|

O sıvı 'cıva' çıktı

Kayseri'de durdurulan bir araçta roket başlığına benzeyen bir cisim ve içerisinde sıvı ele geçirilmişti. Yapılan incelemelerde cismin roket başlığı, içerisindeki sıvının ise hidrojen bombası yapımında kullanılan 'kırmızı cıva' olduğu tespit edildi.

Cihan Akıncı
00:00 - 25/09/2013 Çarşamba
Güncelleme: 22:57 - 24/09/2013 Salı
Yeni Şafak
O sıvı 'cıva' çıktı
O sıvı 'cıva' çıktı

Geçtiğimiz günlerde Kayseri-Malatya karayolu üzerinde Kayseri Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele ekiplerinin yaptığı yol kontrolleri sırasında durdurulan bir araç içerisinde roket başlığına benzeyen bir cisim bulunmuştu. Cismi inceleyen ekipler, başlığın içerisinde 'kırmızı renkte bir sıvı' olduğunu açıklamıştı. Sözkonusu başlık ve sıvıyla ilgili olarak Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) ve Genelkurmay başta olmak üzere 6 kurum tarafından incelemeler yapıldı. Yapılan incelemelerin ardından cismin roket başlığı, içerisindeki sıvının da 'kırmızı cıva' olduğu belirlendi.

ÇOK PAHALI BİR MADDE

Dünya üzerinde kütlesi en ağır madde olarak bilinen kırmızı cıvanın, nükleer savaş başlıkları veya kıtalararası roket sistemlerinde 'dengeleyici' olarak kullanıldığı belirtiliyor. Litresi milyon dolarlar karşılığında alıcı bulan cıva, füze başlığı yapımında ve altın ile petrol arama işlerinde de kullanıyor. Cıva-antimon oksit bileşiğinin oldukça yüksek patlama özelliği olduğu ve hidrojen bombalarının, atom bombalarına gerek olmadan bu kırmızı cıva ile patlatılabileceğini, bu nedenle hidrojen bombalarının çok daha kolay bir şekilde elde edilebileceğini iddia ediyor.

Kaçakçılar tutuklandı

Araçlarında roket başlığı içinde 'kırmızı cıva' taşıdıkları belirlenerek yakalanan şahısların dolandırıcı oldukları ve özellikle Suriye'deki iç savaştan dolayı bu bölgede yasadışı kimyasal madde kaçakçılığıyla büyük paralar elde ettikleri ileri sürülüyor. Otomobilde bulunan biri Suriye uyruklu 3 dolandırıcılık zanlısı, ifadelerinin ardından mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

11 yıl önce