'Myanmar'daki acı gerçekleri artık dünya görmemezlikten gelemez'

Myanmar ordusunun, Arakanlı Müslümanlara uyguladığı soykırıma tepkiler gelmeye devam ediyor. ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, "Myanmar'daki acı gerçekleri artık dünya görmemezlikten gelemez. Arakanlı Müslümanların etnik temizliğe uğradığı gerçeği konuşulmalı, onların sesi duyulmalı" ifadelerini kullandı.

Haber Merkezi AA
Arakanlı Müslümanları tanımayan ve 'Bengal' olduğunu iddia eden Myanmar yönetimi 1948'ten günümüze kadar sistematik bir katliam politikası izliyor.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Halley, "Myanmar'daki acı gerçekleri artık dünya görmemezlikten gelemez. Arakanlı Müslümanların etnik temizliğe uğradığı gerçeği konuşulmalı, onların sesi duyulmalı." dedi.

Haley, BM Güvenlik Konseyindeki Myanmar oturumunda bir konuşma yaptı. Arakanlı Müslümanlar konusunda dün BM'de açıklanan rapora değinen Haley, Myanmar'daki acı gerçekleri artık dünyanın görmemezlikten gelemeyeceğini vurgulayarak, "Arakanlı Müslümanların etnik temizliğe uğradığı gerçeği konuşulmalı, onların sesi duyulmalı." ifadesini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Cox Bazar'daki kamplarda kalan bin 24 Arakanlı mülteci ile görüşerek hazırladığı rapora atıfta bulunan Haley, "Myanmar ordusunun Arakanlı Müslümanlara yaptıkları şok edici, Arakanlıların hikayeleri inanılmaz." diye konuştu.

Myanmar Arakanlı Müslümanları ‘terörist’ ilan etti
Myanmar'da zulüm ve baskı altında olan Arakanlı Müslümanlar, yayınlanan dua görüntüleri sebebiyle Myanmar hükümeti tarafından 'terörist' olarak adlandırıldı. Arakanlı Müslümanların evleri yakıldı yıkıldı, köylerinden terk etmeye zorlandı. Zulmün her türlüsüne şahit olan Arakanlı Müslümanların yaşadıklarına dünya sessiz kalıyor.


"Bizden önceki BMGK üyelerinin yaptıklarından dolayı hala utanç duyuyoruz"

ABD, İngiltere, Kuveyt, Hollanda, Peru ve diğer BMGK üyelerinin Myanmar'daki vahşeti gündemde tutmaya çalıştığını belirten Haley, sözlerini şöyle sürdürdü:

  • "Myanmar güvenlik güçlerinin hesap vermesini sağlamaya çalıştık. Fakat çok daha fazlası yapılmalı. Myanmar hükümeti bu krizin sorumlularını ortaya çıkarma taahhüdünü yerine getirene kadar, ülkede azınlık haklarına saygı sağlanmayacak. Ruanda'dan, Srebrenitsa'dan sonra bizden önceki BMGK üyelerinin yaptıklarından dolayı hala utanç duyuyoruz. Şimdi harekete geçmezsek, Myanmar konusunda da yetersiz kalacağız."

FOTOĞRAF 18
Ümmetin yetim çocukları: Arakan Müslümanları
Arakanlı Müslümanlara yönelik katliamlarını sürdüren Myanmar ordusunun saldırılarından kaçmaya çalışan binlerce Arakanlı, yaşadıkları bölgeleri terk etti. Arakanlı Müslümanları tanımayan ve 'Bengal' olduğunu iddia eden Myanmar yönetimi 1948'ten günümüze kadar sistematik bir katliam politikası izliyor. Uluslararası toplum ise yaşananlara tepkisiz.

"Saldırılar planlı ve hazırlıklı"

Arakanlı Müslümanlara yönelik saldırıların "önceden planlı ve hazırlıklı" yapıldığının altını çizen Haley, önceki cumartesi hayata gözlerini yuman BM'nin eski Genel Sekreteri Kofi Annan’ın başkanlığındaki Arakan Komisyonunun bütün Myanmarlılar için hareket özgürlüğü ve kanun önünde eşitlik hakkı tavsiyesini hatırlattı.

Nikki Haley, konuşmasını,"Annan öncülüğündeki komisyonun tavsiyelerinin uygulanması tüm Myanmarlıların onuru ve güvenliğini sağlayacak." ifadeleri ile sonlandırdı.

Arakan'da Müslüman halka yapılan zulmün yeni görüntüleri yayınlandı
Burma hükümetine bağlı silahlı güçler ile Budist rahipler tarafından Arakan'daki Müslümanlara karşı katliam başlatıldı. TRT World ekibi, Arakan'da Müslüman halka yapılan zulmü ve işkencenin yeni görüntüleri yayınlandı.


Arakan olayları nasıl başladı?

Katilleri yasaklayın

Türkiye'den Arakan için kalıcı çözüm çağrısı