|

Doğalgazda %10 indirim

Kış gelmeden doğalgaza yüzde 10 indirim geldi. Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın müjdesini verdiği indirim, yarından itibaren yürürlüğe girecek. Bakan Albayrak, elektrik fiyatlarında ise zam olmayacağını açıkladı.

Yeni Şafak
04:00 - 30/09/2016 Cuma
Güncelleme: 05:50 - 30/09/2016 Cuma
Yeni Şafak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, doğalgaz fiyatlarına 1 Ekim'den itibaren geçerli olmak üzere yüzde 10 indirim uygulanacağını açıkladı. İran ile Tahkim Mahkemesi'nde süren davanın son aşamaya geldiğini ancak daha kararının yazılmadığını belirten Albayrak, “Daha önceden İran ile Tahkim'de elde edeceğimiz doğalgaz indirimini kış gelmeden vatandaşımıza yansıtacağımız sözünü vermiştik. Karar yazılmasa da biz bu indirimi Ekim ayından itibaren hem tüketicilere, hem de sanayiciye uygulama kararı aldık" dedi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) toplantısına katılan Bakan Albayrak, gazetecilerin sorularını cevapladı. Albayrak, doğalgazda indirim konusunda bir soruya şöyle cevap verdi: “Yılbaşı itibariyle tahkim davasında olumlu karar çıkınca BOTAŞ'ın ekonomik yükündeki iyileşme ile halkımıza yansıtacağımızı söyledik. Tahkim kararı yazılacak, biz de ona göre uygulayacak. Karar imza noktasına gelmediği için başlayamamıştık. Ancak sözünü verdiğimiz için 1 Ekim tarihinden itibaren doğalgazda indirimi hem tüketiciye, hem de sanayiciye yüzde 10 olarak yansıtma kararı aldık."



'KIŞ AYLARINDA İNDİRİM YAPAN HÜKÜMETİZ'


Bakan Albayrak, kış aylarında doğalgaz tüketiminin artmasına ve maliyetlerinin yükselmesine rağmen, vatandaşlarına bunu indirim olarak yansıtan tek hükümet olduklarına da işaret ederek, “Biz bundan çok mutluluk duyuyoruz. Hane halkına gelen ek bir katkı dışında sanayide de ciddi bir girdi maliyeti oluşturan doğalgazdaki indirim sayesinde sanayicimize son çeyrekte rekabet avantajı sağlayacağına inanıyorum" şeklinde konuştu.



ELEKTRİK FİYATLARI SIRADA


Bakan Albayrak, elektrik fiyatlarına olası bir zamla ilgili soruya da “Elektrikte bir zam öngörmüyoruz. Hatta bu maliyetlerdeki düşüşe dayalı daha da düşürülmesi yönünde çalışıyoruz" diye cevap verdi.


Türk Akımı çalışmalarına da değinen Albayrak, “Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 9 Ekim'de Dünya Enerji Kongresine geleceği süreye kadar yapılacak toplantılarda Türk Akımı'nda bir aşamaya gelineceğini öngörüyoruz" dedi.



YILLIK FATURA 125 LİRA AZALACAK


Doğalgazdaki yüzde 10'luk indirim ile 2016 yılının son 3 aylık dönemi için (ekim-kasım-aralık) Türkiye'de doğalgaza ödenen (sanayi-hane) toplam fatura 760 milyon lira, 2017 yılında ise yaklaşık 2,5 milyar lira düşecek.


Ayrıca, EUROSTAT tarafından yayınlanan Avrupa Birliği ülkeleri son kullanıcı doğal gaz satış fiyat istatistikleri (Tüm vergiler dahil) sıralamasında, BOTAŞ'ın indirimsiz fiyat seviyesi ile AB ülkeleri arasında karşılaştırma yapıldığında abone sayısında; Türkiye üçüncü sırada yer alıyor. Bu sıralama sanayi aboneliğinde ise Türkiye'yi ikinci sıraya yükseltiyor.


Bu kapsamda yüzde 10'luk indirimle; Türkiye Abone ve Sanayide en ucuz ülke olacak. Ortalama bir ailenin yıllık doğalgaz faturası 125 TL düşecek.


#Berat Albayrak
#Doğalgaz
8 yıl önce