|

Olaylar sigorta poliçelerini durdurdu

Son günlerde yaşanan toplumsal gerginlikler ve yaşanan olaylar sigorta sektöründe de etkili oldu. Bazı sigorta şirketleri, olayların yoğun yaşandığı bölgelerde "yangın" teminatlı poliçelerini kesmeyi durdurdu.

Dha
00:00 - 10/10/2014 Cuma
Güncelleme: 14:31 - 10/10/2014 Cuma
Yeni Şafak
Olaylar sigorta poliçelerini durdurdu
Olaylar sigorta poliçelerini durdurdu

Çağatay Sigorta ve Reasürans Brokerliği Kurucusu ve Genel Müdürü Taner Çağatay, "Sigorta şirketleri kendi aralarındaki rekabetten dolayı sürekli fiyat kırıyorlardı" dedi ve gelişmeleri şöyle özetledi:

"Binde 5 ile onbinde 1'e kadar terör teminatı veriyorlardı. Teminatların fiyatlamıyorlardı. Bu olaylar başlayınca yavaş yavaş geri çekilmeye başladılar. Terör olaylarının olduğu illerde ve İstanbul bazı ilçelerinde yeni poliçe yapmamaya başladılar."

Çağatay, sigortanın zararı tazmin etmesi için havuzda bir para biriktirmesi gerektiğini belirterek, "Şirketler terör ve yangın teminatlarını çok düşük fiyatlıyorlar; bunun sonucunda da özelikle yangın teminatı olan poliçeleri durdurdular" dedi ve ekledi:

"HAVUZDA PARA BİRİKMİYORDU"

"Bir iki şirket bunun yapıyor ancak bütün şirketlerin bunu yapmasından korkuyoruz. Teröre ve yangına teminat almıyorlardı bu nedenle havuzda para birikmiyordu. Bunun sonucunda terör olayları çıkıncı karşılaycak paraları kalamadı."

Gelişmeler üzerine şirketlerin yangın ve benzeri sigorta teminatlarının fiyatlarını artıracağını vurgulayan Çağatay, "Burada sigortanın önemi ve bilinci artacak. Ağırlıklı olarka iş yerleri bu uygulamadan etkilendi. Özellikle doğuda olan acentelerin düştüğü durumu düşünün. Poliçe yazamıyorlae, bu istihdamıda etkiliyor, 14 bin acente var Türkiye'de" dedi.

"RİSKİ ÜSTLENMEK YERİNE HALKIN YÜKLENMESİNİ ÖNGÖRÜYOR"

DHA'nın konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu da, sigorta şirketleri her risk döneminde klasikleşen tavrı sergileyerek, toplumsal olayların bulunduğu şehir ve semtlerde teminat vermekten kaçındıklarını belirterek şöyle konuştu:

"Aslında risk bulunmayan yerlerde değil, risk gözüken yer ve ortamlarda gereklidir sigorta güvencesi. Ancak görülüyor ki sigorta sektörünün önde gelen şirketleri riski üstlenmek yerine halkın yüklenmesini öngörüyor

9 yıl önce