Enflasyon kabusu hızla yayılıyor: İtalya'da son 36 yılın rekoru kırıldı

Avrupa'da enflasyonun rekor tazelediği son ülke İtalya oldu. Mayıs ayında yıllık yüzde 6,8 olan enflasyon oranı, Ukrayna-Rusya savaşının enerji ve gıda fiyatlarına etkisiyle haziran ayında yıllık yüzde 8'e ulaştı.

Haber Merkezi AA
Foto/arşiv

İtalya Ulusal İstatistik Enstitüsü (ISTAT), İtalya'nın haziran ayına ilişkin enflasyon öncü verilerini yayımladı.

Buna göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), haziranda aylık bazda yüzde 1,2 ve yıllık bazda da yüzde 8 artarak, Ocak 1986'da kaydedilen yüzde 8,2'lik düzeyden bu yana kaydedilen en yüksek seviye çıktı.

ISTAT açıklamasına göre, enflasyonun yüksek çıkmasında artan enerji maliyetleri ile gıda fiyatlarındaki yükseliş büyük rol oynadı.

İspanya'da enflasyon rekor tazeledi: Son 37 yılın en yüksek seviyesinde

PEŞ PEŞE REKOR TAZELİYOR

Koronavirüs salgını sonrası ortaya çıkan ve dünyayı kasıp kavuran yüksek enflasyon Avrupa'da tarihi rekorların kapısını da aralıyor.

Almanya, İngiltere ve Fransa'dan sonra İspanya'da da enflasyon rekor tazeledi. Haziran ayında enflasyon yüzde 10,2 ile son 37 yılın en yüksek seviyesine çıktı.

FOTOĞRAF 20
Tüm dünyanın kabusu haline geldi: Peş peşe tarihi rekorlar kırılıyor
Pandemi sonrası ortaya çıkan yüksek enflasyon salgını Rusya-Ukrayna savaşı ile daha da körükleniyor. Mart ayı verilerinin belli olmasının ardından çok sayıda ülkede enflasyon tarihi seviyelere yükselmiş durumda. İşte ABD ve Avrupa'da mart ayı enflasyon verileri..

ABD'de rekor enflasyon sonrası resesyon endişesi: Ekonomik bir kasırgaya hazır olun