Çin'den ABD'ye uyarı: Frene basın yoksa çatışırız

Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang, ABD yönetimini Pekin’e karşı düşmanca tavırları konusunda uyardı: ABD, frene basmaz ve yanlış yolda ilerlemeyi sürdürürse, ilişkileri raydan çıkaracak. Bu durumda bir çatışma ve zıtlaşma olması kaçınılmaz. ABD, Çin’i kendisi için ana rakip ve en büyük jeopolitik meydan okuma görüyor.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang, ABD yönetimini Pekin’e karşı düşmanca tavırları konusunda uyardı.

Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang, ABD yönetimini uyararak Pekin yönetimine karşı düşmanca olduğunu belirttiği mevcut tutumun değişmemesi halinde çatışmanın kaçınılmaz hale geleceğini söyledi. Salı günü Pekin’de yıllık meclis toplantısında konuşma yapan Qin, ABD ve Rusya ile ilişkilerin yanı sıra, Ukrayna krizindeki ve Tayvan sorunundaki tutumuna dair değerlendirmelerde bulunarak ABD’ye eleştiriler yöneltti. Çinli bakan, “ABD, frene basmaz ve yanlış yolda ilerlemeyi sürdürürse ilişkileri raydan çıkaracak. Bu durumda bir çatışma ve zıtlaşma olması kaçınılmaz. Bunun feci sonuçlarının sorumluluğunu kim üstlenecek? ABD’nin Çin’e dönük algısı ve görüşleri ciddi şekilde çarpık. ABD, Çin’i kendisi için ana rakip ve en büyük jeopolitik meydan okuma olarak görüyor. Bu, gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemeye benziyor” şeklinde konuştu. Geçtiğimiz günlerde ABD’nin Çin’e ait bir balonu düşürmesiyle ilgili de konuşan Qin, Washington’un aşırı tepki vererek bir diplomatik kriz oluşturduğunu söylerken, “ABD, balon hadisesinin bir kaza olduğunu ve ulusal güvenlik için tehdit oluşturmadığını kabul etmesine rağmen, uluslararası hukuk ve teamülleri ihlal etti” diye konuştu.

Ukrayna’da görünmez el suçlaması

Çin’in, Ukrayna krizine dair tutumunu da ele alan Bakanı Qin, Pekin’in yakın tarihte Ukrayna krizine siyasi çözüm getirilmesine dair öneriler açıkladığını hatırlattı. Ukrayna krizinde diyalog çağrısını yineleyen Qin, “Görünmez bir el, Ukrayna krizinin sürmesine ve tırmanmasına yol açıyor, krizi belli jeopolitik gündemlere hizmet etmesi için kullanıyor” sözleriyle de üstü kapalı ABD’yi hedef aldı. Ukrayna krizinde kritik bir aşamada bulunulduğuna işaret eden Qin, barış müzakerelerinin derhal başlaması ve müzakerelerde tüm tarafların endişelerine saygı gösterilmesi gerektiğini dile getirdi. ABD’nin, Pekin yönetiminin Rusya’ya silah sağlamayı düşündüğü yönündeki iddialarına da tepki gösteren Qin, “Çin, çatışmaların iki tarafına da silah sağlamadı” dedi.

Rusya ile ilişkiler çatışmacı değil

Çin ile Rusya arasındaki ilişkilerin uluslararası boyutta iyi bir örnek teşkil ettiğini savunan Qin, ikili ticarette dolar ve euro kullanımına devam edilip edilmeyeceği ile ilgili ise, "Rusya ile ikili ticarette hangi para birimi etkili ve güvenilir ise onu kullanacağız" dedi. Bakan Qin, dünyada istikrarsızlığın artmasıyla Çin-Rusya ilişkilerinin istikrarlı şekilde geliştirilmesinin de zaruri hale geldiğini belirtti. İki ülke ilişkilerinin, Soğuk Savaş perspektifinden değerlendirilmesinin yanlış olduğuna işaret eden Qin, "Çin-Rusya ilişkileri bağlantısızdır, çatışmacı değildir, üçüncü tarafları hedef almamakta ve üçüncü taraflar için tehdit oluşturmamaktadır" ifadelerini kullandı.


ABD’nin gündemi Çin: Kongre’den acil harekete geçme çağrısı

Pentagon'dan Çin açıklaması: Rusya'ya silah yardımı yapmaktan vazgeçirecek askeri seçenek yok