|

3 bin yıllık kral heykelini Bakan tanıttı

Bakan Günay, Tell Tayinat höyüğünde, yapılan kazı çalışmasında ortaya çıkarılan Hitit dönemine ait olduğu tahmin edilen kral heykelini basına tanıttı.

Aa
00:00 - 28/07/2012 Cumartesi
Güncelleme: 16:44 - 28/07/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
3 bin yıllık kral heykelini Bakan tanıttı
3 bin yıllık kral heykelini Bakan tanıttı

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Hatay'ın Reyhanlı ilçesi Demirköprü köyü yakınlarında bulunan Tell Tayinat höyüğünde ortaya çıkarılan Hitit dönemine ait olduğu tahmin edilen kral heykelini basın mensuplarına tanıttı.

Bakan Günay, Hatay Arkeoloji Müzesi'nde, Toronto Üniversitesi'nden Prof. Dr. Timothy Harrison başkanlığında yapılan kazı çalışmasında ortaya çıkarılan eserin tanıtımı için düzenlenen törende, Hatay için önemli bir gün yaşandığını söyledi.

Harrison başkanlığındaki ekibin 2004 yılından bu yana bölgede kazılarını sürdürdüğünü ifade eden Günay, bölgede çalışan ekibe buldukları eser nedeniyle ülke, dünya ve arkeoloji bilimi, tarihi adına teşekkür etti.

Günay, ekibin Haziran ayının sonunda çok önemli ve 'Anadolulu figürler' bulduklarına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

'1,5 metre yüksekliğinde, yaklaşık 1,5 ton ağırlığında 2 buluntu ortaya çıkarıldı. Bir tanesinin bilimsel bilgilere göre, bir kral heykelinin üst kısmı olduğu anlaşılıyor. Sakallı, bukleli saçlı, kollarında özel bir takım bileklikler var. Bir elinde mızrak, bir elinde başak tutarak hem savaşmayı hem üretmeyi, kendi halkı için şiar edindiği simgeleniyor, anlaşılıyor. Heykelin arka kısmında yazı var. Hemen yanında da bir kanatlı boğa ve aslan heykeli var. Bunlar milattan bin yıl önceye kadar tarihleniyor. Yani günümüzden 3 bin yıl önceye kadar gidiyor. Bu bölgede Geç Hitit dönemlerinin önemli anıtsal eserleri olduğu bu buluntulardan da anlaşılıyor. Zaten önceki yıllarda da benzer bazı buluntular ortaya çıkarılmıştı'


12 yıl önce