İsveç'ten kritik NATO kararı: Üyelik süreci geçici olarak durduruldu

İsveç'te Kuran-ı Kerim'e yönelik gerçekleştirilen saldırının ardından NATO üyelik süreci ile ilgili kritik bir karar alındı. İsveç Dışişleri Bakanı, "Süreç geçici olarak durduruldu" açıklamasında bulundu.

Haber Merkezi Diğer
Arşiv

NATO üyeliği için Türkiye'ye ihtiyacı olan İsveç'in terör örgütü PKK/YPG'ye verdiği desteğin ardından aşığı sağcı politikacı Rasmus Paludan'ın polis korumasında Kur'an-ı Kerim yakılmasına izin vermesi büyük tepki çekmişti.

Üyelik süreci durduruldu

Tepkiler devam ederken İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström'den kritik bir açıklama geldi. Billström, İsveç'in NATO üyelik sürecinin geçici olarak durdurulduğunu açıkladı.

Billström "İsveç'in NATO üyeliği geçici olarak durdu. Amacımız Temmuz'da tam üyelik. Eylemler sonrası öfkeyi gidermeye çalışıyoruz." dedi.

İsveç ve Finlandiya, NATO üyesi 30 ülkenin de onayını gerektiren katılım için Macaristan ve Türkiye'den henüz onay almadı.

"Türkiye karar verecek"

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström'un basın sekreteri Anna Erhardt, Billström'un ülkesinin NATO'ya üyelik süreci ile ilgili sözlerinin yanlış anlaşıldığını belirtilerek, İsveç'in NATO'ya üyelik sürecini askıya almadığını açıkladı. Erhardt, "NATO süreci duraklamadı. Hükümet, İsveç, Finlandiya ve Türkiye arasındaki muhtırayı uygulamaya devam ediyor. Ancak ne zaman onaylayacağına Türkiye karar verecek" diyerek, İsveç'in NATO'ya üyelik sürecini askıya aldığına dair çıkan haberleri yalanladı.

Erdoğan’ın İsveç çıkışı dünya basınında geniş yankı buldu: NATO süreci alev alev yanıyor