|

FETÖ'cüler telsizden 'direnen kim olursa vurun' talimatı vermiş

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi iddianamesine, 15 Temmuz gecesi üst rütbeli şüphelilerin 'Irmak' kod adlarını kullanarak yaptıkları telsiz konuşmalarını kaydetmekle görevlendirilen uzman çavuşun notları yansıdı. İddianamede, 1. Tank Tabur Komutanı Şakir Çınar'ın, özellikle zimmeti olmayan piyade tüfekleri dağıtılan askerlerle yaptığı toplantıda, "Direnen polis, asker veya sivil kim olursa vurulacağı" şeklindeki sözlerine yer verildi.

Yeni Şafak
17:59 - 30/11/2016 Çarşamba
Güncelleme: 18:45 - 30/11/2016 Çarşamba
IHA

İddianamede, Maltepe 2'inci Zırhlı Tugay Komutanlığı'nda 15 Temmuz 2016 günü karargah nöbetini ifa eden Uzman Çavuş Fatih Yayabaşı'nın, vardiya Amiri Süleyman Akgün'ün emri ile telsiz başına geçirildiği ve yine emir üzerine telsiz konuşmalarını not alarak parafladığı kağıtları kendi rızası ile bizzat görevlilere teslim ettiği anlatıldı. Teslim edilen 3 sayfalık notun ve 1 adet kodların bulunduğu listede yapılan incelemede, darbe kalkışmasının İstanbul ayağında aktif olarak görev alan şüphelilerin önceden planlanan görev dağılımına göre kod isimleri kullandıkları hatırlatıldı.



"IRMAK 81" kodunu kullanan Kurmay Yarbay Şakir Çınar'ın Sabiha Gökçen Havalimanı'nın kontrolünün sağlanmasında görevli olduğu ve telsiz konuşmalarının bu durumu teyit ettiği belirtilen iddianamede, "IRMAK 1" kodunu kullanan Tuğgeneral Özkan Aydoğdu'nun kalkışmaya 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı'ndan katılan unsurları koordine ettiği kaydedildi.



Halk direnince 'takviye' anonsu yapmışlar


İddianamede, "Tutulan notlara göre 'IRMAK 5' telsiz kodunu kullanan Kurmay Yarbay Fatih Karakaya ile 'IRMAK 121' telsiz kodunu kullanan Kurmay Binbaşı Zafer Gümüş'ün, muhtemelen darbe kalkışmasının olumsuz yönde seyir etmesi ve intikal edilen bölgelerde sivil halkın direnci ile karşılaşılması üzerine takviye amaçlı unsurların sevk edilmesi hususunda telsiz anonsları yaptıkları" vurgulandı.





"Basıp geçin"


"IRMAK 81" kodunu kullanan ve Sabiha Gökçen Havaliman'ının kontrolünün sağlanmasında görevlendirilen Kurmay Yarbay Şakir Çınar'ın, "IRMAK 1" kodunu kullanan Tuğgeneral Özkan Aydoğdu'ya "Trafik kapalı, polisler tarafından kapatıldı, Jandarma çatışın emri almış" şeklinde anons yaptığı, buna karşılık Aydoğudu'nun "Basıp geçin" şeklinde talimat verdiği, bu talimat üzerine Çınar'ın "Yolu açıp geçeceğiz" şeklinde cevap verdiği anonslar iddianamede yer aldı.



'Acıbadem tamam' dedi, 6 vatandaş şehit edildi


Anonslara göre, "IRMAK 8 kodunu kullanan ve Acıbadem Türk Telekom'un kontrolünün sağlanmasında görevlendirilen Kurmay Yüzbaşı Mehmet Karabekir'in 16 Temmuz 2016 saat 04.06 sıralarında telsizden kime hitap ettiği anlaşılmayacak şekilde "Acıbadem tamam" şeklinde anons yaptığı, bu anonsa göre Karabekir'in Acıbadem Türk Telekom' un bulunduğu bölgede konuşlanmayı başardığı anlaşılmıştır" denildi.





İddianamede, devam eden süreçte Karabekir'in görev aldığı Acıbadem semtinde halkın direnç göstermesi üzerine, verilen talimatlara uygun olarak silah kullanıldığı ve yapılan son tespite göre 6 vatandaşın şehit edildiğinin tespit edildiği anlatıldı.



Toplantı yapıp mühimmat dağıttı


2. Zırhlı Tugay Komutanlığı'nda gerçekleştirilen toplantıda, 15 Temmuz 2016 tarihinde yapılacak kalkışma için stratejik noktalardan olan Sabiha Gökçen Havalimanını kontrol altında tutma görevinin Kurmay Yarbay Şakir Çınar'a verildiği belirtilen iddianamede, "Kalkışmaya iştirak edecek asker kişiler tarafından askeri araçlara Özkan Aydoğdu'nun talimatı ile mühimmat yüklendiği, saat 16.00 sıralarında Tabur Komutanı olan ve hakkında soruşturma yürütülmekte olan Kurbay Yarbay Fatih Karakaya'nın tüm bölük komutanları ile bir toplantı yaptığı, adı geçenin cephanelikten asker başına 100 tüfek mermisi, makineli tüfekler için 250 şerit mermi, bin uçak savar mermisinin temin edilmesi ve zırhlı araçlarla birlikte 1. Tank Taburu, 2. Tank Bölüğü'nün emrine girilmesi talimatını verdiği" vurgulandı.







Askerlere zimmetli olmayan piyade tüfekleri verilmiş


Verilen emir doğrultusunda görevlendirilen askerlerin hücum yeleklerini, kompozit başlıklarını aldıkları, kendilerine özellikle zimmetli olmayan piyade tüfeklerinin verildiğine değinilen iddianamede, "1. Tank Tabur Komutanı Şakir Çınar'ın askerlere yaptığı toplantıda, 'Sıkıyönetim ilan edildiğini, Sabiha Gökçen Havalimanının güvenliğinin sağlanacağını, silah kullanma yetkilerinin bulunduğunu, buna direnen olursa polis, jandarma, sivil veya asker kim olursa etkisiz hale getirileceğini, gerekirse vurulacağını, asker içinden de direnen olursa onlar içinde aynı şekilde davranılacağını' söylediği anlatıldı. İddianamede, Çınar'ın daha sonra askerlere elinde bulunan plastik kelepçeleri gösterip, cep telefonunu işaret ettiği 'Yurtta Sulh Cihanda Sulh' isimli WhatsApp grubunu anlattığı, kendisinin de bu grubun içerisinde olduğunu belirttiği ifade edildi.





WhatsApp grubu kuruldu


Kurmay Albay Muzaffer Düzenli'nin Ankara'dan getirdiği talimatlar çerçevesinde darbe girişimine başlandığı ve saat 22.18 sıralarında askeri araçların görevlendirilen bölgelere intikal etmek üzere kışladan çıkış yapmaya başladıkları hatırlatılan iddianamede, "Organize olmak ve görev yerlerindeki son durum hakkında bilgi aktarımı yapmak amacıyla Düzenli'nin talimatları doğrultusunda Kurmay Binbaşı Mehmet Murat Çelebioğlu tarafından WhatsApp grubu kurularak darbe girişiminin İstanbul ayağında görevlendirilen rütbelilerin bu gruba eklendiği" belirtildi.



'Halka baskı kurmak için üzerilerine ateş edin'


İddianamede, Muzaffer Düzenli'nin Ankara' dan bu gruba dahil olduğu ve 'özellikle halk üzerinde baskı kurmak ve mukavemet edenlerin dirençlerini kırmak amacıyla halk üzerine ateş edilmesi' yönünde emir ve talimatlar gönderdiği, tugay komutanlığından bölgelere sevk edilen rütbelilerin sevk ve idaresinin bu şekilde gerçekleştirildiği" kaydedildi.





#FETÖ
#15 Temmuz
#Telsiz konuşmaları
#İddianame
7 yıl önce