDP'nin yönetimlerinin aksine her iki parti tabanının da “evet"e meyilli olduklarına yönelik rakamlar dikkat çekti. Ankete katılanlardan, AK Parti seçmeninin yüzde 96'sı, MHP seçmeninin yüzde 46'sı referandumda “evet" diyeceğini belirtirken, CHP seçmeninin yüzde 10'u, HDP seçmeninin de yüzde 4.5'i “evet" diyeceğini ifade etmesi dikkat çekti.






AK Parti, Avrupalı kadınlara referandumu anlatacak

AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanlığınca, Avrupada yaşayan 150 Türk kadın temsilcinin katılacağı iki günlük eğitim ve istişare toplantısında Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ve referandum süreci anlatılacak.



AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanlığı tarafından 3-4 Şubat günü AK Parti Genel Merkezinde Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Kadın Kolları Eğitim ve İstişare Toplantısı yapılacak.



AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı ve Ankara Milletvekili Lütfiye Selva Çam, AA muhabirine çalışmaya ilişkin yaptığı açıklamada, toplantıya, Almanya, Fransa ve İngiltere'nin de aralarında bulunduğu 10 Avrupa ülkesinden 150 kadının katılacağını söyledi.



Çam, toplantının ilk gününde açılış konuşmalarının ardından "Büyüyen Türkiye'de Kadının Siyasette Değişen Yeri" ile "Uluslararası Medya ve Gündem Oluşturma" başlıklı sunumların yapılacağını ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Millet Camisi'nin ziyaret edileceğini belirtti.



Toplantının 4 Şubat günü yapılacak ikinci oturumunun "Motivasyon ve Kriz Çözme Yöntemleri" sunumuyla başlayacağını ifade eden Çam, aynı gün Avrupa bölgesel saha analizi çalışma gruplarının ülke bazında karşılaşılan sorunlar ve çözüm örneklerine ilişkin tecrübe paylaşımında bulunacağını anlattı.



Çam, toplantının ikinci gününde KADEM Genel Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar'ın da "Yeni Türkiye'nin Yumuşak Gücü Sivil Toplum ve Kadın Katılımı" başlıklı sunum yapacağını bildirdi.



- 15 Temmuz şehitleri ve gazi yakınlarıyla buluşma



AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu'nun Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ve referandum sürecine ilişkin yapacağı sunumun ardından 15 Temmuz şehit ve gazi yakınları ile bir buluşmanın gerçekleştirileceğini dile getiren Çam, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in de 15 Temmuz'a ilişkin sunum yapacağını anlattı.



Çam, "Toplantıya katılan 150 kadın kendi ülkelerinde referandum çalışmalarını başlatacaklar. Gönül elçilerimiz buradan edindikleri bilgileri Avrupa'da sandık başına gidecek vatandaşlarımıza anlatacaklar." diye konuştu.



Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'tan Referandum açıklaması


"Kayıtsız, şartsız millet egemenliğini ortaya koyacak"



TBMM kürsüsü arkasında, "Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir" yazdığını aktaran Kurtulmuş, böyle olmasına rağmen 1950 seçiminden bu yana milletin kayıtsız şartız egemen olmasını önlemek için çok sayıda engel çıkarıldığını anlattı.



"Bu referandum, Türkiye'de kayıtsız, şartsız millet egemenliğini ortaya koyacak. Bu halk oylaması sonrası geçeceğimiz sistem, doğrudan doğruya milletin, yönetme sistemini belirleyeceği bir sistem olarak tam manasıyla doğrudan bir demokrasi sonucu doğuracaktır." değerlendirmesinde bulunan Kurtulmuş, "Kapalı kapılar ardında, bu millet adına gücü elinde bulundurduklarını zannedenler, millet adına karar verdiler." dedi.



- "Tam manasıyla bir erkeler bağımsızlığı ortaya çıkacak"


Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Türkiye'de, vesayetçi bir demokrasinin bugüne kadar geldiğini ancak AK Parti'nin temsil ettiği siyasi kadroların ise milleti hep egemen kılma mücadelesi verdiğini belirtti.



Kurtulmuş, "Hiç endişeniz olmasın, nisan ayındaki halk oylamasında da millet kazanacak, millet yolunu açacaktır." dedi.



Gelecek sistemle milletin yönetimi ele alacağını, yönetimini belirleyeceğini ve krizlerin, kaosların, olağanüstü hallere zemin hazırlayan siyasi ortamların artık olmadığı bir Türkiye ile karşı karşıya kalınacağını aktaran Kurtulmuş, "Millet, sandıktan kimi cumhurbaşkanı olarak seçerse, hükmetme yetkisini verecek. Ancak söylendiği gibi bütün güç, bir elde toparlanmayacak. Tam tersine hükümet başka, yasama, yargı başka olacak. Tam manasıyla bir erkler bağımsızlığı ortaya çıkacak. Milletvekili bakan olmayacak. Milletvekili, sadece yasamayla ve hükümetin denetimiyle meşgul olacak." diye konuştu.



- "Bu milletin, en ufak bir tereddüdü olmadı"


Anayasa değişikliğiyle yapılmak istenenin, CHP'nin çokça gürültü çıkarttığı gibi bir rejim değişikliği değil, bir sistem değişikliği olduğunun altını çizen Kurtulmuş, şunları söyledi:



"Şimdi rejime bu kadar çok sahip çıktığını söyleyen CHP, şu cumhuriyet rejiminin adam gibi yürütülmesine vesile olsaydı da tek parti döneminden şimdiki CHP'ye kadar gelen bu süreçlerde cumhuriyetin, demokrasiyle taçlanması için gayret sarf etseydi de bugün, bunları söyleme hakkına sahip olsaydı. Geçmiş dönemlerde darbelerin bir kısmını alkışlamış olan CHP'nin, rejimin cumhuriyet olduğunu hatırlamasını saygıyla karşılarız, doğru buluruz. Ama bunu 1960 darbesinden sonra, 28 Şubat sürecinde gösterecektiniz. 28 Şubat'ta, 1960 darbesinde kalkıp, 'Ey darbeciler, bu yaptıklarınız yanlıştır. Biz bunları savunmuyoruz. Niye Menderes'i asıyorsunuz, seçilmiş bir iktidarı niye indiriyorsunuz?' diye sorsaydınız, o zaman CHP'nin cumhuriyetçi olduğu, samimi cumhuriyetçi olduğuna inanırdık. İnşallah bu süreçte ve bundan sonra 7 Ağustos'ta göstermiş oldukları tutumu sürdürürler ve bundan sonra tam manasıyla cumhuriyetçi olarak hareket ederler. Bu milletin, cumhuriyetin değerlerine bağlılık konusunda en ufak bir tereddüdü olmadı, olmamıştır ve bundan sonra da olmayacaktır."



-Yürütmede çift başlılık


Şu anda Türkiye'deki yürütmede çift başlılık bulunduğunu söyleyen Kurtulmuş, bu zamana kadar ki cumhurbaşkanı ve başbakanlar arasındaki ihtilafları da örnek olarak anlattı.



Kurtulmuş, bu çift başlılığın sona erdirilmesinin temin edileceğini, millet kime yetki verdiyse seçtiği vekiller eliyle parlamentoda hesap sorabileceğini ifade etti.



Türkiye'de 93. yılda 65. hükümetin iş başı yaptığını, sürekli istikrarsızlık, sürekli hükümet arayışları, koalisyonların yaşandığını anlatan Kurtulmuş, ekonomik ve siyasi istikrarı sağlayacak bir sisteme Türkiye'nin, nisanda kavuşacağını belirtti.



Türkiye'nin çevresindeki siyasi istikrarsızlıklara dikkati çeken Kurtulmuş, terör vasıtasıyla da Türkiye'ye diz çöktürülmeye çalışıldığına vurgu yaptı.



Türkiye olarak, kararlı bir şekilde terörle mücadele edildiğini belirten Kurtulmuş, "Hiç şüpheniz ve endişeniz olmasın, bu terör örgütleri ve arkasında bunlara silah desteği verenler, bunlara lojistik destek verenler, istihbarat desteği verenler değil Allah'ın izniyle bu millet kazanacak ve terör örgütleri diz çökecektir." açıklamasında bulundu.



Gevşemeden, yorulmadan, canla başla bu kampanya sürecinin her günü ve anının değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Kurtulmuş, anayasa değişikliğinin Türkiye'ye kazanımlarının doğru bir şekilde anlatılması gerektiğini ifade etti.



- "Ordu ve Ünye'den çok yüksek oranda 'evet' oyu alacağız"


Ordu ve Ünye'den çok yüksek oranda "evet" oyunun alınacağına inandığını dile getiren Kurtulmuş, Ordu'ya yakışanın, iller arasındaki yarışta dereceye girmek olduğunu söyledi.



Ünye'nin, AK Parti iktidarları döneminde son derece önemli hizmetler aldığını aktaran Kurtulmuş, ilçenin 30 yıllık hayali olan organize sanayi bölgesinin, 550 dönümlük araziye kurulmasının 2017 yatırım programına alındığını açıkladı. Kurtulmuş, organize sanayi bölgesinde 3 bin kişinin istihdam edilmesinin beklendiğini ifade etti.



Bu yıl içerisinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 2017'de 21 adet organize sanayi bölgesini yatırım programına aldığını, bunlardan 3 tanesinin Ordu'da olduğunu bildiren Kurtulmuş, söz konusu yatırımların hayırlı olmasını temenni etti.



Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Ünye Organize Sanayi Bölgesi, Genişletilmiş Fatsa Organize Sanayi Bölgesi ve Ordu 2. Organize Sanayi Bölgesinin devreye girmesiyle en az 15 bin ilave istihdamın olacağını belirtti.



Toplantıda AK Parti Ünye İlçe Başkanı Arif Ergün, Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, AK Parti Ordu İl Başkanı Uğur Çelenk ve AK Parti Ordu Milletvekili Ergün Taşcı da birer konuşma yaptı.



Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Ordu Üniversitesinin Ünye kampüsü için tahsis edilen Türk Hava Kurumunun arazisini de gezerek proje hakkında bilgi aldı.



#Referandum
#Referandum anket sonuçları
#2017 Cumhurbaşkanlığı sistemi
#Referandum anket sonuçları 2017
7 yıl önce