|

Koç gibi meslek

Son yılların gözde mesleklerinden biri haline gelen 'yaşam koçluğu' yüksek gelirli yeni bir kazanç kapısı oldu. Ortalama 40 saatlik bir eğitimden sonra koçluk sertifikasını alan bir kişi, saat başı 150 lira ile 1.000 dolar arasında değişen ücretlerle para kazanabiliyor.

Orhan Orhun Ünal
00:00 - 1/09/2013 Pazar
Güncelleme: 19:40 - 31/08/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Koç gibi meslek
Koç gibi meslek

Türkiye'de yaklaşık 10 yıllık bir geçmişe sahip olan yaşam koçluğu son yılların gözde meslekleri arasında gösteriliyor. Saat ücreti 150 tl ile 1000 dolar arasında değişen rakamlarla ihtiyaç duyanlara hizmet sunan bu meslek aynı zamanda yüzlerce insan tarafından yeni bir kazanç kapısı olarak görülüyor. Türkiye'deki kurumsallaşmış firma ve yetkin kişilerin yanında sertifikası ve uzmanlığı olmayan kişilerin yaşam koçu olarak türediklerini de görüyoruz.

BİR HAFTALIK EĞİTİM

Yüksek ücretlerle verilen koçluk hizmetleri onlarca eğitim merkezinin açılmasına neden olmuş durumda. İnternete 'yaşam koçu' şeklinde yazıldığı zaman sayısız koç ve koçluk eğitimi veren kurum göreceksiniz. Çoğu kurs merkezi 1 haftalık eğitimler sonrasında size koçluk sertifikası veriyor ancak 3500 ile 7000 lira arasında değişen eğitim ücreti karşılığında. Bu kurumların tecrübeleri, verdikleri sertifikaların ya da hizmetlerin geçerliliği belirsiz.

7 BİN LİRAYA SERTİFİKA

Konu hakkında görüşlerine başvurduğumuz Koçluk Platformu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Fatoş Somsa 'Elimizde kesin bir veri olmamakla birlikte ülkemizin koçlukla tanıştığı 10 yıl içinde sektör büyüklüğünün 25-30 milyona ulaştığı tahmin ediliyor. Sektörün gösterdiği gelişim kendine yeni bir iş sahası arayan ya da bunu genişletmek isteyen herkes için bir çekim merkezi haline geldi. 5 -10 günlük sertifika programları için ortalama 5-7 bin arası yatırım yapan koç adayları, bir an önce sektörde yer alarak saat başı ortalama 150 TL ile 1000 dolar gelir elde etme hayaliyle yola çıkıyor' dedi.

ULUSAL DENETİM MEKANİZMASI YOK

Fatoş Somsa, yaşam koçluğunun yeni olmasına rağmen kirlilik oranı en yüksek mesleklerden biri haline geldiğini söyledi. Bu kirliliğe yol açan en önemli etkeni, '40 saatlik eğitimlerle herkesin yaşam koçu olabileceği vaadinin verilmesi. Hiçbir kriter aranmaksızın koç olmak isteyen herkesin eğitimler sonunda sertifika sahibi olması' şeklinde özetledi. Somsa ayrıca, 'Şu an Türkiye'de sertifika programlarını ve koçları denetleyecek bir mekanizma mevcut değil. Mesleği icra etmek isteyen ve gerekli bütçeyi ayıran herkes yaşam koçu olabiliyor. Bu kişiler her geçen gün gelişen bu sektördeki pastadan pay almak üzere piyasaya çıkıyor. Ancak sonu hezimet oluyor' şeklinde konuştu.

BENİM OKULUM SENİNKİNİ DÖVER KAVGASI

Fatoş Somsa ayrıca sektördeki sorunların çözümü için 'Türkiye'de akreditasyonların verilmeye başlanması gerekir. Böylece koçlar ve eğitim kurumları arasında yaşanan 'senin yetiştirdiğin koç sayılmaz, benimki sayılır' kampanyalarına da benim okulum senin okulunu döver kutuplaşmalarına da çözüm getirecektir' diye konuştu.

Daha iyi bir hayatın tarifesi değişiyor

Meslek konusunda fikir almak istediğimizde karşımıza şirketler ya da şahıslar çıkıyor. Motivasyon, iş hayatı, evlilik, spor ve daha birçok alanda size destek veriyorlar. Türkiye'de bu konuda yetkin ve kurumsallaşmış yapılar olmakla birlikte şüphe ile yaklaşılması gerekenler de var. Konuştuğumuz yaşam koçlarından bazıları ofislerinin olduğunu belirtirken bazıları da internet üzerinden yardımcı olduğunu söylüyor. Bu konuda kimisi sizi yönlendirme ve daha iyi bir hayat vaat ederken, kimisi sadece destek veren danışmanlık hizmeti sunduklarını söylüyor.

Standart bir hizmet ücreti olmamakla birlikte size sunulan desteğin şekli ve süresi konusundaki farklılıklar bu alanda kafa karışıklığına da neden oluyor. İlginç bir detay olarak kafelerde fal bakma modasına şu sıralar yaşam koçluğu da eklenmiş durumda. İstanbul'daki birçok semtte kahve falı bakılırken aynı zamanda yaşam koçluğu hizmeti de sunuluyor. Kahvenizi yudumlarken hayatınızdaki sorunlara dair destek alabiliyorsunuz. Saati ise 50 ila 100 lira arasında değişiyor. Bu kişilere sertifika ya da deneyim sorduğumuzda ise cevap alamıyoruz.


11 yıl önce