Kardeş Azerbaycan ile vergisiz ticaret zamanı

Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ikili ticaret hacminin dengeli bir biçimde artırılması için yeni adımlar atılmaya devam ediliyor.

Uğur Duyan
Arşiv.

Son olarak iki ülke arasında Tercihli Ticaret Antlaşması’nın kapsamı genişletildi. Bu kapsamda, Azerbaycan'a ihraç edilen 8'i sanayi ve 7'si tarım olmak üzere 15 üründe vergi tarifesi değişti.

EK PROTOKOL NELERİ KAPSIYOR

150 milyon dolarlık ilave ticaret geliri sağlaması beklenen 15 ürünle birlikte, ikili ticaretin 15 milyar dolar hacmine erişme hedefine bir adım daha yaklaşılacak. Türkiye ile Azerbaycan arasında imzalanan 25 Şubat 2020'de anlaşma, 1 Mart 2021'de Meclis'ten geçti. Anlaşma, 15 tarım ürününün gümrük vergisinde belirlenen tarife, kontenjanlar çerçevesinde sıfırlandı. Bu ürünlerde ihracatçıların, Azerbaycan pazarına avantajlı girişlerinin önü açıldı. Anlaşmanın ticaret hacimlerine ve özellikle ihracata yansıyan olumlu sonuçları dikkate alındığında taraflar arasında daha fazla üründe pazar açılımı yapılması yönünde kapsamının genişletilmesine karar verildi. Bu doğrultuda hazırlanan ek protokol 29 Nisan 2023 tarihinde Samsun'da imzalandı.

EKONOMİ
Türkiye'nin yeni Alpha'sı: Dünyadaki rakiplerini gölgede bıraktı

EKONOMİ
En çok araç hangi ilde? İki kişiye bir taşıt düşüyor! 5 şehir zirvede yer alıyor

EKONOMİ
Bakan Şimşek: Merkez Bankası Başkanı Karahan'a ve ekibine güvenimiz ve desteğimiz tam