|

Karagöz yetim kaldı

UNESCO'nun "Yaşayan İnsan Hazinesi" listesinde yer alan, Karagöz sanatının son temsilcilerinden Orhan Kurt, 87 yaşında hayatını kaybetti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/03/2017 вторник
Güncelleme: 00:55 - 28/03/2017 вторник
Yeni Şafak
Kurt, son olarak geçen yıl Zeytinburnu Kültür Sanat Merkezi'nde düzenlenen ‘Gölgenin Tasarımı’ sergisiyle sanatseverlerle buluşmuştu.
Kurt, son olarak geçen yıl Zeytinburnu Kültür Sanat Merkezi'nde düzenlenen ‘Gölgenin Tasarımı’ sergisiyle sanatseverlerle buluşmuştu.

Karagöz sanatının son büyük ustalarından Orhan Kurt, 87 yaşında vefat etti. UNESCO'nun, 2008 yılında Türkiye ulusal envanteri seçimlerinde “Yaşayan İnsan Hazinesi” seçilen usta sanatçı, Karagöz çalışmalarının yanı sıra hat ve resim dallarında da eserler vermişti. Türkiye UNİMA'sının (Milletlerarası Kukla ve Gölge Oyunu Birliği Türkiye Milli Merkezi) kurucu ikinci başkanı ve onur kurulu üyesi olan Kurt, 40'a yakın ulusal ve uluslararası festivallere katılıp Romanya Köstence Festivali'nde birincilik ödülü aldı.



KİTABINI DA YAZDI


57 yılını Karagöz sanatıyla uğraşarak geçiren Kurt, Yunanistan, Almanya, İtalya, Hollanda, Romanya gibi ülkelerde Türk haftalarında, özel turnelerde, Türk evlerinde gösteriler ve sergiler gerçekleştirdi. 2015 yılında Karagöz'le ilgili bütün yapım ve teknikleri anlattığı “Karagöz'ün Kuralları” kitabını yayımladı.







SAYGIYLA ANILACAK


Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, sanatçının vefatı üzerine bir mesaj yayımladı. Avcı şunları kaydetti: “Karagöz'ün yurt içinde ve dışında, tanınmasında önemli bir rol oynayan Kurt, birçok sanat dalında gerçekleştirdiği başarılı çalışmalar ve kültürel mirasımıza katkıları dolayısıyla her zaman saygıyla anılacak.”



ÖĞRENCİ YETİŞTİRDİK


UNESCO'nun Yaşayan İnsan Listesi'nde yer alan bir diğer Karagöz ustası Metin Özlen, 41 yıllık dostu Kurt'u şu sözlerle anlattı “Çok iyi bir arkadaştı. Entellektüel ve her daim neşeliydi. Birlikte sayısız öğrencinin yetişmesine katkımız oldu. Musıki konusunda hakkını vermek gerekiyor. Kolay kolay morali bozulmazdı. Çok ciddi hastalıklar geçirdi ama neşesi sayesinde bugünlere dek geldi.”



Esin kaynağıydı


“İstanbul Karagöz Kukla Vakfı” başkanlığını, “İstanbul Uluslararası Kukla Festivali” genel sanat yönetmenliğini yürüten Cengiz Özek ise şunları söyledi: "Birçok Karagöz sanatçısına esin kaynağı oldu. Onlar olmasaydı Karagöz'ün bugünkü konumuna gelmesi mümkün olmazdı. Emeklerinin asla unutulmaması gerekiyor. Türk tiyatrosu için oldukça önemli bir esin kaynağı oldular. Çok üzgünüz keşke daha nice Karagöz sanatçısına ilham kaynağı olabilselerdi.”







#Kültür ve Turizm Bakanı
#Nabi Avcı
#Karagöz
#UNESCO
7 лет назад