|

ABD eski büyükelçisi: Darbe girişiminin arkasında Gülen var

15 Temmuz darbe girişiminin ardından ABD yönetiminin yaptığı açıklamalar büyük tepki toplarken, ABD'nin eski Türkiye Büyükeçisi James Jeffrey'den de ABD'ye uyarı geldi. Darbe girişiminin arkasında Gülen'in olduğundan emin olduğunu söyleyen Jeffrey, FETÖ'nün meşru bir güç olmadığını ve Türkiye-ABD ittifakına zarar verebileceğini ifade etti.

Yeni Şafak
15:45 - 8/08/2016 Pazartesi
Güncelleme: 16:02 - 8/08/2016 Pazartesi
Diğer

ABD'nin eski Türkiye Büyükelçisi James Jeffrey, 15 Temmuz darbe girişiminin mimarı olmakla suçlanan FETÖ yapılanmasını 'meşru olmayan bir güç' olarak tanımlayarak darbenin arkasında Gülen'in olduğundan emin olduğunu söyledi.



Sabah gazetesine konuşan Jeffrey, Gülen cemaatinin orduda olmasa da Adalet Bakanlığı'na ve polise sızmalarını gördüğünü belirterek bu meselenin Türkiye – ABD ittifakına da zarar verebileceğini söyledi. Gülen'in iadesi için de konuşan Jeffrey, “Türkiye kamuoyu Gülen'i hemen uçağa koyup göndermemizi bekliyor. Bu ancak mahkeme kararıyla olabilir. Bu da vakit alabilir" dedi.



Gülen cemaatinni kült benzeri bir organizasyon olduğunu kaydeden Jeffrey, cemaatin devlet içerisinde etkisini kullandığını savundu. Jeffrey şu ifadeleri kullandı:



“Bunun en son örneği darbeydi. Diğer örneklerden biri Balyoz davasıydı, 2012'de PKK lideri Abdullah Öcalan'la görüştüğü için MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın soruşturulmasıydı. 2013'te hükümet aleyhine yapılan operasyonlardı. Bunların hepsi siyasi amaçlarla yapıldı. Hakimlerin bağımsız kararları değil, Gülencilerin karşıtlarına yönelik yaptıkları şeylerdi."



FETÖ'nün elebaşı Gülen'in iadesi ile ilgil “Gülen'in iade süreci devam ederken ABD ne yapabilir" sorusuna cevap veren Jeffrey, “Amerikan hükümeti Gülen'in hayatını çok zor bir duruma sokabilir. Gülen'in aktivitelerini takip edebilir ve onun hareketlerini yönetmesini zorlaştırabilir. Mesela insanların onu ziyaret etmesini önleyebilir. Bunun gibi adımlar ABD yönetimi tarafından alınacak idari kararlarla yapılabilir."










#ABD
#James Jeffrey
#FETÖ
#Türkiye
#15 Temmuz
8 yıl önce