|

9 soruda işsizlik maaşı

Hükümetin işsiz vatandaşlara hakları saymakla bitmiyor. İşsiz kalana 10 ay boyunca işsizlik maaşı ödeniyor. "İşsiz kaldım" diye düşünüp üzülenlere destek olan hükümetin getirdiği işsizlik maaşı ile işsiz vatandaşların eksikleri tamamlanıyor. Ayrıca işsizlik maaşı alan vatandaşlar iş bulmak için İŞKUR'un fırsatlarından da yararlanabiliyor. Peki işsizlik sigortası primi ne kadar? İşsizlik maaşı nedir? İşsizlik maaşı ne kadar? Kimler işsizlik maaşı alabilir? İşsizlik sigortasının avantajları nelerdir?

Yeni Şafak
11:10 - 4/12/2017 Pazartesi
Güncelleme: 11:11 - 4/12/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
10 ay boyunca işsizlik maaşı alınabiliyor.
10 ay boyunca işsizlik maaşı alınabiliyor.

İşten çıkartılan ve şu an çalışmayan vatandaşlar işsizlik maaşından yararlanabiliyor. Hükümet hem maaş konusunda hem de iş bulma konusunda vatandaşlara destek oluyor. Peki işsizlik maaşı nedir? İşsizlik maaşı kimlere ödenir? İşsizlik maaşı nasıl sorgulanır? Tüm soruların detayı haberimizde.

İşsizlik Maaşı (İşsizlik Ödeneği) Nedir?

Çalıştığı süre içinde işsizlik sigortası kesintisi yapılan bir işçinin, iş akdi sona erdiğinde işsizlik sigortası kesintisi yapılan süreye bağlı olarak hak ettiği bir aylıktır.

İşsizlik Ödeneğinin Pirim Şartı Nedir?

İşsizlik ödeneğinden faydalanabilmek için işten ayrılma tarihinden önceki son 120 gün (4 ay) süresince kesintisiz olarak ve son 3 yılda da en az toplam 600 gün işsizlik sigorta kesintisi ödemiş olmak gereklidir.

İşsizlik sigortası primi ne kadardır? Kim öder?

İşsizlik sigortası primi, sigortalının prime esas aylık brüt kazançların üzerinden hesaplanan % 1 sigortalı, % 2 işveren ve %1 Devlet payından oluşmaktadır. İsteğe bağlı işsizlik sigortası primini ödeyenlerden ise % 1 sigortalı ve % 2 işveren payı alınmaktadır.


İşsizlik maaşı nasıl hesaplanır?

işçinin son 4 aylık bürüt maaşlarının ortalamasının bir günlük ücrete karşılık gelen miktarının %40'ı olarak hesaplanır. Bu tutar 30 günle çarpılarak işsizlik ödeneği aylık tutarı belirlenir. Ancak bu tutar geçerli olan asgari ücretin %80'ini geçemez.

Ne kadar süre işsizlik maaşı alırım?

Son 3 yıldaki işsizlik sigorta pirimi gün sayısı 600 ile 899 gün arasında olanlar 6 ay, 900 ile 1079 gün arasında olanlar 8 ay, 1080 gün ve fazla olanlar 10 ay süreyle işsizlik maaşı alırlar.

İşsizlik maaşı alabilmek için ne yapmam gerekir?

Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine başvurmak gerekmektedir. Başvuru, İŞKUR birimine şahsen gelerek veya elektronik ortamda
adresinden yapılabilir. Mücbir (elde olmayan, zorlayıcı) sebepler dışında 30 gün içerisinde başvurulmaması halinde, başvuruda gecikilen süre, toplam hak sahipliği süresinden düşülmektedir. İşsizlik sigortası başvurusu ile kişinin iş arayan kaydı yapılmakta veya güncellenmektedir. Böylece sigortalı işsizlerin danışmanlık, işe yerleştirme ve mesleki eğitim hizmetlerini alması sağlanmaktadır.

İşsizlik sigortası ile başka nelere hak kazanırım?

İşsizlik ödeneği alınan süre içinde genel sağlık sigortası da devlet tarafından ödenir. Ayrıca yeni bir iş bulma ve kendini mesleki açıdan yetiştirmek için eğitim hizmetleri de sağlanır.

İşsizlik maaşında kesinti durumları nelerdir?

İşsizlik ödeneği damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi değildir, nafaka borçları dışında haciz ve başkasına devredilemez. Sağlık hizmetinden yararlanma İşsizlik ödeneği alanlar genel sağlık sigortası kapsamında olup bakmakla yükümlü olduğu kişiler de genel sağlık sigortalısı kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanabilmektedir. İşsizlik ödeneği ödenirken, ilgililer adına sadece genel sağlık sigortası primleri yatırıldığı için, emeklilik yönünden dikkate alınmamaktadır.

İşsizlik maaşı alan sağlık hizmetinden yararlanabilir mi?

İşsizlik ödeneği alanlar genel sağlık sigortası kapsamında olup bakmakla yükümlü olduğu kişiler de genel sağlık sigortalısı kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanabilmektedir. İşsizlik ödeneği ödenirken, ilgililer adına sadece genel sağlık sigortası primleri yatırıldığı için, emeklilik yönünden dikkate alınmamaktadır.

#İşsizlik maaşı
#SGK
#İŞKUR
#E-devlet
6 yıl önce