|

ABD'den Devrim Muhafızları'na yaptırım

İran’la yapılan nükleer anlaşmasını feshetmekten vazgeçen ABD Başkanı Trump ”Daha fazla devam ettirmeyeceğiz” diyerek konuyu kongreye havale etti. İran Devrim Muhafızlarına da yaptırım kararı aldıklarını açıklayan Trump, “Hazine Bakanlığını, Devrim Muhafızlarına yaptırımlar getirmesi konusunda yetkilendiriyorum” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/10/2017 Cumartesi
Güncelleme: 00:30 - 14/10/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
ABD Başkanı Trump, İran'ı terörü desteklemek, Suriye ile Yemen'de şiddeti körüklemekle suçladı.
ABD Başkanı Trump, İran'ı terörü desteklemek, Suriye ile Yemen'de şiddeti körüklemekle suçladı.

Üst düzey ABD’li yetkililerin ve Avrupalı müttefiklerin ağır baskı altında kalan ABD Başkanı Donald Trump, İran ile imzalanan nükleer anlaşmayı doğrudan feshetmek yerine anlaşmayı onamayarak son kararı ABD Kongresi’ne bıraktı. Kararını basın toplantısıyla açıklayan ABD Başkanı Trump, İran'ı terörü desteklemek, Suriye ile Yemen'de şiddeti körüklemekle suçladı. İran'la yapılan nükleer anlaşmasının tarihin en kötü anlaşmalarından biri olduğunu savunan Trump, özetle şunları kaydetti: İran, nükleer antlaşmayı pek çok kez ihlal etti. Birkaç yıl içerisinde kısıtlamalar kalktığında İran hızlı bir nükleer silah geliştirmeye geçebilir. İstihbarat birimlerine diyeceğim ki onlara çok ciddi anlaşmalar yapın ve araştırın. Bulduklarınızdan çok daha öteye gidin emrini vereceğim. İran şu an için anlaşmanın şartlarına uymuyor. Bu yüzden de İran tarafından ortaya konan tehdit sonucunda ve müttefiklerimizle yaptığımız istişareler sonucunda yeni planımızı açıklıyoruz.

DEVRİM MUHAFIZLARI YAPTIRIM LİSTESİNDE

Öncelikle müttefiklerimizle çalışacağız. Bölgedeki teröristlere yardımcı olanlara karşı çalışacağız. Aynı zamanda da İran’ın terörle olan finansal desteğini kesmek için çalışacağız. Roket füze ve nükleer silahların dağıtılmasını engelleyeceğiz. Ve rejimi nükleer silah edinmesine giden bütün yolları engelleyeceğiz. İran Devrim Muhafızları, aslında bütün kirli işlerini yapan örgüt. İran Devrim Muhafızları'na sert yaptırımlar uygulayacağız. Hazine Bakanlığını, tüm Devrim Muhafızlarına daha ileri yaptırımlar getirmesi konusunda yetkilendiriyorum. Altımdaki kişilere bütün yetkiyi veriyorum. Bütün ajanlarıma, mecralarımıza da çağrı yapıyorum. Müttefiklerimize de çağrı yapıyorum. siz de bize katılın. İran balistik füze programına karşı birleşelim.


DEVAM ETTİREMEYİZ

Bugün ilan ediyorum. Biz artık bu anlaşmayı devam ettirmeyeceğiz ve ettiremeyiz. Kongre zaten çalışmaya başladı. Kıtalararası balistik füze üretmemeleri için, İran’ın bir daha nükleer silah da üretememesi için bir kanunun ortaya çıkarılması çok önemli. Eğer bir çözüm bulamazsak kongre ve müttefiklerimizle, bu durumda anlaşmayı bitireceğiz. 

  • Kongre inceleyecek
  • Anlaşmanın yürürlükte kalması için her 90 günde bir ABD Başkanı tarafından onanması gerekiyor. Trump anlaşmayı onamadığı için ABD Kongresi’nin İran’a yeniden yaptırım uygulanmasını gündemine alması gerekiyor. Kongrenin yaptırım kararı alması halinde İran ile imzalanan anlaşma da yürürlükten çıkacak.
#Trump
#İran
#Devrim Muhafızları
6 yıl önce