Suudi Arabistan'ın Filistin'e atadığı ilk Büyükelçi Nayif bin Bender Sudeyri, eski adı Twitter olan X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, eski Kral Abdulaziz bin Abdurrahman'ın talimatıyla 1947 yılında Doğu Kudüs'ün Şeyh Cerrah Mahallesi'nde Başkonsolosluğun açıldığını hatırlatarak o güne ait bir fotoğraf paylaştı.
Fotoğrafta, Arapça ve İngilizce "Başkonsolosluk" yazısının olduğu binanın önünde Suudi Arabistanlı diplomatların yer aldığı görülüyor.
Suudi Arabistan'ın Filistin'e atadığı ilk Büyükelçi Nayif bin Bender es-Sudeyri, 12 Ağustos'ta güven mektubunu Ürdün'ün başkenti Amman'daki Filistin Büyükelçiliği'nde Filistin Devlet Başkanı Diplomasi Müsteşarı Mecdi el-Halidi'ye teslim etmişti.
Suudi Arabistan'ın Filistin'e atadığı ilk Büyükelçi Sudeyri'nin, tam yetkili olağanüstü büyükelçi ve mukim olmayan Kudüs Başkonsolosu olarak görev yapacağı duyurulmuştu.
İsrail'den büyükelçi tepkisi
İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ise dün yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan'ın büyükelçi adımı üzerine, "hiçbir ülkenin Filistin yönetimi nezdinde Kudüs'te diplomatik temsilcilik açmasına izin vermeyeceklerini" söylemişti.
İsrail Dışişleri Bakanı, Suudi Arabistan'ın Filistin'e diplomatik temsilci atamasının, Riyad ile Tel Aviv arasındaki normalleşme görüşmelerinde kaydedilen ilerleme sonrası Filistinlilere verilen "sizi unutmadık" mesajı olduğunu savunmuştu.
Büyükelçi'nin paylaşımı, Cohen'in diplomatik ambargo mesajının ardından gelmesi nedeniyle bir "rest" olarak değerlendirildi.
Suudi Arabistan, İsrail ile normalleşme için Filistin meselesinin çözümünü şart koşuyor. Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, ocak ayında, bağımsız Filistin devletinin kurulmasının, ülkesinin İsrail ile diplomatik ilişki kurmasında "ön şart" olacağını söylemişti.
Gazze'de İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutuklulara destek gösterisi
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Bin Selman: Gazze'deki askeri operasyonlar durdurulmalı
İkili ticarette yerel para birimlerini kullanacaklar: Çin ile Suudi Arabistan döviz takas anlaşması imzaladı
Çin: Uluslararası toplum Gazze'deki trajedinin sürmesine izin vermemeli
ABD: Gazze'de siviller için iki insani koridor oluşturulacak
Elon Musk tartışmalı twiti için özür dileyip meydan okudu: Defolun gidin
İngiltere'de Filistin destekçisi eylemciler yapılan çağrıları dinlemedi: İçişleri Bakanı ve emniyete rağmen yürüyecekler
Filistin Kızılayı'nın Gazze'deki ekibiyle irtibatı kesildi: Hayatlarından endişe duyuyoruz
Mahmud Abbas'tan mesaj: 3 binden fazla Filistinli çocuğun öldürülmesi karşısında nasıl susulur?