|

'Çerçevesiz' iPhone yolda!

Apple, akıllı telefon dünyasında işleri 'kökten' değiştirecek, dev bir adım atmaya hazırlanıyor.

Yeni Şafak
19:40 - 13/06/2015 Cumartesi
Güncelleme: 20:52 - 13/06/2015 Cumartesi
Diğer

Haberimizin detaylarına geçmeden önce ilk olarak kullandığımız kapak görselinin bir tasarım konsepti olduğunu söyleyelim. Üstelik Hasan Kaymak isimli bir Türk kardeşimize ait. Şimdiye kadar gördüğümüz en iyi (ve daha da önemlisi en gerçek olabilecek) tasarım kesinlikle bu. Keza aşağıdaki görseller de yine kendisinin çalışmasından.



Evet; bu girizgah ertesi asıl konumuza geçebiliriz:



Doğrudan Apple'ın tedarik zincirlerinden gelen bilgilere göre, firmanın halihazırda üzerinde çalıştığı proje ''

çerçevesiz iPhone

'' tasarımına geçmek. Son dönemde bir grup mühendisi bu işe atayan Apple, durumun teknolojik olarak imkan dahilinde olup olmadığını araştırmakla meşgul.





Parçaları birleştirme zamanı, biraz teknik detaya inelim...


Elimizde Apple'ın bu proje üzerinde gerçekten oldukça ciddi bir şekilde düşündüğünü doğrulayan iki kanıt var:



1)

Apple'ın geçtiğimiz aylarda dünyanın en büyük mobil panel üreticisi olan JDI firmasına yönelik 1.7 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirmesi.



2)

JDI firması tarafından Mart ayında yapılan duyuruda In-Cell Touch teknolojisi ile tasarlanan 2K çözünürlüğündeki enerji tasarruflu panelin seri üretimine hazır oldukları yönündeki açıklama.



JDI'nin panel teknolojisine baktığımızda karşımıza iki ana yönelim çıktığını görüyoruz, bunlardan birisi

glass-on-glass

üretim biçimi diğeri ise

in-cell

üretim biçimi.



Her iki sistemde de çerçevesiz ekran üretmek mümkün ama in-cell teknolojisinde kenar kısım (yani normalde çerçevenin geldiği yer olarak düşünün) dokunmatiğe duyarlı değil. Buna karşılık ciddi oranda enerji tasarrufu sağlama gibi bir avantajı var.



Diğer yandan glass-on-glass sisteminde kenar dokunmatiği olmaması sorunu ortadan kalkıyor ancak burada da kalınlık engeli çıkıyor karşımıza. Ki tedarik kaynağından gelen bilgi de bu dediğimizi doğruluyor. Şöyle ki, glass-on-glass üretim yönteminde şimdiye dek erişebildikleri en iyi incelik değeri 8.5mm ile sınırlı imiş. Mevcut iPhone 6+'nın 7.1mm kalınlığında olduğunu göz ününde bulundurursak Apple'ın en azından şu aşamada böyle bir tasarıma geçme ihtimali zayıf. Gerçi panel üreticisi olan TPK firması kalınlığı bu seviyeye çekebileceklerinden umutlu.





Peki, sonuç?


olan yeni modelde (muhtemelen iPhone 6S adıyla gelir) bu tür bir değişiklik beklemiyoruz. Olsa olsa çözünürlükte geliştirmeye gider Apple. Ki

bildiğimiz gibi.



Önümüzdeki sene çıkacak olan iPhone 7 ile birlikte ise -eğer yukarıda bahsettiğimiz üretim sorunlarının önüne geçilirse- çerçevesiz tasarıma geçilir.



Tabii diğer yandan Samsung'un zaten halihazırda kavisli ekrana geçtiğini biliyoruz. Keza ZTE de önümüzdeki ay itibarı ile

satışa sunacağını açıkladı. Hal böyleyken bir sene sonra zaten bu tür çerçevesiz tasarımlar muhtemelen ana akım seviyesine evrileceklerdir.



Gerçi söz konusu iPhone ise bu tür rötarların herhangi bir sorun oluşturacağını düşünmüyoruz yine de. Kaldı ki teknoloji tarihinde '

geç olsun güç olmasın

' felsefesini Apple gibi muazzam bir başarıyla uygulayabilen başka bir firma da yok zaten.










#apple
#iphone
#ios
#ios 9
#iphone 6
#akılı telefon
9 yıl önce