Gazprom'dan Türkiye açıklaması: Görüşmeler gelecek hafta başlıyor

Rusya’nın ulusal enerji şirketi Gazprom’un Başkanı Aleksey Miller, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatıyla TürkAkım üzerinden gaz hacimlerinin artırılması üzerine “Önümüzdeki hafta görüşmelere başlıyoruz” açıklaması yaptı.

Haber Merkezi DHA
Arşiv.

Gazprom Başkanı Miller, “Türk tarafı büyük ilgi gösterdi. Biz de Türkiye Enerji Bakanı olmak üzere Türk meslektaşlarımızla kurumsal düzeyde, önümüzdeki hafta başından itibaren diyaloğu kelimenin tam anlamıyla çok hızlı bir şekilde başlatacağız. Teklif edilen projenin hacmi ve şartları konusunda masaya oturacağız” ifadelerini kullandı.

Miller, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki sınırda, tüketici ülkelerin pazarlarına gaz arzı için bir fiyat göstergesi haline gelebilecek bir ticaret platformu içerecek gaz dağıtım merkezi oluşturmayı düşündüklerini sözlerine ekledi.

Gazda merkez Türkiye olsun

FOTOĞRAF 12
Dengeleri altüst eden keşif: Türkiye Rus gazına bağımlılığı bitirebilir​
Türkiye, Ukrayna-Rusya savaşının sona erdirilmesi ve küresel etkilerinin en aza indirilmesi için en fazla çaba gösteren ülkelerin başında geliyor. Ukrayna uzmanı Yevgeniya Gaber, 'Ruslar'ın enerjiyi silah olarak kullanması Avrupa'ya enerji çeşitliliğini artırması için fırsat. Türkiye bu noktada hayati rol oynayabilir. AB ile Azerbaycan arasında gaz akışının artırılması öngörülüyor. Burada Türkiye TANAP ile enerji bağlantı noktası olduğunu gösterebilir. Türkiye'nin Karadeniz'de keşfettiği doğal gaz 5-10 yılda Türkiye ve Avrupa'nın Rus gazına bağımlılığını bitirmeye yardımcı olabilir.' dedi.