Gübre desteği fiyatları frenleyecek: Spekülasyonlar boşa çıkacak

Pandemi döneminde büyük önem kazanan tarım ürünlerinde enflasyonun önüne geçmek için çiftçiye gübre desteği katlandı. Buğday, arpa, çavdar ve yulaf için dekar başına 8 lira olan gübre desteğini 16 liraya çıkaran düzenleme resmileşti. Diğer tüm ürünlerde 4 liradan 8 liraya yükseltildi. Destekle fırsatçıların ve stokçuların spekülatif fiyat artışlarının önüne geçilebilecek.

Ekonomi Servisi
Fotoğraf: Arşiv

Salgın sürecinde Rusya başta olmak üzere bazı ülkelerin gıda ihracatını yasaklayarak stok yapması, dikkatleri bir anda tarıma çevirdi. Bu dönemde Türkiye, limon, soğan ve patates ihracatını ön izne bağlayarak gıdadaki fiyat artışını önleme çabasına karşın, kur bahanesiyle özellikle ülkemiz topraklarında yetişmesine rağmen temel gıda ürünlerine bir anda gelen fırsat zamları enflasyonun da yukarı taşınmasına neden oldu.

EKONOMİ
Bakan Pakdemirli açıkladı: Gübre desteklemeleri yüzde 100 arttı

DEKAR BAŞINA İKİ KAT ARTIŞ

8 TL’DEN 16 LİRAYA ÇIKTI

Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında, dekar başına buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için daha önce 8 lira olarak duyurulan gübre desteği 16 liraya yükseldi. Çeltik, kütlü pamuk, nohut, kuru fasulye, mercimek, patates, yağlık ayçiçeği, soya, dane mısır, kuru soğan, kanola, aspir, yaş çay, fındık, yem bitkileri, zeytin ve diğer ürünlere sağlanacağı belirtilen 4 liralık gübre desteği de 8 lira oldu. Söz konusu ürünlerde daha önce verileceği duyurulan mazot destekleri aynen devam edecek. Gübre desteğindeki artışla birlikte, toplam destek miktarı da yükselmiş oldu.

EKONOMİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan gübre desteği açıklaması

DESTEK ÖDEMELERİ ÇİFTÇİ HESABINDA