Bakan Kurum'dan dev yatırım müjdesi: Biz birileri gibi boş vaatlerde bulunmuyoruz

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İzmit Körfezi Dip Çamur Temizleme Töreni'ne katıldı. İzmit Körfezi'nden 8 milyon ton çamurun temizleneceğini belirten Kurum, seçimlere çok az kaldığını vurgulayarak Kocaeli için yapılacak dev yatırımın müjdesini verdi. “Bir tarafta ne var biliyor musunuz? Dev projeleriyle yükselen bir Türkiye diyen Cumhur İttifakı'mız var. Diğer tarafta Türkiye'ye dair Kocaeli'ye dair tek bir projesi olmayan Kılıçdaroğlu var" diyen Bakan Kurum, "Biz bugün Kocaeli'ye geldik ve 120 milyon dolarlık bir çevre projesini Kocaeli için başlatıyoruz" dedi.

Haber Merkezi AA
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum

AK Parti İstanbul milletvekili adayı Kurum, İnterteks Alanı'nda düzenlenen İzmit Körfezi Dip Çamur Temizleme Töreni'ne katıldı.

Kurum, bugün İzmit Körfezi'nde dirilişi dipten başlattıklarını, el birliğiyle "Marmara Yeniden Büyük Körfez Projesi"ni hayata geçirdiklerini kaydetti.

Kurum, en kıymetli, en değerli hazineleri olan Marmara Denizi'ni, dibinde yüzen balıkları, kenarında yaşayan canlıları, üstünde uçan kuşlarıyla korumanın, en asli vazifeleri olduğunu vurgulayarak, bunun için 5 yıl önce başlattıkları "Sıfır Atık Mavi" seferberliğiyle sadece Marmara Denizi'ni değil, ülkenin üç tarafını çevreleyen mavi vatanı, nehirleri, akarsuları, gölleri koruma altına aldıklarını anlattı.

Kurum, Marmara Denizi'nin 2021'in baharında büyük bir müsilaj (deniz salyası) problemiyle karşı karşıya kaldığını anımsatarak, başta Marmara Belediyeler Birliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK Başkanlığı olmak üzere tüm il ve ilçe belediyeleri, bilim insanlarıyla STK'larla büyük bir seferberlik başlattıklarını belirtti.

"Marmara'mız için tarihi bir gün"

Marmara Denizi ve Adaları, Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan ettiklerine değinen Kurum, şöyle devam etti:

"Marmara Denizi'mizi en güzel, en temiz haliyle evlatlarımıza bırakacak çok özel bir çalışma yürütüyoruz. Bugün Kocaeli'miz için Kocaeli'nin geleceği için tarihi bir gündür. Marmara'mız için tarihi bir gündür. Bu çalışmayla İzmit Körfezi'mizi, dibinde onlarca yıl birikmiş ve burada balıkların yaşayamadığı, insanlarımızın yanında gezerken etkilendiği 8 milyon ton çamurdan kurtaracağız. 8 milyon ton çamuru temizleyeceğiz. Körfezi'mizin dipten dirilişine vesile olacak bu çalışmayla deniz ekosistemini koruma altına alacağız. Böylelikle sadece Kocaeli'miz değil, emin olun tüm Marmara'mız tertemiz hale gelecek."

Kurum, Kocaeli'nin 1999 Marmara depreminin ardından beraberlik içerisinde çaresizliğe yenik düşmediğine işaret ederek, zorluklara direnmekten hiçbir zaman vazgeçmeyen Kocaeli'yi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde el birliğiyle yeniden imar, inşa ve ihya ettiklerini anlattı.

“120 milyon dolarlık proje”

Seçimlere çok az kaldığının da altını çizen Bakan Kurum, “Bir tarafta ne var biliyor musunuz? Dev projeleriyle yükselen bir Türkiye diyen Cumhur İttifakı'mız var. Diğer tarafta Türkiye'ye dair Kocaeli'ye dair tek bir projesi olmayan Kılıçdaroğlu var. Biz bugün Kocaeli'ye geldik ve 120 milyon dolarlık bir çevre projesini Kocaeli için başlatıyoruz. Neden? Çünkü Kocaeli'nin güzel insanları burada mutlu, huzurlu, sağlıklı yaşasınlar diye. Bir tarafa bakıyorsunuz, ülkemiz için ihya edenler, inşa edenler, diğer tarafta milletin gönlüne, boş vaatlerle çalışanlar var. Ülkemizi yüz yıl geri götürmek isteyenler var. Siyasi geçmişlerinde milletin tek bir derdine çare olamayan Cumhuriyet Halk Partisi var” ifadelerini kullandı.

“Şehrimize verdiğimiz sözü tuttuk”

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ise “Bugün Kocaeli ve Marmara için çok tarihi bir gün. gelecek nesiller, 2 Mayıs 2023’ü hem körfezin, hem Marmara'nın tarihi açısından hiç unutulmayacak bir tarih olarak hatırlayacak, öyle bilecekler. Dünya kadar işimiz var. Aslında 2019 yılında belediyeyi yönetmek için kollarımızı sıvadığımızda ‘Bundan sonra bu hayat şehre adanmış bir hayattır’ demiştik. Şehrimize verdiğimiz sözü elhamdülillah tuttuk. Ne söz verdiysek gerçekleştirmek için gece demeden, gündüz demeden, durmadan, yorulmadan her daim çalıştık. O çalışmalarda, her zaman çalışma arkadaşlarımızı, bu şehrin insanını yanımızda bulduk. Hem çalışma arkadaşlarıma hem de bütün çalışmalarımızda bize destek olduğunu hissettiren değerli hemşehrilerime de teşekkür etmeyi, adeta borç biliyorum” dedi.


Murat Kurum: Yaraları birlikte saracağız

Bakan Kurum: Kartal'da hiç kimse riskli evlerde yaşamayacak

'Yarısı Bizden' kampanyası: Başvuranların evi ne zaman yıkılacak?

Çevre Bakanı Murat Kurum: Kiralarda düşüş bekliyoruz