|

Adak kurbanı kesmenin hükmü nedir? Etinden kimler yiyemez?

Arapça'da nezir (nezr) diye ifade edilen adak, fıkıh dilinde, "bir kimsenin dinen yükümlü olmadığı halde ibadet cinsinden bir şeyi kendisi için vacip kılması”nı ifade eder. Diğer bir deyişle "kişinin sorumlu olmadığı halde farz veya vacip cinsinden bir ibadeti yapacağına dair Allah Teala’ya söz vererek o ibadeti kendisine borç kılması"dır. Peki Adak kurbanı kesmenin hükmü nedir? Etinden kimler yiyemez? Diyanetin yanıtı haberimizde.

16:51 - 13/07/2021 Salı
Güncelleme: 17:12 - 13/07/2021 Salı
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Arapça’da nezir (nezr) diye ifade edilen adak, fıkıh dilinde, “bir kimsenin dinen yükümlü olmadığı halde ibadet cinsinden bir şeyi kendisi için vacip kılması”nı ifade eder. Diğer bir deyişle “kişinin sorumlu olmadığı halde farz veya vacip cinsinden bir ibadeti yapacağına dair Allah Teâla’ya söz vererek o ibadeti kendisine borç kılması”dır (Mevsılî, el-İhtiyâr, III, 445).

Adak kurbanı kesmenin hükmü nedir?

Kurban adayan kişinin kurban kesmesi vaciptir. Eğer kişi bu adağı, bir şartın gerçekleşmesine bağlamışsa bu şart gerçekleşince kesmesi gerekir.

Etinden kimler yiyemez?

Adak kurbanının etinden adak sahibi, eşi, usûl ve fürûu (neslinden geldiği ana, baba, dede ve nineleri ile kendi neslinden gelen çocukları ve torunları) yiyemeyeceği gibi, bunların dışında kalıp zengin olanlar da yiyemez
(Zeylaî, Tebyîn, VI, 8; Bilmen, İlmihal, s. 304-305).
Eğer kendisi veya bu sayılanlardan biri yerse, yenilen etin bedelini yoksullara verir
(İbn Nüceym, el-Bahr, VIII, 199-203).

#Adak
#Kurban
3 yıl önce