İşgalde 16'ncı gün: Taraflar arasında barış sağlanamadı ancak Rusya insani koridor açacak

Rusya-Ukrayna savaşında 16'ncı güne girildi. Rusya, Kiev'e doğru ilerleyişini sürdürürken, iki ülkenin Dışişleri Bakanları Antalya'da bir araya geldi. Tüm dünyanın ilgiyle takip ettiği zirveden barış kararı çıkmadı. Ancak görüşmenin ardından Rusya Ukraynalıların tahliyesi için her gün Moskova saati ile sabah 10.00'dan itibaren Rusya'ya insani bir koridor açılacağını duyurdu. İşte dakika dakika bölgede yaşanan gelişmeler...

Haber Merkezi Yeni Şafak
Ukraynalıların tahliyesi için her gün Moskova saati ile sabah 10.00'dan itibaren Rusya'ya insani bir koridor açılacak.

Dünyanın gözünü çevirdiği Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarında 16'ıncı güne girildi.

Saldırılar her geçen gün şiddetini artırsa da Türkiye iki ülke arasında arabuluculuk girişimlerini sürdürüyor. Bu kapsamda; Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, dün Antalya'da Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü dışişleri bakanları toplantısında bir araya geldi.

  • Zirveden bir barış kararı çıkmasa da Rusya, Ukraynalıların tahliyesi için her gün Moskova saati ile sabah 10.00'dan itibaren Rusya'ya insani bir koridor açılacağını duyurdu.

RUS ORDUSU KİEV'İN 15 KM YAKININA YAKLAŞTI

ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) üst düzey bir yetkili, Belarus’tan Ukrayna topraklarına giren ve başkent Kiev’in kuzeyinde çeşitli nedenlerle yavaşlayan Rus güçlerinin gün içinde şehrin 15 kilometre yakınına kadar geldiğini açıkladı.

İşte Rusya-Ukrayna savaşında bölgede yaşanan dakika dakika gelişmeler

21.00: Rus işgaline maruz kalan Ukrayna'nın Mariupol kentinin Belediye Başkanı Vadim Boyçenko, Türkiye'ye çağrıda bulunarak, Rus güçlerinin saldırıları sonrasında 34'ü çocuk 86 Türk vatandaşının bir camide mahsur kaldığını öne sürdü. İngiliz basını, Rusya'nın bahse konu camiyi bombaladığını belirtti.

18.30: ABD Başkanı Biden, Rusya'ya yeni yaptırımları açıkladı:

-Alkol, elmas, deniz mahsulleri ithalatını durduruyoruz.

-Putin'i hesap vermesi için köşeye sıkıştıracağız.

-Rusya'nın ticaret yapmasını, IMF'den borç almasını engelleyeceğiz.

16.59: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy paylaştığı yeni videoda, "Daha ne kadar zaman savaşacağımızı bilmiyoruz, ancak kazanacağımızı biliyoruz" dedi.

14.55: AB, Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB'nin Ukrayna'ya ek 500 milyon avroluk askeri yardım yapacağını duyurdu.

12.53: BM, Ukrayna'dan komşu ülkelere geçen mülteci sayısının 2 milyon 498 bin 827 olduğunu duyurdu.

11.53: Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, çoğunluğu Orta Doğu'dan 16 bin gönüllünün, Rusya yanlısı olarak Ukrayna'da savaşmak için başvurduğunu bildirdi.

11.31: Rusya Devlet Başkanı Putin: Ukrayna'ya karşı savaşacak gönüllüleri kabul edeceğiz.

11.21: Ukrayna Acil Durum yetkilileri, Ukrayna’nın merkezinden geçen Dnipro kentine 3 hava saldırısı yapıldığını duyurdu. Rusya'nın gerçekleştirdiği hava saldırısı sonucu bir anaokul, bir apartman ve bir fabrikanın ağır hasar gördüğünü ve şimdilik 1 kişinin hayatını kaybettiği belirtti.

10.12: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna’nın Lutsk ve İvano-Frankivsk şehirlerindeki askeri havaalanlarını yüksek hassasiyetli silahlarla vurduklarını duyurdu.

08.00: Kiev bölgesinde çatışmalar hızlandı. Ukrayna askerleri direnişini sürdürüyor.

07.00: Savaşın başlamasından bu yana Dnipro'da ilk kez bu sabah patlama sesleri duyuldu. Dnipro şehrinin Novokodatsky semtine üç hava saldırısı düzenlendi. Bir anaokulu ve bir apartmanın yakınına füze düştü. İlk verilere göre 1 kişi öldü. Devlet Acil Servisi'nden 20 kişi ve 4 birlik müdahalede bulundu.

05.00: Mariupol ve banliyö köylerinden 10'dan fazla kişi tahliye edildi. Aralarında üç çocuğunda bulunduğu grup Donetsk'in güneyindeki köylere yerleştirildi.

03.51: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus ordusuyla savaşın devam ettiği kentlerinden son iki günde yaklaşık 100 bin kişinin tahliye edildiğini söyledi.

01.00: ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) üst düzey bir yetkili, Belarus’tan Ukrayna topraklarına giren ve başkent Kiev’in kuzeyinde çeşitli nedenlerle yavaşlayan Rus güçlerinin gün içinde şehrin 15 kilometre yakınına kadar geldiğini açıkladı. Bir grup gazeteciye Ukrayna-Rusya savaşına ilişkin değerlendirmelerde bulunan üst düzey Pentagon yetkilisi, "Kiev’in kuzeydoğusundan yaklaşan Rus kuvvetlerin ilerleyebildiklerini değerlendiriyoruz. Halen Gostomel yakınlarındalar ancak Kiev’e 5 kilometre daha yaklaştılar.” dedi.

00.13: Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi, Antalya’da Rus ve Ukrayna Dışişleri Bakanlarıyla yaptığı görüşmenin yapıcı geçtiğini belirterek, her iki tarafın nükleer güvenlik için Ajansla çalışmaya hazır olduğunu söyledi.

00.00: ABD’li bir savunma istihbarat yetkilisi, ABD’nin 2005’ten bu yana Savunma Bakanlığı Kooperatif Tehdit Azaltma Programı kapsamında Ukrayna’daki laboratuvarlara 200 milyon dolar yatırım yaptığını belirtti ancak Rusya’nın ileri sürdüğü üzere ABD’nin Ukrayna'da biyolojik silah üretmeye çalıştığı iddialarını reddetti.

22.39: Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Ukrayna'ya savaş uçağı göndermenin ne açıdan riskli olduğunun sorulması üzerine, "Bizim değerlendirmemiz bir dünya savaşını önleme çabamıza dayanıyor." yanıtını verdi.