|

Şehir Rehberi

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/04/2016 Pazar
Güncelleme: 03:42 - 24/04/2016 Pazar
Yeni Şafak

Peygamber aşkı 'Hürmet' sergisinde





Rabia Koraltan'ın hilye levhalarını tezhiple bütünleştirerek anlam kazandırdığı "Hürmet" isimli tezhip sergisi, Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde sanatseverlerle buluşuyor. Peygamber Efendimizin doğumunu temsil eden Kutlu Doğum Haftası'nın ana teması üzerine kurgulanan sergide, birbirinden kıymetli eserler sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Sanatçının tuğra çalışmaları sonrasında 20 yıllık süreçte peygamber aşkını ifade eden eserlerden yapılan bu özel seçki 10 Mayıs tarihine kadar ziyaret edilebilecek.



Her şey çocuklar için





Hepsiburada.com, Gülben Ergen'in kurucusu ve başkanı olduğu Çocuklar Gülsün Diye Derneği'nin özel ürünlerini okul öncesi eğitime katkı sağlamak isteyen müşterileriyle buluşturuyor. Türkiye'nin en çok ihtiyacı olan bölgelerine ve köylerine anaokulları kazandıran Çocuklar Gülsün Diye Derneği, okul öncesi eğitime daha çok kaynak sağlayabilmek için özel ürünler tasarladı. Hepsiburada.com kullanıcıları, uygun fiyatlara sahip rengarenk kalemler, kitap ayraçları, rozetler, kartpostal ve daha pek çok ürünü hepsiburada.com ve Cocuklargulsundiyedukkani.com adresi üzerinden satın alabilecek.



Sanatın her dalında Davud'un İnsanları





Davud'un İnsanları, farklı tasarımı ve türlü sanat yazılarıyla yeniden raflarda. Bu sayıda şiirleriyle Salim Nacar, İsmail Aslan, Murat Özel, Yunus Emre Kaya, Hasan Bozdaş, Nergihan Yeşilyurt ve yeni kitabı Tahayyülat'ın heyecanını yaşayan Ali Berkay yer alıyor. Dergideki tek öykü Elif Nihan Akbaş'a ait. Gökçe Özder'in Sartre ve onun ünlü eseri Duvar'ın çağrışımlarından yola çıkarak kaleme aldığı metin, Ahmet Sezikli'in kitap tanıtımı, Bilal Habeş Evran'ın sinema yazısı ve Elif Nihan Akbaş'ın Morris Weitz çevirisi dergi sayfalarında okurunu bekliyor. Turgay Bakırtaş ise muzır kitap tanıtım yazılarıyla Davud'un İnsanları'nda.



Ahmet Uluçay'ın serüveni kitaplaştı





Kaldırım taşı döşemeciliği, kamyon muavinliği, şoförlük ve kooperatif işçiliği gibi pek çok farklı meslekte çalışan Uluçay, “Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak” filmiyle hafızalarda yer etti. Uluçay'ın vizöründen bakarken hayat, büyümüş ama çocuk kalmayı tercih etmiş birinin gözünden görünür bize. Dünyaya bakışına yansıyan naif, çocuksu ve masum yanı, sinemasına da sirayet eder. “Karanlıkta Işığı Yakalamak” adlı bu derleme eserde tüm arka planıyla Uluçay'ın sinema serüvenindeki mihenk taşlarının açığa çıkarılması hedefleniyor. Onlar dile geldikçe görüntüler de berraklaşacaktır; tıpkı, filmlerindeki kurmaca dünyanın bir yanıyla da kaybolan masumiyet anlarını ortaya çıkarması gibi. Küre Yayınları'ndan çıkan kitap, yönetmenin ilk kısa filmlerinden uzun metrajlı film çalışmasına ve sonrasında yaşananları da içine alarak bütünlüklü bir sinema serüveni okumamızı sağlıyor.



Haydi çocuklar tiyatroya





Bosch Çevre Çocuk Tiyatrosu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı çevre bilinci ve doğa sevgisi aşılayan “La Fonten Orman Mahkemesinde” oyunu ile Bursa'da kutluyor. Klasik La Fonten masalları bakışıyla yeniden uyarlanan oyunda ana fikir olarak, bugünden gerekli önlemler alınmadığı takdirde gelecekte dünyamızın ve dolayısıyla bugünün çocuklarının yaşayacakları olumsuzluklar anlatılıyor. Oyun bugün saat 15.00'da İnegöl Müze Konferans Salonu'nda ücretsiz olarak sunulacak.



HONG KONG'TA TÜRK İMZASI





Ünlü tasarımcı Tamer Nakışçı, Şişecam Düzcam'ın desteğiyle Hong Kong'da gerçekleştirilen Design Harbour Sergisi'nde Türkiye'yi temsil etti. Art Basel Sanat Fuarı ile eş zamanlı olarak gerçekleştirilen Design Harbour özel seçkisinde Michael Young, Daniel Libeskind gibi dünyaca ünlü isimlerle birlikte yer alan Tamer Nakışçı, sergide Şişecam Düzcam ürünü cam ve Flotal aynalar kullanarak geliştirdiği Mirage adlı enstalasyonunu sergiledi.



HEPİMİZ BİLİYORUZ





Civan Özkanoğlu'nun bir metne bağlı olmayan performansı

Hepimiz Biliyoruz

, bir parkın kenarından yürürken karşılaştığı tesadüfi bir durum çevresinde biçimlenir. Özkanoğlu, 13. İstanbul Bienali'nin de gerçekleştirildiği bir semtin parkında, bir grup çocuğun çöpe atılmış birtakım videokasetlerle oyununu fark eder. Özkanoğlu'nun performansı 30 Nisan'da Salt Galata'da.



ÇAĞ ERÇAĞ'DAN İLK ALBÜM KONSERİ





Borusan Quartet'in ünlü çellisti Çağ Erçağ'ın ilk kez şarkı söylediği “

Aydınlıkevler”

albümünün tanıtım konseri 27 Nisan'da Borusan Müzik Evi'nde gerçekleşiyor. Herkesin kendi iç aydınlığını bulacağı bestelerinin yer aldığı, adını Çağ Erçağ'ın doğup büyüdüğü semtten alan ve çocukluğuna bir armağan niteliği taşıyan “

Aydınlıkevler”

albümü, sanatçının “

Kısaca geçmişinin bir özeti”

dediği şarkılardan oluşuyor.



RESİM SALGINI'NA YAKALANDIK





Saint-Joseph Lisesi'nin arşivinde yer alan özel bir koleksiyon “Resim Salgını / Popüler Resimlerin Dünyayı Fethi” adıyla okulda sergileniyor. “Resim Salgını” sergisi, öncelikle ziyaretçilerin söz konusu malzemeyi dokunarak, düzenleyerek, oynayarak o günün koşullarıyla tecrübe etmesine olanak sağlıyor. İkinci aşamada ise aynı malzemenin bugünkü dijital olanaklarla değerlendirildiği, okulun öğrenci ve öğretmenlerinin katkısıyla hazırlanan örnekler sunuluyor.



Şamata'ya bekleriz





İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Ay Işığında Şamata adlı oyunu bu hafta seyirciyle buluşturuyor. Haldun Taner'in yazdığı Naşit Özcan'ın yönettiği Ay Işığında Şamata, Çalışkur apartmanında yaşayan Çalışkur ailesinin ve apartman sakinlerinin sahte ilişkilerini ve yozlaşan aile yapısını gözler önüne seriyor. Geniş oyuncu kadrosuyla dikkat çeken oyun 27-30 Nisan 2016 tarihlerinde Kadıköy Haldun Taner Sahnesi'nde.



İSTANBUL'DA MÜZİK KARDEŞLİĞİ





Bu yıl ilki düzenlenecek OneBeat İstanbul 10 müzisyenin katılımıyla gerçekleşiyor. ABD'den Eva Salina, Pat Swoboda, Türkiye'den Ruşen Can Acet, Gülşah Erol, Tarık Aslan, Zeynep Ayşe Hatipoğlu, Fulya Uçanok'un eşlik edeceği etkinliğe, Suriyeli müzisyenler Jinda Kanjo, Osama Badawe ve Hozan Osman özgün ezgileriyle katkı sunacak. Müzisyenler, kendi müziklerinin geleneksel ve yeni tınıları ile yeni eserler ortaya koymak amacıyla 12 gün boyunca birlikte müzik ve atölye çalışmaları yapacak. OneBeat İstanbul 1 Mayıs'a kadar sürecek.



YENİLİKLERİN YÖNETMENİ GELİYOR




3 Mayıs'ta başlayacak 20. İstanbul Tiyatro Festivali dünya tiyatrosunun adından en çok söz edilen, bu alana getirdiği yenilikçi yaklaşımla tanınan yönetmenlerden Guy Cassiers ile Avrupa'nın önemli tiyatro topluluklarındanToneelhuis ve Toneelgroep Amsterdam'ı ağırlıyor. Toneelhuis ve Toneelgroep Amsterdam ortak prodüksiyonuyla Guy Cassiers'in yönetmenliğinde hayata geçen ve bir SS subayının gözünden II. Dünya Savaşı'nı aktaran Merhametliler (The Kindly Ones), festival kapsamında üç gösterimle ilk kez Türk izleyicisyle buluşacak.



AĞUSTOS SONU ASMALI SAHNE'DE





H. Can Utku'nun yazıp, İdil Engindeniz Şahan'ın yönettiği “Ağustos Sonu” ünlü bir yazarla evli olan ve tüm hayatını onun gölgesinde geçirmiş bir kadının, eşinin ölümünden sonra gerçekte kim olduğunu keşfetme ve özgürlüğünü bulma hikayesini çarpıcı bir dille anlatıyor. Sinem Erten, Zeynep Seda Alhas, Tonguç Dikme, Ufuk Karagöz ve Artun Özsemerciyan'ın rol aldığı oyun 30 Nisan'da Asmalı Sahne'de.



#Şehir Rehberi
#Aktiviteler
#Etkinlikler
8 yıl önce