Dut pekmezi kapış kapış satılıyor

Artvin'in Yusufeli ilçesinde, kokusu ve tadı çok beğenilen dut pekmezi, geleneksel yöntemlerle hazırlanıyor. Yörede 40 yıldır pekmez üreten köylüler, yetiştirdikleri dutlardan pekmez yaparak, aile ekonomilerine de katkı sağlıyor.

Haber Merkezi DHA
Yusufeli'nde, dut pekmezi geleneği sürdürülüyor.

Yusufeli'nin İşhan köyünde yaşayanlar, bölgede topladıkları dutlarla pekmez yaparak, asırlık geleneği sürdürüyor. İşledikleri dutları pekmeze dönüştüren Osanmaz ailesinin bireyleri, vücuda çok faydası olan pekmezin her üründe olduğu gibi doğal olanının tercih edildiğini söyledi. Köydeki evlerinde geleneksel yöntemlerle pekmez üreten Süleyman, Şaziye, Ömer Faruk ve Kıvanç Osanmaz, bu sayede aile ekonomilerine de katkı sağlıyor.

Pekmezin yapılışını anlatan Süleyman Osanmaz, "Önce ağacı sallayarak dutları topluyoruz. Bu toplanan dutları getiririz taşta kaynatıyoruz. Pişme işlemi sonrası dutların suyunu da çıkarıyoruz. Geri kalanları yine en az 4 saat kaynatıyoruz. Bu sayede pekmez ortaya çıkıyor. Pekmezde asla katkı yoktur. Pekmezi yörede asla balla değişmeyiz. Pekmezin yeri çok ayrıdır bizim için. Pazar sıkıntımız yok. Pekmeze ilgi var, hemen alıcı buluyor" dedi

10 ayda yaklaşık 250 kilo pekmez üreten aile bireyleri, kilo fiyatının 30- 40 lira olduğunu söyledi.

FOTOĞRAF 16
Bayramda tatilci akınına uğrayan Edirne'de 3 ton ciğer tüketildi
Edirne, Ramazan Bayramı tatili boyunca yerli ve yabancı turistlerin akınına uğradı. Kente gelenler meşhur tarihi yaprak tava ciğerini yemek için uzun kuyruklar oluştururken, 3 günlük bayram tatilinde toplam 3 ton ciğer satıldı.

FOTOĞRAF 13
2 bin 600 yıllık Gölyazı köyünde bayram yoğunluğu
Avrupa'nın en güzel kasabaları arasında gösterilen Bursa Uluabat Gölü kıyısındaki Gölyazı köyü, bayram tatilinde ziyaretçi akınına uğradı. 'Küçük Venedik' olarak da bilinen 2 bin 600 yıllık Gölyazı köyünü bayram tatilinin 7 gününde yaklaşık 150 bin yerli ve yabancı misafir ziyaret etti. Ziyaretçiler, balıkçı tekneleriyle gezip gölün keyfini çıkartırken, köyün maskotu haline gelen leylekleri fotoğrafladı.