|

Hocaların hocasına son görev

100 yaşında hayatını kaybeden efsane tarihçi Prof. Dr. İnalcık’ın cenaze namazı Fatih Camii’nde kılındı. “Tarihçilerin Şeyhi” olarak anılan İnalcık, Fatih Camii Haziresi’ne defnedildi.

Yeni Şafak
04:00 - 29/07/2016 Friday
Güncelleme: 07:59 - 29/07/2016 Friday
Yeni Şafak

“Şeyhü'l-Müverrihin (Tarihçilerin Şeyhi)" olarak anılan ve 100 yaşında vefat eden tarihçi yazar Prof. Dr. Halil İnalcık için Fatih Camii'nde cenaze namazı kılındı. Dün öğle vakti düzenlenen törene, İnalcık'ın kızı Günhan İnalcık ve yakınlarının yanı sıra eski Başbakan ve AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci, kültür sanat ve akademi dünyasından birçok isim katıldı. Cenaze töreni öncesi İnalcık'ın ailesi, taziyeleri kabul etti. Törene Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türk Silahlı Kuvvetleri, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş çelenk gönderdi. İnalcık'ın tabutu Türk bayrağına sarılırken, Fatih Camii'nin de birçok yerine dev Türk bayrakları asıldı. Namaz sonrası İnalcık'ın tabutuna Davutoğlu, Şahin, Topbaş ve vatandaşlar omuz verdi. İnalcık'ın cenazesi törenin ardından Fatih Camii haziresine defnedildi.



ONU OKUMAYAN AYDIN OLAMAZ


Eski Başbakan ve AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu, Prof. Dr. Halil İnalcık'ın Fatih Camii'ndeki cenaze törenine katıldı. Burada gazetecilere açıklama yapan Davutoğlu, İnalcık'ın ilim dünyasının çınarı olduğunu söyledi. Davutoğlu, “Bir devletin çözülüşü ve başka bir devletin doğuşu esnasındaki serencamı belki çocukken yaşadı. Ama yaşı ilerledikçe ve tarih idraki geliştirdikçe tahkir edilen, bazen tarumar edilen arşivlerimizin üzerinde tarihimizi savunan ama bu savunmayı da hamasi bir duyguyla değil, o duyguyu bilimsel yöntemle yapan büyük bir şahsiyetti. Kendisini hep hocam olarak gördüm. Kendisi, daha gençlik yıllarımızdan itibaren tarih idrakimizin oluşmasında ve bu idrakin bilimsel bir dille anlatımında örnek aldığımız bir şahsiyetti" diye konuştu. İnalcık'ı tanımamış ve eserlerini okumamış birisinin aydın ve mütefekkir iddiasının olamayacağını dile getiren Davutoğlu, İnalcık'ın tarih öğreniminde ana omurga olduğunu anlattı.



Bir kutup yıldızı bir deniz feneri gibi...






Eski Başbakan ve AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu, İnalcık'ın Türkiye'yi onurla savunduğuna işaret ederek, şunları kaydetti: “İstanbul'u ve İstanbul tarihini de en iyi anlatan tarihçi ve mütefekkirimizdi. O bakımdan kendisini bugün ahirete uğurlayan topluluk içinde olmak bize onur veriyor. Bizim ve gelecek nesillerin ondan öğreneceği çok şey var. Çünkü ilim adamları eserleriyle yaşar. Bu günlerde özellikle de yüzyılın muhasebesinin yapıldığı bir dönemde İnalcık bir kutup yıldızı ve deniz feneri gibi herkese işaret olacak ve ilham vermeye devam edecek. Milletimizin başı sağ olsun"


#Şeyhü'l-Müverrihin
#Halil İnalcık
8 years ago