|

Veri koruma bilincimiz yok

Türkiye'deki internet kullanıcılarının yarısından çoğu cihazlarını şifre ile korumuyor. Kaspersky Lab araştırmasına göre, şifre kullananların oranı, akıllı telefonlar için %46, tabletler için %36 ve bilgisayarlar için %40. Kullanıcıların sadece %10’unun cihazlarında güvenlik yazılımı yüklü.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/09/2017 Cumartesi
Güncelleme: 04:07 - 16/09/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
​Veri koruma bilincimiz yok
​Veri koruma bilincimiz yok

Kaspersky Lab’ın yaptığı ve Türkiye’yi de kapsayan yeni bir araştırma, insanların verileri konusundaki çelişkili tutumlarını ortaya çıkardı. Siber suçluların oluşturduğu tehdidin farkında olsalar da, insanların davranışları verilerini gerektiği gibi koruyamadıklarını gösteriyor. Araştırmaya göre, insanların büyük bir kısmı ellerindeki bilgilerin güvenlik tehdidi altında olduğunun farkında.

GÜVENLİK RİSKİ VAR AMA ÖNLEM YOK

Araştırmaya katılanların dörtte üçü (%75) siber suçluların ve hackerların verileri için bir risk oluşturduğunu kabul ediyor ve yine bir o kadar kişi de (%73) zararlı yazılımların yüksek riskli tehdit olduğunu söylüyor. Dikkat çeken nokta ise, insanların veri güvenliği konusundaki endişeleri ile değerli verilerini korumak konusunda aldıkları önlemler arasındaki çelişki.

YÜZDE 10 YAZILIMLA KORUNUYOR

Katılımcıların yarısından çoğu cihazlarını şifre ile korumuyor. Şifre kullananların oranı, akıllı telefonlar için %46, tabletler için %36 ve bilgisayarlar için %40. Bazı insanlar verilerini korumak için hiç bir önlem almıyor (tabletler için %22, bilgisayarlar ve akıllı telefonlar için %13). Siber suçluların ve zararlı yazılımların oluşturduğu tehdit birçok insan tarafından verileri için bir yüksek bir risk olarak görülse de, kullanıcıların sadece %10’u cihazlarında güvenlik çözümü kullanıyor.

  • Bu önlemler hayat kurtarır
  • Cihazlarındaki değerli verileri korumak adına kullanıcıların alabileceği basit bazı önlemler bulunuyor. Verilerin buluta yedeklenmesi, cihazlardan silinmeleri durumunda her an her yerden erişimi mümkün kılıyor. Hassas verileri şifrelemek, cihazları ve uygulamaları parolalarla korumak, cihazlar yanlış ellere geçtiğinde verilere erişimi zorlaştıracaktır. Güvenli ve benzersiz parolalar oluşturup saklamak konusunda parola yönetici programlara başvurulabilir. Halka açık Wi-Fi ağlarına bağlanıldığında, veri güvenliği amacıyla bir VPN çözümü kullanılması tavsiye ediliyor. Ek bir önlem olarak ise, kaybedilen veya çalınan cihazlardaki verileri uzaktan silebilmek için bazı uzaktan yönetim araçlarından faydalanılabilir. En sevilen veriler söz konusu olduğunda, dijital cihazlarda saklanan fotoğraflar ve videolar birçok kişi tarafından en değerli ve yeri doldurulamaz veri türleri olarak görülüyor.
#Teknoloji
#Kaspersky Lab
7 yıl önce