|

Hoşçakal Blackberry!

Nokia, Motorola ve Ericsson derken, iPhone öncesi dönemin son devi de beyaz bayrağı çekmek üzere!

Yeni Şafak ve
15:08 - 29/03/2016 Salı
Güncelleme: 12:08 - 29/03/2016 Salı
Yeni Şafak

Bu Cuma günü çeyreklik mali raporunu açıklayacak olan Blackberry cephesine yönelik önemli bir gelişme var sırada.



TD analizcilerinden Daniel Chan, Blackberry'nin donanım üretimini bırakacağını

. Chan'in iddiasının kaynağında Blackberry'nin Android tabanlı ilk (ve tek) akıllısı Priv'in ertesinde hiçbir yeni model çıkarmaması yer alıyor. Mobil dünyanın en büyük etkinliği olan geçen ayki MWC 2016'yı boş geçen ve yakın gelecekte de herhangi bir modelçıkaracaklarına yönelik bir işaret olmayan firmanın geçtiğimiz sene sızdırılan giriş seviyesi Android'i Vienna'dan da bildiğimiz gibi uzun bir süreden beri haber yok. Ki muhtemelen iptal edildiği düşünülüyor.



Açıkçası Chan'in bu iddiasını Facebook ile WhasApp'ın (gerçi ikisi temelde aynı firma zaten) Blackberry 10 platformuna desteği kesme kararı alışıyla birleştirdiğimizde çok da ihtimal dışı olduğnu söylemek güç. Dahası BB CEO'su John Chen'in bu yılın başında dolaylı yoldan da olsa Blackberry OS'yi bitirme kararı aldıklarını yönündeki açıklamasını da işin içine katarsak tablo biraz daha netleşir:







Diğer yandan hep dediğimiz gibi Blackberry'nin zaten donanım sektöründeki varlığını devam ettirmesinin elle tutulur hiçbir yanı yok. Netice itibarı ile haberin altındaki grafikte verdiğimiz gibi her geçen biraz daha eriyen ve adeta küsurat firması haline dönüşen bir durumdalar. Ki hepsinden öte zaten asıl güçlü oldukları alan da donanım üretimi değil; şifreleme, güvenlik vb. gibi ellerinin oldukça güçlü olduğu kalemlerin yer aldığı kurumsal yazılım sektörü. Hal böyleyken Ar&Ge'dir, pazarlamasıdır, reklamıdır vs. derken donanıma devam etmek sırtlarındaki kamburu büyütmekten başka bir işe yaramıyor. Donanım pazarının yazılım pazarına oranla çok daha düşük bir kar marjına sahip oluşu da cabası.



Velhasıl umarız Chan'in iddiası gerçeği yansıtıyordur. Böylesi Blackberry için de çok daha karlı olacak çünkü!



Bu arada başta da dediğimiz gibi bu Cuma günü finans raporları gelecek. WS'in beklentisi toplam gelirin yıl bazlı %31 oranında gerilerken, hisselerin ise 9 sent düşeceği yönünde. Tabii bizim en çok merak ettiğimiz şey Priv satışlarının ne düzeyde seyrettiği. Çünkü Blackberry'ye 'tamam ya da devam' kararı aldıracak en önemli parametre bu olsa gerek.







#blackberry
#android
#John Chen
8 yıl önce