Hindistan'da din ayrıcalıklı vatandaşlık tasarısına karşı tepki

Hindistan'da, komşu ülkelerden gelen Müslümanlar hariç göçmenlere vatandaşlık hakkı tanınmasını öngören yasa tasarısına ilişkin tepkiler artıyor. Bu tasarıya karşı halkı isyana teşvik etmek suçundan 3 kişi hakkında soruşturma başlatıldı.

Haber Merkezi Diğer
Hindistan'da yasa tasarısına karşı tepki gösteren bir grup gösteri düzenledi.

Hindistan'da Müslümanlar hariç göçmenlere vatandaşlık hakkı verilmesine ilişkin yasaya tepkiler büyüyor.

Hindistan yargısı, 9 Ocak’ta parlamentonun alt kanadında kabul edilen bu tasarıya karşı halkı isyana teşvik etmek suçundan bir gazeteci, bir akademisyen ve bir köylü lideri hakkında soruşturma başlattı.

Hindistan'da bölücü yasa onaylandı

  • Söz konusu tasarıya şiddetli muhalefet yapan 80 yaşındaki akademisyen Hiren Gohain, köylü lideri Akhil Gogoi ve gazeteci Manjit Mahanta hakkında, “hükümeti devirmek amacıyla savaş girişimi başlatılması için halkı isyana teşvik” suçlamasında bulundu.

Muhalefete göre, iktidarın seçim oyunu

Bu arada ülkenin kuzeydoğusunda bulunan Assam eyaletindeki koalisyonun küçük ortağı parti, tasarıya tepki için yerel hükümetten ayrıldığını açıkladı.

Tasarının önümüzdeki günlerde, parlamentonun üst kanadında oylanması bekleniyor.

Vatansızlığın pençesinde: Assam Müslümanları
Arakan, Pakistan, Çeçenistan, Doğu Türkistan... Onlar, isimlerini 'zulüm'le birlikte sıkça duyduğumuz 'kimliksiz' ve 'vatansız' Müslümanlar... Dünyanın gündeminden uzakta, birçoğumuzun ilk defa ismini duyacağı Assam Müslümanları da onlardan. Hindu ırkçısı yönetimin baskısı altında ezilen 7 milyon Müslüman, 'vatansız' kalma tehlikesiyle karşı karşıya!

Muhalefetin karşı çıktığı tasarı, 31 Aralık 2014'ten önce Hindistan'a giren Afganistan, Bangladeş ve Pakistan’dan gelen Müslümanlar hariç azınlık göçmenlerine Hindistan vatandaşlığı verme kararını kapsıyor.

Muhalefet partileri, Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin, mayıs ayında düzenlenecek seçimlerde oylarını artırmak için bu girişimde bulunduğu görüşünde.

5 milyon kadından 620 km'lik insan zinciri
Hindistan'ın güney eyaletlerinden Kerala'da bir araya gelen yaklaşık 5 milyon kadın, ülkenin en büyük tapınaklarından olan Sabarimala'ya kadınların girebilmesine destek vermek ve cinsiyet eşitliği çağrısı yapmak için 620 kilometrelik insan zinciri oluşturdu.