|

Türk akımı ‘Kardeş projeye’ dönüşebilir

Avrupa'ya gaz taşıyacak Türk Akımı; Makedonya, Arnavutluk, Kosova ve Bosna Hersek güzergahıyla ‘kardeşlik projesine' dönüşebilir. Uzmanlar, Türkiye-AB işbirliğinin ise gazın AB'ye giriş noktası olan Hırvatistan üzerinden gelişebileceğini belirtiyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/02/2017 Cuma
Güncelleme: 02:48 - 3/02/2017 Cuma
Yeni Şafak
Türk Akımı'nda Türkiye’nin hattın devam edeceği
Güneydoğu Avrupa rotası üzerinde  söz sahibi ve yatırımcı olması gerektiğine işaret edildi.
Türk Akımı'nda Türkiye’nin hattın devam edeceği Güneydoğu Avrupa rotası üzerinde söz sahibi ve yatırımcı olması gerektiğine işaret edildi.

Türkiye'nin enerjide Avrupa Birliği (AB) ülkeleri için son şans olabileceğine dikkat çekilirken, Avrupa'ya gaz taşıyacak olan Türk Akım projesinin 'kardeş proje' olabileceğine işaret ediliyor. Tüm dünyayı yakından ilgilendiren ancak Türkiye için çok daha büyük önem taşıyan iki kararın önceki gün (1 Şubat) bir kaç saat arayla açıklanması dikkat çekti. Rus Konfederasyon Konseyi Türk Akım projesini onaylarken, diğer yanda Rex Tillerson, ABD Senatosu'nun onayını alarak ABD'nin yeni Dışişleri Bakanı oldu. Bu durumun hem Türkiye, hem bölge, hem de dünya için yeni bir milat olabileceğine vurgu yapılırken, Rus Konfederasyonu'nun imzaladığı Türk Akım Projesinin ise Makedonya, Arnavutluk, Kosova ve Bosna Hersek kapsamında bir 'kardeş projeye' dönüşebileceği belirtiliyor.



ENERJİ MASASINDA STRATEJİK ADIMLAR


Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, iki sürpriz gelişmeyle, hem ABD'nin hem de Rusya'nın farklı adımlarla enerji masasında ellerini güçlendirmek istediğini belirtti. Türkiye'nin sadece transit ülke olmaması gerektiğini ifade eden Kumbaroğlu, "Burada 'kardeş ülke rotası' kapsamında Makedonya, Arnavutluk, Kosova ve Bosna Hersek öne çıkıyor ve devamında boru hattının AB'ye tekrar giriş noktası Hırvatistan oluyor. Türkiye-AB işbirliğinin Hırvatistan üzerinden gelişmesi mümkün” dedi.



Türkiye, enerjide AB'nin son şansı


Avrupa kıtasının en önemli sorunlarından birinin enerji tekeli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kumbaroğlu, “Onlar tekelin kırılmasını istiyor, biz de kendi sınırımızda gazlar birleşsin istiyoruz. Aslında burada iki tarafın da çıkarı söz konusu. Türk-Yunan sınırında hem Azeri gazı, hem Rus gazı hem de farklı kaynaklar olabilecek. Eğer Avrupa enerjide Rusya tekelinden kurtulmak istiyorsa, var gücüyle Türk Akım projesini desteklemeli” tespitini dile getirdi.






#Türk akımı
#AB
#Boğaziçi Üniversitesi
#ABD
#Rusya
7 yıl önce