|

Yönetmen Mustafa Kara 'Kalandar Soğuğu'nu anlattı

"Kalandar Soğuğu" filmiyle dikkatleri üzerine çeken yönetmen Mustafa Kara, Tokyo Film Festivali, Antalya Altın Portakal Film Festivali ve Premiere Plans D'angers Festivali'nde aldığı ödüllerle yoluna devam ediyor.

Yeni Şafak
16:16 - 16/02/2016 Salı
Güncelleme: 14:16 - 16/02/2016 Salı
AA

Yönetmen Mustafa Kara, 'Kalandar Soğuğu' filminin ilk tohumlarının 2010 yılında yılında atıldığını belirterek, filmi çocukluğunun geçtiği köyde tanıdığı maden arayan bir kişiden ilhamla yaptığını söyledi.



Filmine konu olan kişinin hala yaşadığını ifade eden Kara, şu bilgileri verdi:



"Şimdilerde 80 yaşında olan bu adam bana biraz tuhaf, gizemli gelirdi. Dağlara gidiyor, kayboluyor, gelmiyor. Ben de orta ikiye geçtiğim yaz o maden işletmesinde vakit geçirmiştim. O atmosferin, mekanın bende bir hatırası vardı ve oralara dair bir film yapma düşüncesi beni hep tırmalıyordu."



Kara, ilk olarak Tokyo Film Festivali'ne sunduğu filmin seçilmesi üzerine dünya prömiyerini Tokyo'da yaptığını aktararak, festivalde "En İyi Yönetmen", "En İyi Film Ödülü" aldığını dile getirdi. Filmin Antalya Altın Portakal Film Festivali'nden bu sene 4 ödül aldığını hatırlatan Kara, son aldığı ödül hakkında şu açıklamada bulundu:



"Prömiyere Plans D'angers, Fransa'nın Cannes'dan sonraki en önemli, en büyük festivali. Avrupa film festivali gibi değerlendiriliyor, ilk veya iki film çekmiş yönetmenleri alıyor sadece. Biraz keşif festivali. Avrupa'nın yeni yönetmenlerini, yeni filmlerini fark eden bir festival. Bir tür başka yerlere taşıma işine yarayan, başka büyük festivallerin gelip seçki yaptığı yer. Bizden daha önce Nuri Bilge Ceylan'ın 'Kasaba' ve 'Mayıs Sıkıntısı' ile, Zeki Demirkubuzun'un 'Masumiyet' filmi, Seren Yüce'nin 'Çoğunluk', Aslı Özge'nin 'Köprüdekiler', Özcan Alper'in 'Sonbahar' gibi filmlerinin yarıştığı bir festival. Biz de orada yarıştık ve 'Jüri özel Ödülü aldık."



"Mayıs Sıkıntısı'ndan sonra ödül alan tek film"


Premiere Plans D'angers Festivali'nde 'Kalandar Soğuğu' filminin büyük ilgi gördüğünü belirten Kara, "Nuri Bilge Ceylan'ın Mayıs Sıkıntısı'ndan 15 yıl sonra ödül alan tek filmimiz bu oldu. Önemli gazetelerde yazılar çıktı film hakkında. Hatta bir gazetede filmin bir sanat ürünü olduğuna dair yazı yazıldı. Şu an Fransa'nın önemli büyük dağıtımcıları, prodüksiyonları filmle ilgileniyorlar. Benimle bir ortak yapım niyetinde olanlar var. Fransa'da gösterime sokmak ve dağıtmak isteyenler var. Jüri başkanı ödülü verirken 'Öyle bir film izledik ki bizi çok sarstı etkiledi. Hala gözümü kapattığımda filmin birçok sahnesi gözümün önüne geliyor. Bu kadar gerçekçi ve masalsı bir filmle bizi karşılaştırdığın için sana çok teşekkür ediyoruz. Bize böyle bir hayatı gösterdiğin için sana minnet duyuyoruz' dedi" ifadelerini kullandı.


#"Kalandar Soğuğu"
#Yönetmen Mustafa Kara
8 yıl önce