Özerklik soruşturması

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş hakkında ‘özerklik’ ve 6-8 Ekim olaylarına ilişkin açıklamaları nedeniyle soruşturma başlattı. Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı tarafından da DTK toplantısına katılan Demirtaş’ın da aralarında olduğu HDP heyetine özerklikle ilgili konuşmaları nedeniyle soruşturma başlatıldı.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Beyaz Türklerin 'kahramanı' HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın skandal açıklamaları üzerine yargı harekete geçti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Demirtaş hakkında, 'özerklik' ve 6-8 Ekim olaylarına ilişkin soruşturma başlattı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı da DTK toplantısına katılan Demirtaş'ın da aralarında bulunduğu HDP heyetine soruşturma açtı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Türkiye'yi tehdit eden Rusya'nın yanında olduğunu açıkça belli eden HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş hakkında, “özerklik” ve 6-8 Ekim olaylarına ilişkin açıklamaları nedeniyle soruşturma başlattı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu, Demirtaş'ın “özerklik” konusundaki açıklamaları ile “Kobani bahanesiyle isyan çağrısında bulunduğuna” yönelik yazılı basında çıkan haberleri ihbar kabul etti.

FEZLEKE HAZIRLANACAK

Re'sen soruşturma başlatan büronun, soruşturma evrakını Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Parlamenter Suçlar Bürosuna göndereceği öğrenildi. Soruşturmanın, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) “Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar”a ilişkin maddeleri ile “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” ve “suçu ve suçluyu övme” suçları kapsamında başlatıldığı kaydedildi. Soruşturma kapsamında Demirtaş hakkında fezleke hazırlanacağı belirtildi.

DİYARBAKIR DA HAREKETE GEÇTİ

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, DTK'nın hafta sonu düzenlenen Olağanüstü Genel Kurulu'nda özerklik ile ilgili konuşmalar yapan HDP heyetine soruşturma başlattı. Başsavcılık, milletvekilleri olan Selahattin Demirtaş, Sırrı Süreyya Önder ve Selma Irmak için hazırlanan fezlekeyi, görüşülmek üzere Adalet Bakanlığı'na gönderirken, Tuncel, Dicle ve Yüksek hakkında da soruşturma açtı.

SKANDAL AÇIKLAMA

Demirtaş, DTK kongresinde, “Madem güçlüsün al reisini de Cizre'ye git. Madem kurtarıyorsun bakalım bir Sur'a git de bak seni nasıl karşılayacaklar. Artık gelecek yüzyılda bir Kürdistan gerçeği olacak. Özerk bölgeleri de olacak belki devleti de olacak” şeklinde skandal bir açıklama yapmıştı.

Savcılık konuşmayı inceliyor

Savcılık yetkilileri, soruşturmanın, DTK tarafından hafta sonu düzenlenen özerklik toplantısında konuşan HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, DBP Eşbaşkanı Kamuran Yüksek, DTK Eşbaşkanları Hatip Dicle ve Selma Irmak ile HDK sözcüsü Sebahat Tuncel hakkında açıldığını söyledi. Soruşturma kapsamında yapılan konuşmaların çözümlerini yapan savcılık, suç unsuru tespit edilmesi halinde iddianame hazırlanacağını belirtti. Soruşturmanın 'Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak', 'Örgüt üyesi olmamaklı birlikte örgüt adına suç işlemek', 'Terör örgütü propagandası yapmak' ve 'Halkı suç işlemeye teşvik' maddelerinden başlatıldığı öğrenildi