|

Vakit tamam: New Horizons Plüton'da

Bilim dünyası en tarihi günlerinden birisini yaşıyor. Bundan tam 9 yıl önce dünyadan ateşlenen New Horizons uzay aracı, Plüton'a ulaştı ve çekimlere başladı.

Yeni Şafak
15:59 - 14/07/2015 Salı
Güncelleme: 16:19 - 14/07/2015 Salı
Diğer

19 Ocak 2006 tarihinde yani bundan tam 9.5 yıl önce dünyadan ateşlenen ve saatte yaklaşık 50,000 km hızla ilerleyen insansız uzay aracı New Horizons, TSİ 14.50 itibarı ile Güneş Sistemi'nin en ucundaki gezegen olan Plüton'a en yakın mesafe olan 12,500 km sınırına erişti ve yaklaşık bir gün sürecek olan özel çekimlere başladı.







Plüton ve sahip olduğu beş uydusuna yönelik topladığı verilerin yarın itibarı ile yayımlanmaya başlanması bekleniyor. Bu zaman farkının sebebi tahmin edebileceğimiz gibi Plüton ile aramızdaki 5 milyar kilometrelik mesafeden ötürü New Horizons'dan gönderilecek sinyallerin bize erişmesinin alacağı süre. Ki yine aynı sebepten ötürü New Horizons NASA'dan senkronize (yani eşzamanlı) biçimde yönlendirilemediğinden, olası sürpriz gelişmeler karşısında önceden yüklenmiş komutlara ek yeni komutlar vermek de maalesef imkansız.







New Horizons'un seyahatine canlı olarak

(uzaklık, hız vb. gibi detaylar) ve

(uzman yorumları ve sohbetler) erişebilirsiniz.








Yukarıdaki görsel, New Horizons'un izlediği güzergahı tarihleriyle birlikte gösteriyor bizlere. Plüton'u yukarıda da belirttiğimiz gibi saatte yaklaşık 50,000 kilometre hızla geçmekte olan uzay aracı bunun ertesinde dünyamıza 6.4 milyar kilometre uzaklıktaki, Güneş Sistemi'nin ikinci asteroid kuşağı olarak kabul edilen ve binlerce gezegenimsi cisme evsahipliği yapan Kuiper Kuşağı'nı (ya da tam ismiyle (Edgeworth-Kuiper

kuşağı) ziyaret edip burası hakkındaki verileri toplayacak.



Bitirmeden önce son olarak iki önemli not düşelim:


1)

New Horizon'un gönderdiği ilk görüntüleri, Plüton'a neden cüce gezegen dendiğini ve Plüton videosunu

haberimizde paylaştık.



2)

1964 yılında NASA tarafından gönderilen Mariner-4'ten bugüne kadar geçen süre içerisinde Kızıl Gezegen Mars'ı ziyaret eden onlarca uydu, sonda ve keşif aracı tarafından elde edilen tüm bilgi ve verilerin fotoğraflarla birlikte derlenerek meraklılarına sergilendiği Mars Trek projesini ise

haberimizde paylaştık.






#plüton
#gezegen
#uzay
#bilim
#cüce gezegen
9 yıl önce