İsveç’in iki yüzü: PKK elebaşı devlet televizyonunda

NATO üyeliği konusunda Türkiye ile görüşmeler yapan ve başvurusu gelecek hafta Madrid’de ele alınacak İsveç'te devlet televizyonu SVT, PKK elebaşlarından Ferhat Abdi’ye ekranlarını açtı. Abdi, sığınakta verdiği ve Türkiye’yi tehdit ettiği röportajda Suriye'nin kuzeyine yönelik muhtemel bir operasyona cevap vereceklerini söyledi. Skandal, İsveç Başbakanı Magdalena Andersson'un “Türkiye’ye vereceğimiz cevapların, süreci ileriye götüreceğini umuyorum" sözlerini gölgeledi.

Haber Merkezi Yeni Şafak
PKK elebaşlarından Ferhat Abdi, İsveç devlet televizyonuna röportaj verdi.

NATO’ya üyelik başvurusu gelecek hafta Madrid (28-30 Haziran) zirvesinde ele alınacak İsveç’te, skandalların ardı arkası kesilmiyor. Türkiye, Rusya’nın Ukrayna’yı işgale girişmesiyle 100 yılı aşkın tarafsızlık pozisyonunu değiştiren İsveç’le komşusu Finlandiya’nın başvurusunu terör örgütü PKK/YPG’ye verdikleri destek nedeniyle veto ediyor.

SKANDALLAR BİTMİYOR

İsveç’ten dikkat çeken haberler gelmeye devam ediyor. Bir yanda terör örgütü PKK üyesi ve İsveç Parlamentosu vekili Amineh Kakabaveh skandalı, diğer yanda YPG/PKK elebaşlarından Ferhat Abdi Şahin İsveç devlet televizyonu SVT, Mazlum Abdi kod adlı Ferhat Abdi Şahin ile bir röportaj yaparak yeni bir skandala daha imza attı.

TÜRKİYE’Yİ TEHDİT ETTİ

İsveç’in NATO üyeliği konusunda Türkiye ile görüşmeler yaptığı bir dönemde SVT’ye saklandığı sözde makamından açıklamalarda bulunan Şahin, Türkiye hakkında boyunu aşan sözler sarf etti. Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyini terörden temizlemek için yapacağı muhtemel bir operasyona cevap vereceklerini söyledi. Şahin, “İsveç’in kendilerine verdiği desteğin devam etmesi gerektiğini” kaydetti.

ERDOĞAN VE ANDERSON

SVT, terör örgütü YPG/PKK’nın elebaşlarından Salih Müslim ile de Suriye’nin kuzeyinde saklandığı ABD askeri üssünde 25 Mayıs’ta röportaj yapmıştı. Bu röportaja Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İsveç devlet televizyonunda Salih Müslim denen teröristi konuşturarak bize her türlü yanlışı yapıyor” demişti. Bu arada İsveç Başbakanı Mangdalena Andersson, NATO süreci ile ilgili, “Kararlar duruma göre verilir. Şu anda Türkiye’ye silah ambargosu uygulamıyoruz. İsveç’te terörle mücadele ile nasıl çalıştığımız konusunda var olan bazı soru işaretlerini çözmek için Türkiye ile sürekli görüşme halindeyiz” açıklamasını yapmıştı.

Endişeleri gidermek için çalışıyoruz

  • NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Çekya Başbakanı Petr Fiala ile yaptığı görüşmeden sonra “Türkiye’nin meşru güvenlik endişeleri bulunuyor. Finlandiya ve İsveç ile bunları gidermek için çalışıyoruz” diye konuştu.

FOTOĞRAF 5
İsveç'ten skandal görüntüler: Sembol binalarda terör örgütü PKK propagandası yaptılar
Terör örgütü PKK/YPG'ye verdiği destek nedeniyle Türkiye'nin NATO üyeliğine karşı çıktığı İsveç'te yine bir skandala imza atıldı. Ülkenin başkenti Stockholm'de belediye binasına ve kentin sembol yapılarından Avicii Arena'ya projeksiyonlarla örgüt paçavrası ve terörist başı Öcalan fotoğrafları yansıtıldı.

İsveç'ten skandal görüntülere 'PKK'yı açıkça kınadık' savunması: Gerekli tedbirler alındı