Kara kutular çözülüyor: Sabiha Gökçen'deki uçak kazası aydınlanmaya başladı

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda 5 Şubat günü pistten çıkan ve 3 kişinin yaşamını yitirdiği Pegasus Havayolları uçağının kara kutuları deşifre edildi. Kara kutulardan olumsuz meteorolojik şartlardan kule ve hatta pist bakım hatalarına kadar bir dizi ihmal çıktı. Sanılanın aksine kara kutu kayıtlarına göre kazada pilot hatasının düşük seviyelerde olduğunun saptandığı öğrenildi.

Uçak kazasında 3 kişi hayatını kaybetmiş, onlarca kişi yaralanmıştı.

Pegasus Havayolları uçağının İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nda pistten çıktığı kazayla ilgili kafalarda soru işareti bırakan detaylar açıklığa kavuşmaya başladı. Uçağın kara kutuları, Almanya'nın Braunschweig şehrindeki Alman Havacılık Kaza Soruşturma Bürosu (BFU) tesislerinde, Amerikalı yetkililerin nezaretinde deşifre edildi.

EKONOMİ
Yine Pegasus: İki yılda üçüncü kaza meydana geldi

Pilot Türkçe anonsu anlamadı

Kulenin uçağa önceki uçakların pas geçtiği bilgisini Türkçe verdiği ve o sırada iletişim başta olmak üzere yardımcı görevlerle ilgili ikinci pilotun Hollandalı olması nedeniyle bunu anlamadığı ve kendisinden yapması beklenen muhtemel uyarıyı yapamadığı ortaya çıktı. Uçağın limitler içerisinde ve pilotların o an için risk almadan yaptığı normal iniş sonrası pistin son metrelerinde daha önceki iniş kalkışlar nedeniyle frenlemeye izin vermeyerek uçağın buz zemin üzerinde gibi kaydığı anlaşıldı. Pistin sonunda durma sahası yerine dik açılı bir yamaç bulunması ve yamacın kaymaması için yapılan duvar ise uçağın parçalanmasına neden oldu.

GÜNDEM
Pegasus'un kaptan pilotu uçuş esnasında rahatsızlandı: Ses kayıtları ortaya çıktı

İşte kazaya sebep olan hatalar zinciri:

Koordinasyon bozuldu

GÜNDEM
Bakan Turhan'dan uçak kazası açıklaması: Uçağı kontrol etmekte aciz kalmış

Her şey normal sandılar

İniş kararı alındı

Uçak normal indi

Rüzgarın etkisi büyük

Uçak duracak sandılar

Kaydı ve hız kesemedi

Anormallik geç anlaşıldı

Son 700 metre kaydı

Yumuşak toprak yoktu

İstinat duvarı uçağı parçaladı