|

Kaçakçılık akaryakıt gündeminden çıktı

EPDK'nın akaryakıt sektörüne yönelik sıkı denetim ve takibi sürüyor. Motorin numunelerinin yüzde 98,67’si, kurşunsuz benzin 95 oktanın tamamı teknik düzenlemelere uygun çıktı.

Yeni Şafak ve
03:00 - 16/05/2016 Pazartesi
Güncelleme: 18:52 - 15/05/2016 Pazar
Yeni Şafak

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz Türkiye'de lisanslı 12 bin 907 akaryakıt istasyonu bulunduğunu söyleyerek, “Lisanslı olan akaryakıt istasyonundan hangisi bir kuruş veya iki kuruş daha ucuz satıyorsa oradan akaryakıt alınmasını tavsiye ediyoruz” dedi. “EPDK olarak akaryakıtın güvenliğinden sorumluyuz ve sıkı takipteyiz” diyen Yılmaz “Biz bunu iddia ile söylüyoruz kalite açısından hiçbir fark, hiçbir sorun yok. Artık 'kaçakçılık' akaryakıt sektörünün gündeminden çıkmıştır” diye konuştu. EPDK'nın kurduğu Akaryakıt Kalitesi İzleme Sistemi (AKİS) ile Türkiye genelinde istasyonlarda yapılan akaryakıt istasyonları denetimlerinde alınan numunelerin tamamının yeter şart ve seviyede ulusal marker içerdiği belirlendi. Motorin numunelerinin yüzde 98,67'si, kurşunsuz benzin 95 oktan numunelerinin tamamı da düzenlemelere uygun çıktı.



'AKİS' İLE SIKI TAKİP

Bu kapsamda 2015 yılı AKİS uygulaması ve sonuçlarına ilişkin analizler 376 adet motorin ve 339 adet kurşunsuz benzin 95 oktan numunesi alınarak yapıldı. Bu kapsamda motorin numunelerinin yüzde 98,67'si ve Kurşunsuz Benzin 95 Oktan numunelerinin ise yüzde 100'ü denetimleri geçti.







BAZI ŞEHİRLERDE SORUN

Ankara, Karaman, Konya, Muş ve Yalova illerinden alınan numunelerde teknik düzenlemelere aykırılık tespit edildi. Ankara, Karaman ve Konya'dan alınan numunelerin damıtma parametresi, Yalova'dan alınan numunenin su parametresi ile ilgili sorun tespit edildi.



  1. 'Hangi istasyonda ucuzsa ona gidin'
  2. EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz ise yaptığı değerlendirmede, Türkiye'de 12 bin 907 akaryakıt istasyonu bulunduğunu ve hepsinin de lisanslı olduğunu kaydetti. Lisanslı olan akaryakıt istasyonundan hangisi bir kuruş veya iki kuruş daha ucuz satıyorsa oradan akaryakıt alınmasını tavsiye ettiklerini dile getiren Yılmaz, “Biz de yerleşmiş bir söz vardır 'Pahalıdır vardır hikmeti ucuzdur vardır illeti' şeklinde. Vatandaşlarımız bu sözü akaryakıt alırken kesinlikle düşünmesinler. Çünkü EPDK olarak akaryakıtın güvenliğinden sorumluyuz ve sıkı takipteyiz. Biz bunu iddia ile söylüyoruz kalite açısından hiçbir fark, hiçbir sorun yok” dedi.
#EPDK
#Kaçakçılık
8 yıl önce