|

Milli gücün anahtarı yerli yazılım

Yerli yazılım sektörüne hız katacak olan 4.5G, yeni ekonomik düzen içerisinde Türkiye’ye millileşme imkanı sunacak. Uluslararası rekabetin en acımasız boyutlara eriştiği bugünlerde teknolojinin kaynağı bilginin önemini, ulusal kalkınmadaki yerini ve Ar-Ge çalışmalarını YASAD Başkanı Doğan Ufuk Güneş ile Yeni Şafak için konuştuk.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/10/2015 Cumartesi
Güncelleme: 00:25 - 17/10/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Dünya ekonomisi sanayi devrini kapatıp yeni teknolojilerin kapıştığı farklı bir mecraya yelken açtı. Üretim teknolojileri 5G üzerinden büyük dönüşüme tabi olurken Türkiye'nin “hızlı eşik atlama” stratejisi 4.5G büyük dönüşümün kapısını aralayacak. Uluslararası rekabetin en acımasız boyutlara eriştiği bugünlerde teknolojinin kaynağı bilginin önemini, ulusal kalkınma içindeki yerini ve yurt geneline yayılması elzem olan Ar-Ge çalışmalarını Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Başkanı Doğan Ufuk Güneş ile Yeni Şafak için konuştuk.



ALIN TERİ DEĞİL, AKIL TERİ


Çok konuşuldu ama 4.5G hayatımızda neyi değiştirecek?

Öncelikle içerik hızlanacak ve bununla beraber tabii yazılım sektörünün önünü açacak önemli bir madde vardı ihalede: Yerli temin şartı. 3G ihalesi yapılırken yerli katkı payı yüzde 15 idi. O yıllarda operatörler yerli yazılım sanayii ile sektör hareketlendi. Şimdi ise yerlilik oranı yüzde 45'e kadar çıkacak. Bu katkı ile 6,7 milyar dolar büyüklüğündeki yazılım sektörü en azından 3 katına çıkar.



SORUN: NİTELİKLİ İNSAN


Şartnamede yerlilik esası var ama Ukrayna'dan istifade edelim çağrısı da var. Sizce bu çelişki değil mi?

Biz artık alın teri değil, akıl teri ile üretiyoruz. Bu da nitelikli insan ile oluyor. Mezunlarımız ya yurtdışına gidiyor ya da içeride mezun ettiğimiz yeterli değil. Sektörün her yıl 70 bin personele ihtiyacı var. Toplam 11 bin küsur mezunumuz var ama kafada bir açık var ki bu başka bir sorun.





TEKNOPARKA SIKIŞMADAN…


Sektör insan kaynağı

sorununun altından kalkabilecek mi?


Bilişim sektöründe Ar-Ge teşviklerinden faydalanabilmeniz için ya teknoparklarda ya da 'yerinde Ar-Ge' yapabilirsiniz. Bunu yapmak için ilk önce size 50 mühendis çalıştırma şartı koyuldu, sonra bizler anlata anlata bunu 30'a düşürdük. Fakat bu bile sermaye yapısına göre çok yüksek. Normalde 5'e inmesi lazım.



'HATTI AR&GE YOKTUR, SATHI AR&GE VARDIR'


Eğer fidanların büyümesini istiyorsanız, bunu yurt genelinde yapıyor olmanız lazım. Yani hattı Ar-Ge yoktur, sathı Ar-Ge vardır. O satıh da bütün vatandır. Bugün mesela petrol merkezi Teksas eyaletinin Amerikan ekonomisine katkısı 1,8 trilyon dolarken bilginin merkezi Kaliforniya eyaletinin katkısı 3,6 trilyon dolar. Kaliforniya bunu 1970'lerdeki Silikon Vadisi ile yaptı.



50 milyar dolarlık yazılım satabiliriz


Dünyada büyüme hızı düştü, yurt dışı pazarları daralıyor. Türkiye'nin kalkınmasında yazılım sanayiinin etkisi nedir?

Bizim sektörde bir iki gramlık CD'nin içerisinde biz 100 milyon dolarlık program da yükleyebiliriz, 5 bin dolarlık program da. Şu an da Hintliler dünyaya 50 milyar dolar yazılım satıyor. 2023 için yazılım sektörü olarak 10 milyar dolar ihracat hedefi koymuştuk. Dünya yazılım pazarı 4,8 trilyon dolar. Bugünden 10 sene sonrası için vizyonumuzu koyup şartları hazırlarsak ve dünya pazarının sadece yüzde 1'ine talip olsak bile 50 milyar dolar oradan gelir. 2023 için, 500 milyar doların 50 milyar doları için siyasi partilerimiz bu vizyonu niye takip etmiyor?



Yerli yazılım varsa güçlüsün


Yazılım aynı zamanda milli güvenlik meselesi midir?

Şunu çok net söyleyeyim: Eğer yerli sanayinizin ürününü kullanmazsanız yabancı bir yazılımı kullanmak zorundasınız. Onu kullandığınızda maddi kayıpların dışında bilgi güvenliğinizi kaybedersiniz. Biz neden komuta kontrol bilgisi sistemlerimizde yerli yazılıma dönmeye çalışıyoruz? Siz bilgiye sahip olamazsanız, her şey sizin olsa bile siber-atak ile sizden bilgi alabiliyorlar. Şu anda siber savaşlar yaşanıyor. ABD yapılacak en küçük bir siber atağı savaş sebebi sayarım demişti. Şu anda Türk sanayinin ilk 500'üne bakın, bunların çoğu yabancı yazılım kullanıyor. Yerli yazılım sanayiniz var ise bugünden sonra güçlü olma ihtimaliniz var; yoksa yok demektir.



#Silikon Vadisi
#yerli yazılım
#Yazılım Sanayicileri Derneği
#Doğan Ufuk Güneş
9 yıl önce