|

ABD’nin Bab oyunu

Fırat Kalkanı’nda sahaya ABD’nin girmesi DEAŞ’a cansuyu oldu. Örgütün ÖSO’dan 12 köyü alması, Münbiç’ten sonra el-Bab için pusuda bekleyen Suriye PKK’sını da ümitlendirdi. ABD destekli PKK/PYD, el-Bab’a 17, ÖSO ise 7 kilometre uzaklıkta.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/09/2016 Cuma
Güncelleme: 23:50 - 22/09/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Mehmetçik desteğiyle hızlı yürüyen Fırat Kalkanı Harekâtı, sahaya Amerikalıların gelişiyle birlikte yavaşladı. Pentagon destekli bazı grupların sabotajı ve Coniler'e tepki gösteren bir kısım muhaliflerin cepheden ayrılışı, terör örgütü DEAŞ'a yaradı. İki gün önce 7 köyde kontrolü yeniden ele geçiren DEAŞ, önceki gece ise 5 köyü muhaliflerden geri aldı. Çobanbey'in güneybatısında el değiştiren köyler son olarak Tir el-Sagir, Tir el-Kebir, Samandere, Gidriş ve Bahvarto oldu. Muhalifler, terör örgütü DEAŞ'a istihbarat paylaşımı yapıldığını ve ayrıca ÖSO bileşeni gruplar arasında 'bir el'in provokatif faaliyetler yürüttüğünü, bu konuda tüm şüphelerin ABD üzerinde yoğunlaştığını belirtiyor.



ÖRGÜT İLÇEYE YAKIN


Cerablus güneyinde PYD'yi, batı yönünde ise DEAŞ'ı süpüren TSK destekli muhaliflerin son günlerde birçok sorunla boğuşması, Suriye PKK'sı için fırsat niteliği taşıyor. Fırat Kalkanı'na katılan ÖSO grupları, stratejik el-Bab ilçesine 7 kilometreye kadar yaklaştı. Fakat ABD destekli terör örgütü PKK/PYD'liler de el-Bab yönünde ilerliyor. PYD'nin ilçeye uzaklığının 17 kilometreye düştüğü bildiriliyor. Terör örgütüne yakın yayın organları, 'hazırlıkların tamam olduğunu' iddia ederek, ABD'nin partneri olarak Münbiç'ten sonra el-Bab'a gireceklerini ileri sürüyor. Daha önce Suriye'nin kuzeyinde işgal ettiği birçok bölyi DEAŞ, çatışmasız olarak PYD'ye teslim etmişti. ÖSO bileşenleri arasına nifak sokarak Fırat Kalkanı'nda suyu bulandıran ABD'nin, bir yandan muhaliflere karşı DEAŞ'a istihbarat sağlarken diğer yandan Türkiye'nin hedefindeki el-Bab'a PYD'lileri sokacağı ileri sürülüyor.



Kim yönetiyor?


Çobanbey güneyinde 29 asker ve 6 pikapla varlığını sürdüren ABD, muhaliflerin ortak kararıyla operasyonlara katılmıyor, ancak 'teknik gözlem ekibi' sıfatıyla faaliyetlerine devam ediyor. ABD'lilerin gelişi sonrası DEAŞ'ın Türkiye-Suriye sınır bölgelerine yönelik saldırılarının artışı ise dikkat çekiyor. Kilis'e 7 kilometre uzaklıkta bulunan terör örgütü DEAŞ'ın kent merkezini hedef alan roketli saldırılarının artması, ABD'nin Fırat Kalkanı Operasyonu'na dönük sabotajına delil olarak gösteriliyor. Bugüne kadar DEAŞ saldırıları nedeniyle 30 kişinin öldüğü Kilis'te, son havan ve roketler ise 13 kişinin yaralanmasına sebep oldu.



#PKK
#PYD
#ÖSO
#Fırat Kalkanı
8 yıl önce