İsveç'teki provokasyona siyasilerden art arda tepkiler

NATO'ya üye olma şartları arasına Türkiye'nin terör örgütleriyle mücadele şartı koyduğu İsveç'te, PKK sempatizanları eylem yaptı. Başkenti Stockholm'da bir grup belediye binasının karşısına kurdukları mekanizma ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın maketini astılar. Yapılan bu skandal eyleme siyasi isimlerden art arda tepkiler gecikmedi.

Haber Merkezi AA
AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş

Kurtulmuş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Stockholm'de tarihi belediye binası önünde toplanan bir grup terör örgütü PKK/YPG destekçisinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a benzetilen bir kuklayı, binanın önündeki direğe asmasına tepki gösterdi. Numan Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"İsveç'te gerçekleştirilen çirkin gösteri, yalnızca Sayın Cumhurbaşkanımıza karşı değil, tüm Türkiye'ye karşı yapılmış bir saldırıdır. Bu yapılan alçaklık da buna seyirci kalınması da asla kabul edilemez. Türkiye'nin, NATO'ya girmek isteyen ülkelerin, terör örgütlerine müsaade etmemesi konusundaki hassasiyetinin de ne kadar haklı olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır."

Ömer Çelik

AK Parti sözcüsü Ömer Çelik de skandal provokasyonlara tepki gösterenler arasında oldu. Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunları belirtti:

''İsveç'in başkenti Stockholm'da terör örgütü PKK yandaşlarının düzenledikleri eylemde Cumhurbaşkanımızın ve Türkiye’nin hedef alınmasını lanetliyoruz.

İsveç makamlarının bu alçakça eyleme izin vermeleri asla kabul edilemez!''

Nureddin Nebati

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati yaptığı açıklamada, ''İsveç'teki saygısızlığı, Cumhurbaşkanımızın şahsına değil milletimize ve devletimize yapılmış bir saygısızlık olarak görüyor, bu hadsizliği lanetliyorum.

Türkiye ile müttefik olma isteğini dillendiren bir ülkenin, başkentinde böyle bir rezilliğe müsaade etmesi kabul edilemez'' ifadelerini kullandı.

Bekir Bozdağ

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da İsveç'teki skandal provokasyona tepki gösterenler arasındaydı. Bozdağ sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ''İsveç'in başkenti Stockholm'da bölücü terör örgütü teröristlerinin Sayın Cumhurbaşkanımıza yönelik alçakça saldırısını lanetliyorum.

Bu saldırı; sadece Sayın Cumhurbaşkanımıza değil Türkiye ve Türk Milletine saldırıdır.

Bu terör eylemine müsaade eden İsveç Hükûmetini kınıyorum.

Bu hain ve alçak terör saldırısına İsveç güvenlik güçlerinin müsaade etmesi ve hukuku işletip müdahale etmemesi, İsveç’in Türkiye’ye verdiği sözü tutmadığının ve attığı imzada samimi olmadığının açık bir göstergesidir.

İsveç Hükûmetini terör eylemine katılan teröristleri tespit edip, yargı önüne çıkartmaya; Türkiye’ye verdiği sözü tutmaya davet ediyorum.'' ifadelerini kullandı.

İbrahim Kalın

İbrahim Kalın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ''İsveç’in başkenti Stockholm’de Cumhurbaşkanımız aleyhine yapılan iğrenç ve menfur eylemi en şiddetli şekilde kınıyoruz.

Tepkimizi ve beklentimizi İsveç makamlarına ilettik. Somut adım atmaları hukukun ve yaptığımız anlaşmanın gereğidir'' ifadelerini kullandı.

Fuat Oktay

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İsveç'te terör örgütü üyeleri tarafından Türkiye'yi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef alan gösteriyi lanetlediklerini belirtti.

Oktay, şunları kaydetti:

"İsveç'in NATO üyelik girişimleri kapsamında verdikleri sözleri tutmalarını, bu tür girişimlere müsamaha göstermemelerini bekliyoruz. Bu yaşananlar, Türkiye'nin haklı endişelerini bir kez daha dünya kamuoyuna göstermiştir. Demokratik hukuk devletlerinin hiçbirinin bu tip hukuksuz gösterilere göz yumması beklenemez. İsveç makamlarının, kabul edilemez bu eylemleri gerçekleştiren terör grupları ve destekçileri hakkında yasal işlemleri derhal başlatmalarını bekliyoruz."

Hayati Yazıcı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, yaptığı açıklamada, Stockholm'de tarihi belediye binası önünde toplanan bir grup terör örgütü PKK/YPG destekçisinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a benzetilen bir kuklayı, binanın önündeki direğe asmasına tepki gösterdi.

Eylemi, "çok alçakça bir gösteri" olarak niteleyen Yazıcı, "PKK, dünyada bilinen ve yıllardır Türkiye'nin mücadele ettiği, Türkiye'nin güvenliğini, özgürlük alanlarını ihlal eden bir eylem grubu ama böylesi bir eylemi İsveç gibi Avrupa'nın medeni sayılan ülkesinde icra ediliyor olması çok ilginç. İsveç'in bunu çok iyi analiz etmesi lazım." değerlendirmesinde bulundu.

Yazıcı, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliği konusunda, PKK'ya hamilik yapmış olması dolayısıyla rezerv koymasının ne denli haklı olduğunu da bu eylem ortaya koyuyor, gösteriyor. Bunu elbette ki İsveç Hükümeti çok iyi analiz etmeli ve toprakların üzerinde hak ve özgürlüklerin ölçülü olarak kullanılmasını gözetmek suretiyle uluslararası hukukun, uluslararası diplomasi hukukunun gerektirdiği önlemleri de almakla yükümlüdür diye düşünüyorum. Bir de tabii ki Türkiye'nin birliği, bütünlüğü önemlidir. Türkiye'nin değerleri önemlidir. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı AK Parti Genel Başkanı olmakla birlikte, Türkiye Cumhuriyetini temsil eden bir kişiliktir, bir makamdır, en önemli bir makamdır. Dolayısıyla, bu eyleme karşı ülkemizdeki bütün grupların iktidarıyla, muhalefetiyle ne tür tepki verecekleri, bana göre ülkemizdeki değerlere sahip çıkma açısından son derece önemlidir, bunu da gözlemleyeceğiz göreceğiz. Terör nerede olursa olsun şiddetle kınıyoruz, nefretle kınıyoruz. Ve elbette ki Türkiye muhatap ülkeden, buna müsamaha gösteren ülkeden bunun hesabını hukuk ölçüleri içerisinde soracaktır."

Stockholm’da PKK alçaklığı: Erdoğan’ın maketini astılar

İsveç Başbakanı Kristersson: Türkiye'yle ilgili açıklamam yanlış anlaşıldı

Ukrayna'da savaşmayı reddeden asker beş yıl hapis cezası aldı