|

Evde oy kullanacak yaşlı ve engelliler için seyyar sandık başvurusunda süre bitiyor

Yerel seçimde hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı seçmenler için oluşturulacak seyyar sandıklara yönelik başvurular, 17 Ocak'ta tamamlanacak. Peki engelli ve yaşlı olanlar oylarını nasıl kullanacak? Evde nasıl oy kullanılır? Evde oy kullanmak için nereye başvurmalı? İşte seyyar sandık uygulamasına dair detaylar...

13:25 - 16/01/2024 Salı
Güncelleme: 13:27 - 16/01/2024 Salı
Yeni Şafak
Evde nasıl oy kullanılır?
Evde nasıl oy kullanılır?

Türkiye 31 Mart 2024 Pazar günü yerel seçimler için sandık başına gidecek. Seçimlere girecek partiler belediye başkan adaylarını açıklamayı sürdürürken, YSK’nın seçim takvimi ise işliyor. Peki engelli ve yaşlı olanlar oylarını nasıl kullanacak? Evde nasıl oy kullanılır? Evde oy kullanmak için nereye başvurmalı? İşte seyyar sandık uygulamasına dair detaylar...

Evde oy kullanacaklar ne yapmalı, nereye başvurmalı?

Yüksek Seçim Kurulunun seçim takvimine göre, hastalığı ve engeli sebebiyle yatağa bağımlı seçmenlerin bir yakını tarafından "www.ysk.gov.tr" internet adresinden temin edilecek "seyyar sandık kurulu talep formu" ile 17 Ocak'a kadar ilçe seçim kurulu başkanlığı veya buraya gönderilmek üzere muhtarlıklara başvuru yapılacak.

Evde oy kullanma şartı nedir?

  1. Talep formu ile "engeli nedeniyle yatağa bağımlı olduğu" veya "hastalığı sebebiyle yatağa bağımlı olduğu" ibaresinin yer aldığı sağlık raporu ibraz edilecek. Bir önceki seçimde kalıcı olarak yatağa bağımlı olduğu tespit edilerek seyyar sandık seçmen listesine dahil edilmiş seçmenlerden yeniden sağlık raporu istenmeyecek.
  2. Sağlık raporlarında yatağa bağımlılığın tıbbi sebebi, yatağa bağımlılığın kalıcı olup olmadığı, yatağa bağımlılığın süresi belirtilecek.
  3. Raporlar, ıslak imzalı veya elektronik imzalı ve barkodlu şekilde düzenlenecek, tereddüt halinde barkod kontrolü ilçe seçim kurulu başkanlığınca yapılacak.
  4. Seyyar sandık kurulu seçmen listelerine, hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı olan seçmenlerden sadece il ve ilçe merkezlerinde ikamet edenler kaydedilebilecek. Seyyar sandık kurulu seçmen listesine kaydedilen seçmenler, büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, il genel meclisi üyeliği seçimleri için oy kullanabilecek ancak muhtar, ihtiyar meclisi/heyeti üyeliği seçimleri için oy kullanamayacak.

Seyyar Sandık Talep Formu nereye teslim edilir?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, bakanlığın, yatağa bağımlı hastalara seyyar sandıkta oy kullanma imkanı sağladığını belirtti.

Bunun için öncelikle hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı olanların seçmen olup olmadığını e-Devlet üzerinden veya http://ysk.gov.tr adresinden kontrol etmesi gerektiğini aktaran Koca, şunları kaydetti: "Yatağa bağımlı kişi seçmense http://ysk.gov.tr adresinde bulunan veya ilçe seçim kurullarından temin edilecek Seyyar Sandık Talep Formu alınmalıdır. Bu formla birlikte, 'engeli nedeniyle yatağa bağımlı olduğu' veya 'hastalığı sebebiyle yatağa bağımlı olduğu' ibaresinin yer aldığı sağlık raporuyla form, ilçe seçim kuruluna veya ilçe seçim kuruluna gönderilmek üzere muhtarlığa teslim edilmelidir. İşlemler için son gün 17 Ocak."

2024 yerel seçimlere hangi partiler girecek?

İşte Seçime katılacak partiler

  1. Adalet Birlik Partisi
  2. Adalet Partisi
  3. Adalet ve Kalkınma Partisi
  4. Anadolu Birliği Partisi
  5. Anavatan Partisi
  6. Aydınlık Demokrasi Partisi
  7. Bağımsız Türkiye Partisi
  8. Büyük Birlik Partisi
  9. Büyük Türkiye Partisi
  10. Cumhuriyet Halk Partisi
  11. Demokrasi ve Atılım Partisi
  12. Demokratik Sol Parti
  13. Demokrat Parti
  14. Emek Partisi
  15. Gelecek Partisi
  16. Genç Parti
  17. Güç Birliği Partisi
  18. Hak ve Özgürlükler Partisi
  19. Halkın Kurtuluş Partisi
  20. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi
  21. Hür Dava Partisi
  22. İyi Parti
  23. Memleket Partisi
  24. Millet Partisi
  25. Milliyetçi Hareket Partisi
  26. Milli Yol Partisi
  27. Saadet Partisi
  28. Sol Parti
  29. Türkiye İşçi Partisi
  30. Türkiye Komünist Hareketi
  31. Türkiye Komünist Partisi
  32. Vatan Partisi
  33. Yeniden Refah Partisi
  34. Yenilik Partisi
  35. Yeni Türkiye Partisi
  36. Zafer Partisi

#yerel seçim
#seyyar sandık
#oy kullanma
#yaşlı
#engelli
#YSK
4 ay önce