400 bin adet/yıl üretim kapasitesiyle Türk otomotiv sanayinin en büyük üreticisi konumundaki Tofaş, kuruluşundan bugüne 1,8 milyon adet aracı dünya pazarlarına ihraç etti.
Türkiye'nin hem binek otomobil hem de hafif ticari araç üreten tek otomotiv şirketi konumundaki Tofaş, ''pres, gövde, boya, montaj, süspansiyon ve HGV'' bölümlerindeki üretim aşamalarını AA'ya açtı.
Türk Otomobil Fabrikası A.Ş'den alınan bilgilere göre, temelleri 1968 yılında atılan Tofaş, Koç Holding ve Fiat SpA'nın eşit hissedar olduğu Türk otomotiv şirketi olarak günümüzde Fiat-Chrysler Grubu'nun dünya çapındaki stratejik üretim ve Ar-Ge merkezlerinden biri konumunda bulunuyor.
''Fiat 124'' modeliyle 1971 yılında üretime başlayan Tofaş'ın Bursa'daki fabrikası, bugün 350 bin metre karesi kapalı olmak üzere, toplam 1 milyon metre karelik alan üzerinde faaliyet gösteriyor.
-Hem binek otomobil hem hafif ticari araç üretiyor-
Türkiye'nin hem binek otomobil hem de hafif ticari araç üreten tek otomotiv şirketi konumundaki Tofaş, bugün 400 bin adet/yıl üretim kapasitesiyle de Türk otomotiv sanayinin en büyük üreticisi haline geldi.
''Minicargo Projesi'' kapsamında Fiat, Citroen, Peugeot markalarının yanı sıra Yeni Fiat Doblo projesi kapsamında da Opel ve Vauxhaull markalarına üretim yapan Tofaş, Bursa'daki fabrikasında 5 markaya üretim yapıyor ve halen Linea, Fiorino, Doblo modellerini üretiyor. Bugün Bursa'nın en büyük, Türkiye'nin ise 5. büyük sanayi kuruluşu olan Tofaş, Türk otomotiv sanayi üretiminin 4'te 1'ini, ihracatının ise 5'te 1'ini tek başına gerçekleştiriyor.
-Son 10 yılda 1,5 milyon adet araç ihracat-
2012 yılında 256 bin 428 adet araç üretirken, dünyada 80'den fazla ülkeye 154 bin 68 adet araç ihraç eden Tofaş, geçen yıl 2 milyar 56 milyon doları bulan ihracat tutarı ile Türkiye'ye en fazla ihracat geliri sağlayan üç otomotiv şirketinden biri oldu.
Eylül 2012'de 4 milyonuncu aracını banttan indiren Tofaş, üretime başladığı 1971'den günümüze dünya pazarlarına 1,8 milyon adet araç ihraç etme başarısı gösterdi. Bu ihracatın 1,5 milyon adedi ise son 10 yılda gerçekleştirildi.
Fiat, Alfa Romeo, Lancia, Jeep, Ferrari ve Maserati olmak üzere toplam 6 global markanın da Türkiye distribütörü olan Tofaş, iç pazar ve ihracat dahil 2012 yılında toplam 272 bin 480 adet araç satışı gerçekleştirdi. Tofaş'ın iç pazarda temsil ettiği 6 markası aracılığıyla 2012 yılında sattığı yaklaşık 105 bin adetlik aracın yüzde 85'ini Bursa'daki fabrikada üretilen modeller oluşturdu. Tofaş'ın bu konuda sektördeki açık ara liderliği devam ediyor.