EYT emeklilik kıdem tazminatı yeni yılda ne kadar oldu? 2023'te emekli olanlar ne kadar tazminat alacak?

Milyonlarca vatandaşın merakla beklediği, Ocak ayından itibaren geçerli olacak asgari ücret rakamı belli oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan 2023 yılı asgari ücretin net 8500 TL olduğunu duyurdu. Erdoğan'ın açıklamasına göre, 2023 yılında brüt asgari ücret 10 bin 8 lira olacak. Net asgari ücretteki artış oranı ocak ayına göre yüzde 100, temmuz ayına göre yüzde 54,66 olurken, yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 74,43 olarak gerçekleşti. EYT düzenlemesi ile birlikte emekli olacak vatandaşlar ise asgari ücretin belli olmasından sonra kıdem tazminatı tutarlarının ne kadar olacağının hesabını yapmaya başladı. Peki 2023 kıdem tazminatı tavanı ne kadar oldu? İşte EYT emeklilik 2023 kıdem tazminatı hesaplaması.

Kıdem tazminatı hesaplama 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Özgür Burak Akkol ile düzenlediği basın toplantısında, yeni asgari ücreti açıkladı. Erdoğan'ın açıklamasına göre, 2023 yılında brüt asgari ücret 10 bin 8, net asgari ücret 8 bin 506,80 lira olacak. Net asgari ücretteki artış oranı ocak ayına göre yüzde 100, temmuz ayına göre yüzde 54,66 olurken, yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 74,43 olarak gerçekleşti.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/12/22/05/37/resized_87d43-8f055f86kc4b1demtazminatc4b1.jpg

2023 kıdem tazminatı tavanı ne kadar oldu?

Kıdem tazminatı brüt ücret üzerinden mi ödeniyor?

Kıdem Tazminatı Hesaplama 2023

Kıdem tazminatı hesaplanırken, işçinin aldığı son ücret esas alınır. Eğer işçi, ücretini parça başı, akort, götürü veya yüzde usulü gibi usullerle alıyorsa, ücret sabit olmayacağından son bir yıllık süre içinde ödenen ücretin o süre içinde çalışılan günlere bölünmesi suretiyle bulunacak ortalama ücret esas alınacaktır. (1475 S.K, m. 14)

Ayrıca “kıdem tazminatına esas olacak ücretin hesabında 26 ncı maddenin birinci fıkrasında yazılı ücrete ilaveten işçiye sağlanmış olan para ve para ile ölçülmesi mümkün akdi ve kanundan doğan menfaatler de göz önünde tutulur.” (1475 S.K, m. 14) Gelin birlikte kıdem tazminatı 2023 hesaplaması yapalım.

Kıdem tazminatı nedir?

Kıdem tazminatı şu şekilde tanımlanabilir:

“İş Yasasına uyruk işçilerin hizmet akitlerinin yasada belirtilen sona erme durumlarında işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet akdinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye kanunların (veya sözleşmelerin) belli ettiği gün sayısı kadar ücreti tutarında ödemek zorunda olduğu tazminat.” (Ejder YILMAZ; Hukuk Sözlüğü, 2005, s. 375)

4857 sayılı İş Kanunu, kıdem tazminatı konusunda bir fon kurulmasını öngördüğünden, kendi bütünlüğü içerisinde kıdem tazminatına ayrıca yer vermemiştir. Bunun yerine geçici bir madde ile:

“Kıdem tazminatı için bir kıdem tazminatı fonu kurulur. Kıdem tazminatı fonuna ilişkin Kanunun yürürlüğe gireceği tarihe kadar işçilerin kıdemleri için 1475 sayılı İş Kanununun 14 üncü maddesi hükümlerine göre kıdem tazminatı hakları saklıdır.” (4857 S.K; Geçici Madde 6)

Hükmüne yer vermek suretiyle 1475 sayılı Eski İş Kanunu’nun 14’üncü maddesi hükümlerini bu fon kuruluncaya kadar yürürlükte tutmaya devam etmiştir.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/12/22/05/37/resized_1e84f-edc13babkc4b1demtazminatc4b12023.jpg

Kıdem tazminatı nasıl alınır?

Kıdem tazminatı yasada öngörülen durumlarda (işverenin istisnai bazı haklı sebepler hariç olmak üzere- iş akdini sonlandırması, askerlik, ölüm gibi) sonlanan iş akdi sebebiyle en az 1 yıl çalışmış olan işçiye o işyerinde çalıştığı her yıl sayısı ile son brüt aylığının çarpılması suretiyle ödenen tazminattır. Kural olarak bu tazminatın iş akdinin sonlandırılması ile beraber ödenmesi gereklidir. Aksi takdirde gecikme sebebiyle işçinin ödenmeyen süreye göre mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı üzerinden faiz alma hakkı doğar.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/12/22/05/38/resized_0551a-cdfebb3akc4b1demtazminatc4b1yeni.jpg

Kıdem Tazminatı Şartları

Bugün kıdem tazminatı hususunda geçerli olan yasal düzenleme, 1475 sayılı Eski İş Kanunu’nun halen yürürlükte bulunan 14’üncü maddesi hükmüdür. Bu madde oldukça uzundur. İlgili maddenin kıdem tazminatına ilişkin öne çıkan fıkraları ise şu şekildedir:

Kıdem Tazminatı Ödeme Süresi

Kıdem tazminatları iş akdinin sonlanması ile birlikte derhal ödenmelidir. Bununla birlikte toplu iş akitleri ile bu konuda makul bir süre belirlenmiş olabilir. Bu durumda söz konusu tazminat en geç o sürenin sonunda ödenmiş olmalıdır.

Aksi takdirde işçinin gecikme sebebiyle ödenmeyen süreye göre mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı üzerinden faiz alma hakkı doğar. İşçi bu hakkını dava açmak yoluyla elde edebilecektir. Kıdem tazminatı alacağı için zamanaşımı süresi 5 (beş) yıldır.

ÖZGÜN
Erdoğan memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranına ilişkin konuştu

ÖZGÜN
Nurettin Nebati’den son dakika EYT açıklaması geldi: Bakın nereyi işaret etti!