|

Li-O2 batarya: 10 kat daha güçlü!

Hidrojen, grafin-silikon ve nano derken şimdi de sıra lityum-oksijen bataryalara geldi.

Yeni Şafak ve
12:35 - 27/01/2016 Çarşamba
Güncelleme: 10:35 - 27/01/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Batarya, batarya, batarya! Tüm bileşenler geliyor, güçleniyor ama bataryalar halen tüm mobil dünyanın kanayan yarası olmayı sürdürüyor.



Artık

geçilecek,

dönemi mi açılacak ya da

yol alınacak bilmiyoruz ama kesin olan şey çalışmaların tam gaz sürdüğü.



İşte şimdiki haberimize konu olan yeni lityum-oksijen (Li-O2) bazlı batarya teknolojisi de bunlardan bir yenisi olarak arşivimizdeki yerini alıyor. Bu arada eğer konuya meraklıysanız

şeklinde de aratabilirsiniz. Her ikisi de aynı şey. Keza

Cambridge'ın yayımladığı oldukça sağlam bir makale var.



makalede dikkatimizi çeken ve biz son kullanıcılar için asıl önem taşıyan detay Li-O2 bataryaların mevcut Li-ion (lityum-ion) hücrelere kıyasla 10 kata varan ölçüde daha çok enerji depolayabiliyor oluşu. Bununla beraber aşılmaya çalışılan sorun ise lityum-oksijenin termodinamik açıdan kararsız oluşu. Takdir edersiniz ki elimizde tuttuğumuz cihazın kimyasal bileşenlerinin stabil olmaması en son isteyeceğimiz şey olsa gerek. :)



Bununla birlikte ABD Enerji Bakanlığı şemsiyesi altında faaliyet gösteren Argonne Ulusal Laboratuvarı'ndan konuya ilişkin yapılan açıklamaya baktığımızda, bu kararsızlığı önlemesi muhtemel yeni bir yol bulunduğunu görüyoruz ki yapılacak şeyin lityum peroksit yerine kristalize lityum süperoksit kullanımı olduğu belirtiliyor. Şöyle ki lityum süperoksit deşarj esnasında lityum ve oksijeni bölebildiği için bataryanın hem kararlı hem de uzun ömür döngüsüne sahip olması sağlanabiliyor imiş. Keza yine bu yöntemin sunduğu bir diğer avantaj ise batarya hücrelerinin dışardan içeri pompalanacak ekstra oksijene ihtiyaç duymuyor oluşu. Yani diğer bir deyişle kapalı sistem olarak işliyor ki bu da güvenlik ve kararlılığı arttırmasının yanısıra ekonomik açıdan da daha yüksek tasarruf anlamına geliyor.





Keşifleriyle ilgili olarak oldukça

Argonne'da görevli batarya mühendisi Larry Curtiss, yeni bir tür batarya geliştirilmesi yolunda ciddi potansiyele sahip bir yenilik olduğunun altını çizerken şimdiki hedeflerinin bataryanın ömür döngüsünü tespit edebilmek olduğunu belirtiyor.



Velhasıl bu tür gelişmelerin ekserisinde olduğu gibi burada da henüz net bir şey yok. Araştırmalar devam ediyor ve biz son kullanıcıların karşısına çıksa dahi bu epey uzun bir süre daha alacak.





#akıllı telefon
#batarya
#bilim
#Larry Curtiss
#Nature
#Argonne Ulusal Laboratuvarı
8 yıl önce